Τα «Παπούτσια» του Βαν Γκογκ, σύμβολο αντικομφορμισμού - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Τα «Παπούτσια» του Βαν Γκογκ, σύμβολο αντικομφορμισμού


VINCENT VAN GOGH, ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ (1886)

Τα Παπούτσια (“Shoes”) (1886) είναι ένας πίνακας του Vincent van Gogh που ανήκει σε μια σειρά ίδιας θεματικής έργων του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη. Σαν θεματική στην τέχνη είναι άκρως πρωτότυπη και ιδιαίτερη. Τα παπούτσια που είναι το κεντρικό θέμα της σύνθεσης είναι φθαρμένα και σε κακή κατάσταση, μοιάζουν με παπούτσια εργάτη. Σύμφωνα με κάποιον γνωστό του van Gogh, ο τελευταίος είχε αγοράσει αυτά τα παπούτσια από μια υπαίθρια αγορά στο Παρίσι. Ο van Gogh τα είχε φορέσει τα παπούτσια και περπάτησε με αυτά μέσα στη λάσπη ώστε να λερωθούν. Τότε τα φθαρμένα, λερωμένα παπούτσια κέντρισαν το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του van Gogh για να τα ζωγραφίσει.

Τα Παπούτσια δεν αποτελούν απλώς μία απεικόνιση νεκρής φύσης, αλλά έχουν τη λειτουργία συμβόλου στην τέχνη του van Gogh, γι’ αυτό άλλωστε απαντώνται θεματικά περισσότερες φορές στους πίνακές του. Το έργο είναι ρεαλιστικό με την τόσο πιστή αποτύπωση των φθορών των παπουτσιών και παράλληλα εξπρεσιονιστικό με φανερή την προσθήκη του στοιχείου της παραμόρφωσης. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι γήινα, με αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου να επικρατούν. Τα φθαρμένα παπούτσια μπορεί να συμβολίζουν την απλότητα και τον μόχθο του καθημερινού ανθρώπου, κάποιου εργάτη ίσως, αν αναλογιστούμε πως ο εργάτης αποτελεί ανθρώπινο μοντέλο-πρότυπο στα έργα και στη συνείδηση του Vincent van Gogh. Ακόμη μπορεί τα παπούτσια να συμβολίζουν τον αντικομφορμισμό, την εναντίωση του δημιουργού στις φόρμες, τον ακαδημαϊσμό στην τέχνη και τα κλειστά θρησκευτικά συστήματα.

Vincent van Gogh

Παπούτσια (1886)

(“Shoes”)

Van Gogh Museum, Amsterdam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.