Τουρκική "απόβαση" σε Χίο και Λέσβο! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Τουρκική "απόβαση" σε Χίο και Λέσβο!

φωτογραφία αρχείου: eurokinissiΠλημμύρισαν από Τούρκους τουρίστες η Μυτιλήνη και η Χίος, αφού η 10ήμερη -με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης- αργία του Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων δίνει το δικαίωμα «έκτακτων» πολυήμερων διακοπών στους γείτονες.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα, Τρίτη, το πρωί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης B. Αιγαίου, στις πύλες εισόδου των νησιών έφθασαν 3.942 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο και 4.475 στη Χίο.

Συνολικά και μέχρι σήμερα το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 12.763 Τούρκοι τουρίστες (11.789 όλο τον Αύγουστο του 2016) και στη Χίο, που απορροφά λόγω γειτνίασης, μέσω του λιμανιού του Τσεσμέ, μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών από τη Σμύρνη, 16.398 (14.423 όλο τον Αύγουστο του 2016).

Σύμφωνα με στελέχη του τουριστικού επαγγελματικού χώρου των νησιών, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «αποβάσεις» Τούρκων τουριστών στα νησιά, ενώ ας σημειωθεί ότι πλέον πολλοί από τους επισκέπτες αυτούς δεν περιορίζονται σε μια μονοήμερη ή διήμερη επίσκεψη, αλλά πραγματοποιούν τετραήμερες ή και εξαήμερες διακοπές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νησιωτικές οικονομίες. Κι αυτό, παρά τη συνεχή υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ (χθεσινή αναλογία 4,1 λίρες ανά ευρώ).

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Τάκη Παντελόπουλο, στη διάρκεια του μπαϊραμιού (δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου), στη Λέσβο οι Τούρκοι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ στη Χίο μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000!

Τα καραβάκια που συνδέουν τη Μυτιλήνη με το Αϊβαλή και τη Χίο με το Τσεσμέ πάνε κι έρχονται συνεχώς, ενώ στο Αϊβαλή, ουρές σχηματίζονται στο Τελωνείο προκειμένου να ελεγχθούν τα διαβατήρια των Τούρκων που φεύγουν για διακοπές. Ο έλεγχος, ας σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρός, αφού δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να μη φύγουν κρυφά από την Τουρκία άτομα με δράση εναντίον του καθεστώτος.

Το γεγονός γίνεται δεκτό με χιούμορ από τους ελεγχόμενους που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κάτοικοι μεγαλουπόλεων και των μικρασιατικών παραλίων. Λέγοντας πως φεύγουν για να δουν πώς είναι η ζωή εκτός Τουρκίας, μήπως και χρειασθεί να μετακομίσουν! 
Πάντως οι έλεγχοι κατά την είσοδο όλων αυτών των Τούρκων στην Ελλάδα στις πύλες εισόδου γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι η πολύ μεγάλη κίνηση Τούρκων στα νησιά ανέτρεψε την κατάσταση που πολλά χρόνια τώρα είχε διαμορφωθεί, ιδιαίτερα στη Λέσβο. 

Έτσι λόγω της αναδιάταξης του στόλου με στόχο την χωρίς προβλήματα μετακίνηση Τούρκων για τις γιορτές του Μπαϊραμιού στα νησιά, δεν είναι πλέον εφικτό να πραγματοποιηθούν μονοήμερες εκδρομές στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί την 9η πρωινή τα πλοία αναχωρούν από το Αϊβαλί αντί της Μυτιλήνης φέρνοντας τους πρώτους Τούρκους επισκέπτες. 

Η κατάσταση αναμένεται να επανέλθει στα ισχύοντα μετά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε Λέσβο και Χίο ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα, που σε κάποιες περιοχές φτάνει και το 100%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.