Η συγκλονιστική ιστορία του Αριστείδη του Δίκαιου - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Η συγκλονιστική ιστορία του Αριστείδη του Δίκαιου


Ένας από αυτούς που «αναστάτωσαν» τους «μονοφαγάδες» «δημοκράτες» στην Αρχαία Αθήνα, επειδή είχε αλλεργία στο άδικο, ήταν ο Αριστείδης ο Δίκαιος. 

Ήταν άνθρωπος που δεν σιωπούσε, όταν αντιλαμβανόταν την αδικία. Ο Αριστείδης υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Του είχε ανατεθεί, μεταξύ άλλων, να φροντίζει για τα έσοδα του Δημοσίου.

Από την θέση του αυτή ξεσκέπασε πολλούς υπαλλήλους καθώς και άρχοντες που ήταν καταχραστές. Η δράση του ενόχλησε τους εχθρούς του και άρχισαν, ως είθισται, να τον κατατρέχουν και να τον συκοφαντούν. Ωστόσο συνέχιζε απτόητος να αποκαλύπτει όλες τις κλοπές. Με την δικαιοσύνη του είχε κερδίσει την εκτίμηση των απλών Αθηναίων, κάτι που προκάλεσε τον φθόνο και το μίσος των πολιτικών του αντιπάλων. Έπεισαν με γαλιφιές και τεχνάσματα τον Θεμιστοκλή, πολιτικό του αντίπαλο, να βγάλει διάταγμα για εξοστρακισμό.

Η χρησιμότητα του εξοστρακισμού ήταν υποτίθεται να απαλλάσσει τους Αθηναίους πολίτες κάθε φορά από πολιτικούς, οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει υπερβολικά μεγάλη πολιτική δύναμη και απειλούσαν το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο θεσμός στην πορεία ξέπεσε, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τις διάφορες παρατάξεις σαν τρόπος απαλλαγής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Οι πολίτες πάνω σε ένα θραύσμα πήλινου αγγείου (όστρακο) έγραφαν το όνομα του πολιτικού του οποίου την εξορία επιθυμούσαν. Μερικοί από αυτούς δεν ήξεραν γράμματα, γι αυτό κατέφευγαν σε μορφωμένους για βοήθεια.

Σε μια στιγμή πλησίασε κάποιος τον Αριστείδη:

- Μπορείς να μου γράψεις εδώ πάνω το όνομα «Αριστείδης»;

- Τον γνωρίζεις; τον ρώτησε

- Όχι!

- Τότε γιατί θες να εξοριστεί;

- Έχω βαρεθεί να ακούω να τον αποκαλούν όλη την ώρα «δίκαιο».

- Α! Μάλιστα, είπε ο Αριστείδης και χωρίς δεύτερη σκέψη έγραψε στο όστρακο του αγράμματου Αθηναίου το όνομά του.

Η ζήλια και ο φθόνος της μάζας απέναντι στο δίκαιο καθιστά πολλούς πολίτες ως το καλύτερο εργαλείο της παγκόσμιας εξουσίας, η οποία προωθεί το άδικο και καταβαραθρώνει τους δίκαιους, ειδικά όταν πρόκειται για «απείθαρχους Έλληνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.