Τι συζήτησε η Morgan Stanley με τις ελληνικές τράπεζες και το ΔΝΤ στην Αθήνα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Τι συζήτησε η Morgan Stanley με τις ελληνικές τράπεζες και το ΔΝΤ στην Αθήνα


H Morgan Stanley έφυγε από την Αθήνα με μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά το ταξίδι της στις 23-25 Ιουλίου κατά το οποίο συναντήθηκε με εκπροσώπους των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarstone, Cepal, FPS, ΔΝΤ και Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως σημειώνει, η μείωση των NPEs κινείται σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ το κλίμα γύρω από την όλη διαδικασία - νομικό πλαίσιο, εξυπηρέτηση, ρευστότητα – είναι θετικό.

Τα top 10 συμπεράσματα της MS είναι τα εξής:

1) Η μείωση των ΝΡΕs κινείται βάσει σχεδίου, ενώ υπάρχουν περιορισμένες ανησυχίες σχετικά με του στόχους. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα ΝΡΕs κατά 38,5 δισ. έως το 2019, με μείωση κατά 38% του αποθέματος των "κακών" δανείων. Μέχρι σήμερα φέτος, οι τράπεζες κινούνται στα πλαίσια του σχεδίου μείωσης οδεύοντας προς μείωση 20% στο σύνολο του 2017.
Το μεγαλύτερο μερίδιο γενικά κατανέμεται ισομερώς μεταξύ του 2018 (38%) και του 2019 (43%), οπότε η μείωση έχει περισσότερο βάρος προς το τέλος. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποστηρικτική για την επίτευξη των στόχων αυτών και δεν θεωρεί ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι.

2) Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν ήταν τόσο παραγωγικό για τις αναδιαρθρώσεις, οι διαγραφές έχουν πρωταγωνιστήσει. Από τη συνολική μείωση, οι στόχοι των τραπεζών περιλαμβάνουν διαγραφές για το περίπου το 1/3 του συνολικού όγκου και τα write-offs ήταν αυτά που έχουν κυριαρχήσει μέχρι στιγμής. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν ήταν παραγωγικό σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον των τραπεζών. Η δανειοδότηση στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινοπρακτική, έτσι οι όποιες συζητήσεις αναδιάρθρωσης αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν πολλά μέρη. Πλατφόρμες όπως η Pillarstone διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, με έναν και μόνο κεντρικό πράκτορα να διαπραγματεύεται με τον δανειολήπτη.

3) Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αισθάνονται ότι το 2019 δεν σηματοδοτεί αναγκαστικά μια απόλυτη προθεσμία. Δεν υπήρξε η αίσθηση ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις εάν δεν επιτευχθούν στόχοι μέχρι τα τέλη του 2019 και θα μπορούσε να υπάρξει επέκταση για τους στόχους. Αυτό διότι σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι η πρόοδος των τραπεζών δεν κρίνεται μόνο σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, αλλά και σε σχέση με την στρατηγική και την εκτέλεση. Οι τρέχουσες δύσκολες συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να παρέχουν κάποια περιθώρια ελιγμών.

4) Πρόοδος σημειώθηκε στην πλευρά της λιανικής τραπεζικής, ενώ η πρόοδος στα εταιρικά δάνεια είναι πιο σταδιακή. Από τους στόχους, η μείωση των εταιρικών NPLs ( στο 58% του συνόλου) είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την οριστική επίλυση του ζητήματος, καθώς απαιτεί μείωση κατά 23 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ ευρώ των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.
Μέχρι σήμερα, οι περιορισμοί στα εταιρικά δάνεια εντοπίζονται στο νομικό πλαίσιο, στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν σχέσεις με διάφορες τράπεζες και στην απροθυμία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα εμπόδια περιορίζονται.

5) Έχουν γίνει μεγάλα βήματα για να διασφαλιστεί ότι το νομικό πλαίσιο θα είναι πιο ευνοϊκό για την επίλυση του ζητήματος των NPLs/NPEs. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής δημοπρασίας καθιστά την διαδικασία πιο εύκολη αφού δεν εκθέτεται στο κοινό. Οι νέοι νόμοι περί χρεοκοπίας είναι επίσης σημαντικό βήμα για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης. Γενικότερα, όπως επισημαίνει η MS, το πλαίσιο δείχνει τώρα αρκετό για τις τράπεζες να εντείνουν τις διαδικασίες.

6) Θετική η ψυχολογία γύρω από τη μείωση των NPLs: καλή πρόοδος, ευκολότερη αδειοδότηση, περισσότερες επιχειρήσεις θα εισέλθουν στην αγορά. Επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις εταιρείες NPLs που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, ωστόσο η διαδικασία αδειοδότησης έχει απλοποιηθεί και υπάρχουν περίπου πέντε φορείς στη διαδικασία αδειοδότησης. Ορισμένοι αναμένουν τον αριθμό των αδειοδοτημένων φορέων σε συνολικά 15-17 μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, ένα σημαντικό βήμα που θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα της αγοράς και θα στείλει το μήνυμα προς τους δανειολήπτες ότι ο κλάδος έχει την πρόθεση να επιλύσει το ζήτημα.

7) Οι τιμές της πώλησης των NPLs παραμένουν χαμηλές με προσφορές μόλις στα 5c / $ περίπου. Η πώληση δανείων αναμένεται να οδηγήσει το 20% της συνολικής μείωσης των NPEs, και το 2017 η αγορά αυτή θα περιορίζεται από ακάλυπτους καταναλωτές. Προηγούμενη πρόοδος είχε σημειωθεί όσον αφορά την εταιρική πλευρά, αλλά oi συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν μια παύση στις εταιρικές πωλήσεις έως το 2018.

8) Η μακροοικονομικά και πολιτική πορεία είναι πιο ευνοϊκή. Ενώ η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση υπέστησαν καθυστερήσεις, υπάρχει γενικά πολύ θετικό κλίμα γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης. Η τρίτη αξιολόγηση περιέχει ελαφρύτερες προϋποθέσεις και δεν υπάρχουν νέες μεταρρυθμίσεις στο ταξίδι. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, η απόδοση του 109ετου΄ς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,3% και υπάρχουν ήδη σχόλια για μία δεύτερη έξοδο στις αγορές.

9) Ωστόσο η αγορά κατοικίας δεν εντυπωσιάζει. Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ρευστότητα στην αγορά κατοικίας, οι τιμές είναι > 40% χαμηλότερες από την κορυφή και υπάρχει πιθανότητα αύξησης της προσφοράς. Ωστόσο, με τα εισοδήματα να έχουν υποχωρήσει περίπου 25% έναντι της πτώσης των τιμών των σπιτιών του 40%, έχει βελτιωθεί η oικονομική προσιτότητα.

10) H ΜS θεωρεί απίθανο να υπάρξει ειδικό AQR για την Ελλάδα στα επόμενα stress tests. Αν και το ΔΝΤ είναι υπέρ του ελέγχου της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, υπήρξε χλιαρή υποδοχή από τα άλλα θεσμικά όργανα. Οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τον SSM σχετικά με την επίλυσης των NPEs και τον Αύγουστο ο SSM θα συζητήσει με τις τράπεζες και την ΤτΕ τις τρέχουσες μεθόδους και την πρόοδος που έχει σημειωθεί. Επίσης ο SSM θα πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους σε κάθε τράπεζα στο β' εξάμηνο του 2017.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.