Στη Γερμανία ο πελάτης θα πληρώνει παραπάνω για το φαγητό που δεν τρώει - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Στη Γερμανία ο πελάτης θα πληρώνει παραπάνω για το φαγητό που δεν τρώει


Το μέτρο στοχεύει να μυήσει τους καταναλωτές στη λογική της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Η αρχή έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, από εστιατόρια που διαθέτουν μενού και μπουφέδες, και τα οποία αναγκάζονταν να πετάξουν τεράστιες ποσότητες φαγητού που περίσσευαν στα πιάτα των «λαίμαργων» πελατών τους.

Αν και είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς αν τέτοιου είδους «πρόστιμα» θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες, οι υπεύθυνοι εστιατορίων που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρούν πως τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.

Ο Luan Guoyu υπεύθυνος του sushi bar, Yuoki, στη Στουτγάρδη, έχει ορίσει ένα ευρώ πρόστιμο για τους πελάτες που δεν καταναλώνουν όλο το φαγητό τους. Συγκεκριμένα, όποιος παραγγέλνει το «μενού 120» και αφήνει φαγητό στο πιάτο του πληρώνει ένα ευρώ το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. To συγκεκριμένο μενού διαρκεί 120 λεπτά και οι πελάτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Η παραγγελία γίνεται μέσω iPad και επιτρέπονται μέχρι και πέντε πιάτα.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, μετά τα εγκαίνια του μαγαζιού συγκεντρώθηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ ενώ όλο και περισσότεροι πελάτες τείνουν να τρώνε «όλο τους το φαγητό» όπως αναφέρει ο Guoyu.

Κατά την ίδια λογική, η αλυσίδα «Okinii» στο Ντίσελντορφ εφαρμόζει παρόμοιες πρακτικές.Τα αποφάγια από το σούσι και τη σαλάτα κοστίζουν ένα ευρώ και από τα ζεστά γεύματα δύο ευρώ ανά πιάτο.

«Πρωταθλήτρια» η Βρετανία στο πέταμα του φαγητού

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών JRC της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ποσότητα τροφίμων που πετιέται θα μπορούσε να αποφευχθεί σε ποσοστό 80%. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κύριος όγκος των αποβλήτων που θα μπορούσε να σωθεί αφορά τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι τα τροφικά απόβλητα φθάνουν τους 22 εκατομμύρια τόνους το χρόνο και πρωταθλήτρια από τις χώρες της ΕΕ είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η ποσότητα που πετιέται καθημερινά αντιστοιχεί σε μια κονσέρβα φασολιών ανά Βρετανό πολίτη ενώ ακολουθούν η Ολλανδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γερμανία και η Ρουμανία.

«Θεωρείται θετικό ότι τα απόβλητα των τροφίμων μπορούν με κάποιον τρόπο να αποφευχθούν και έτσι μπορούμε να αναλάβουμε δράση», δηλώνει ο Davy Vanham επικεφαλής της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των τροφικών αποβλήτων δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα θέσπισης νομικά δεσμευτικού στόχου μείωσης των αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των τροφικών) κατά 30% μέχρι το 2025.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες μείωσης των τροφικών αποβλήτων

Πολλές startups επιχειρήσεις στρέφονται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων. Μια τέτοια περίπτωση είναι η εταιρεία Winnow η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και αναπτύσσει συστήματα μείωσης των τροφικών αποβλήτων στις κουζίνες των επιχειρήσεων εστίασης. Σύμφωνα με το ιδρυτή της εταιρείας, Marc Zornes, η εταιρεία δεν λέει στους επιχειρηματίες τι πρέπει να κάνουν στις κουζίνες τους, απλώς ευαισθητοποιεί τους chefs για το θέμα. Με βάση αυτή τη λογική, οι chefs μπορούν να επανασχεδιάσουν τα μενού τους, να αλλάξουν τον τρόπο παρουσίασης του φαγητού στο πιάτο (με βάση τη λογική της μείωσης των τροφικών αποβλήτων) και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα αποθέματα των τροφίμων. Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με τον Winnow, αυξάνουν τα περιθώρια του ακαθάριστου κέρδους κατά 2% έως 6%, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό για μια βιομηχανία όπου τα περιθώρια καθαρού κέρδους κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 5% και 15%.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.