Βαφτίζουν «ελάφρυνση» των μαθητών τις διπλές πανελλαδικές! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

Βαφτίζουν «ελάφρυνση» των μαθητών τις διπλές πανελλαδικές!

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Mετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι προωθούμενες αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, που δεν καταργούνται όπως υποσχόταν ο πρωθυπουργός,
το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο επιμένει στην ορθότητα του εγχειρήματός του, αλλά «πουλάει και τρέλα» φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι διπλές Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις, όπως «βαφτίζει» τις πανελλαδικές, θα... ελαφρύνουν τους μαθητές.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την προσφιλή τακτική της, προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι «δημιουργούν κλίμα», ενώ υποστηρίζει ότι με τις επιπλέον εξετάσεις προστατεύει τους μαθητές και τους γονείς από την παραπαιδεία. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, το να εξετάζονται δύο φορές οι μαθητές στη διάρκεια του έτους μειώνει το άγχος τους, καταπολεμά την παραπαιδεία και μειώνει την πίεση για καλύτερους βαθμούς!

Το υπουργείο Παιδείας, θα καταθέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που βασίζεται στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά τη σχετική εξαγγελία που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενόψει της οποίας ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να επισπεύσει την συγκεκριμενοποίηση των αλλαγών, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει το αφήγημα της «ελάφρυνσης» των εξετάσεων και να βαφτίσει τις πανελλαδικές «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, “μέσα ενημέρωσης χωρίς να διαβάσουν προσεκτικά το σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου, γράφουν ότι «διπλασιάζονται οι εξετάσεις», μιλάνε για «πρόσθετες εξετάσεις», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα που δεν βοηθάει την ψύχραιμη αποτίμηση του σχεδίου”.

Με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε, από την άλλη, να δώσει κάποιες εξηγήσεις και διευκρινίσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα. Αναλυτικά, σημειώνει:” Η θέσπιση του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος), που είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται σε μια τρίωρη εξέταση. Η απόδοση του Ιανουαρίου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό μόνον αν βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου, άρα είναι μία εξέταση που θα λειτουργεί ευνοϊκά για τους μαθητές. Δίνει, δηλαδή, μια ευκαιρία για τη βελτίωση του βαθμού του Ιουνίου, δίνει ένα «μπόνους» που επιτρέπει στους υποψήφιους να μην αντιμετωπίζουν με το σημερινό δέος τη δοκιμασία των τελικών εξετάσεων.

Τα πλεονεκτήματα, όμως, του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος) δεν περιορίζονται στην «ελάφρυνση» της αγωνίας των υποψηφίων και την ψυχολογική βοήθεια που αυτή συνεπάγεται. Λειτουργεί, ταυτόχρονα, και ως ένας «αντικειμενικός» δείκτης για την αξιολόγηση του υποψηφίου από τον εκπαιδευτικό, συμβάλλει συνεπώς στην εγκυρότητα της βαθμολογίας του τετραμήνου (όπως και η εκτενής εργασία που θα παραπέμπεται σε εξωτερικό αξιολογητή) και εν τέλει στο κύρος και στην αξιοπιστία του απολυτηρίου.

Τέλος, το διαγώνισμα του Ιανουαρίου (για το οποίο επαναλαμβάνουμε η απόδοσή του δεν θα μετρά αν δεν βελτιώνει το βαθμό του Ιουνίου) βοηθά τους μαθητές/τριες να αντιληφθούν κατά πόσο η προετοιμασία τους βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιέσεις των γονιών προς τους/τις εκπαιδευτικούς για υψηλούς βαθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές επιδόσεις των παιδιών τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να περάσει κανείς στα… ΑΕΙ για να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν «εις διπλούν εξετάσεις», ούτε ότι «οι πανελλαδικές πολλαπλασιάζονται». Αν πολλαπλασιάζεται κάτι είναι η προστασία των μαθητών και των γονιών από τα συστήματα παραπαιδείας. Αλλά γι’ αυτά κουβέντα…”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.