Θράκη: Έλληνες στην εντατική της... Τουρκίας - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Θράκη: Έλληνες στην εντατική της... Τουρκίας


Αποτέλεσμα εικόνας για Μονάδα εντατικής θεραπείας

Στον Έβρο ψάχνουν για κρεββάτι εντατικής ακόμα και στην Τουρκία, καθώς η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος είναι απελπιστική!

Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη»:
 Γολγοθά για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους αποτελεί η εύρεση κρεβατιού σε μονάδα εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας.Οι 150 κλίνες που παραμένουν κλειστές πανελλαδικά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού μετατρέπουν συχνά σε… μπαλάκι τους ασθενείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διανύουν ακόμη και 300 χιλιόμετρα μέχρι να βρεθεί άδειο κρεβάτι.
Μάλιστα σε κάποιες περιοχές όπως στο Διδυμότειχο του νομού Έβρου αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να ψάχνουν κρεβάτι εντατικής ακόμη και στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, η οποία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα.
Την παραπάνω τραγική κατάσταση περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα λειτουργούν 450 και όχι 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 150 κλίνες πλήρως εξοπλισμένες δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα υποστηρίζει ότι με βάση στατιστικά στοιχεία των εντατικολόγων, εάν λειτουργούσαν, θα έσωζαν τη ζωή 1.000 ασθενών το χρόνο.
“Το ΕΣΥ θα έπρεπε να διαθέτει 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Εάν αναπτύσσονταν αυτές και εξαφανίζονταν οι λίστες αναμονής, τότε θα γλίτωναν τη ζωή τους πάνω από 5.000 ασθενείς το χρόνο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ζοφερή. Τουλάχιστον 30 – 90 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας διπλασιάζεται εάν δεν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, καθώς από το 18% – 23% που είναι εντός ΜΕΘ, ανεβαίνει στο 45% – 50% εκτός ΜΕΘ”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι έκτακτα περιστατικά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 300 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο θεράπων ιατρός τους να παρακολουθήσει τη μετεγχειρητική τους πορεία. Επίσης, αναστέλλονται σοβαρά χειρουργεία εξαιτίας έλλειψης ΜΕΘ για νοσηλεία μετά την επέμβαση, ενώ το καλοκαίρι η κατάσταση δυσκολεύει κι άλλο, καθώς πολλά κρεβάτια είναι κλειστά λόγω απολύμανσης.
Επιπλέον, τονίζει ότι ο εξοπλισμός σε πολλές ΜΕΘ είναι για… κλάματα, αφού πρόκειται για παλαιούς αναπνευστήρες που χαλάνε συχνά και για διαλυμένα κρεβάτια, ενώ ακόμη και οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές παύουν να δίνουν κλίνες ΜΕΘ από τις 100 συνολικά που νοικιάζονται, επειδή δεν πληρώνονται και η κυβέρνηση το αποκρύπτει.
“Στον εθνικό άξονα Ήπειρος – Αττική, 350 χιλιομέτρων απόσταση, λειτουργούν μόνο 19 κλίνες ΜΕΘ και στον εθνικό άξονα Θεσσαλία – Αττική 350 χιλιομέτρων απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία μόνο 4 κλίνες στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Στην βόρεια Ελλάδα
Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι ελλείψεις αφορούν τα εξής νοσοκομεία:
– “Παπαγεωργίου”: Από τις 20 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 12. Οι οκτώ, αν και είναι εξοπλισμένες, παραμένουν κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Δεν προβλέπεται να ανοίξουν ούτε με την επερχόμενη προκήρυξη που ανακοινώθηκε προχθές.
– “Άγιος Δημήτριος”: Από τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν κυρίως τα 6. Στα άλλα δύο κρεβάτια υπάρχουν αναπνευστήρες 20ετίας, των οποίων η χρήση αμφισβητείται ως προς την ασφάλειά τους για τον ασθενή. Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Επισημαίνεται ότι και οι υπόλοιποι αναπνευστήρες είναι παλαιοί, καθώς και όλος ο εξοπλισμός της εντατικής μονάδας. Μεγάλη είναι και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να δίνονται μόνο πενθήμερες άδειες στο προσωπικό της ΜΕΘ το καλοκαίρι.
– Νοσοκομείο Πολυγύρου: Η ΜΕΘ, αν και στεγάζεται σε νέα πτέρυγα κι έχει 4 κρεβάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένη, είναι κλειστή εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
– Nοσοκομείο Καβάλας: Η ΜΕΘ διαθέτει 12 εξοπλισμένες κλίνες, αλλά λειτουργούν οι 6 εξαιτίας έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Εκτός λειτουργίας είναι και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δυναμικότητας 6 κλινών πλήρως εξοπλισμένων, εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
– Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Η ΜΕΘ διαθέτει 14 εξοπλισμένες κλίνες, αλλά λειτουργούν οι 9. Οι τρεις είναι κλειστές εξαιτίας έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
– Νοσοκομείο Δράμας: Η ΜΕΘ διαθέτει 7 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες, αλλά λειτουργούν μόνο οι 4 εξαιτίας υποστελέχωσης.
– Νοσοκομείο Κομοτηνής: Από τις 4 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι τρεις εξαιτίας έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
– Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Διαθέτει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δυναμικότητας 4 κλινών. Απ’ αυτές οι τρεις είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρα. Μεγάλη είναι η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
– Νοσοκομείο Φλώρινας: Δεν έχει ΜΕΘ
– Νοσοκομείο Κοζάνης: Δεν έχει ΜΕΘ. Λειτουργεί υποτυπώδης Μ.Α.Φ.
– Νοσοκομείο Καστοριάς: Δεν έχει ΜΕΘ. Λειτουργεί μονάδα εμφραγμάτων.
– Νοσοκομείο Γρεβενών: Δεν έχει ΜΕΘ
– Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών, η μοναδική στη Δυτική Μακεδονία
Η ΠΟΕΔΗΝ εξαπολύει επίθεση και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τονίζοντας ότι οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τον τίτλο εξειδίκευσης που διαθέτει στην Εντατικολογία και όχι τη διετή απασχόληση και εκπαίδευση σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Νίκαιας.
“Για να πάψουν να διασπείρονται φήμες μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας των γιατρών, που φθείρουν το θεσμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που εκπροσωπεί. Εντατικολόγοι και γιατροί επιμένουν ότι δεν κατέχει τον τίτλο εξειδίκευσης Εντατικολόγου”, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.