Nomophobia: Γιατί μας πιάνει πανικός χωρίς το κινητό μας - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Nomophobia: Γιατί μας πιάνει πανικός χωρίς το κινητό μας

Nomophobia: Γιατί μας πιάνει πανικός χωρίς το κινητό μας

Ο όρος περιγράφει το συναίσθημα του πανικού ή στρες που νιώθει κάποιος, όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ή απλά να έχει πρόσβαση σε αυτό

Ζώντας στην εποχή του smartphone η προσκόλλησή μας σε αυτό είναι δεδομένη, αρκεί να παρατηρήσει κανείς γύρω του ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό ακόμη και όταν περπατούν στο δρόμο. 

Μία νέα έρευνα έδειξε ότι ανοδικές τάσεις παρουσιάζει και το άγχος της αποχώρησής μας από τα κινητά μας τηλέφωνα. Μάλιστα, ο όρος που προσδιορίζει αυτό το άγχος ονομάζεται «nomophobia» και περιγράφει το συναίσθημα του πανικού ή στρες που νιώθει κάποιος όταν δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο ή απλά να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αυτό λίγο έχει να κάνει με το αν μπορεί να κάνει ή να λάβει κλήσεις από αυτό. 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το πανεπιστήμιο Sungkyunkwan της Σεούλ εξηγούν ότι επειδή τα smartphone είναι τόσο εξελιγμένα και πολύ προσωπικό είδος πλέον έχουν γίνει η προέκταση του εαυτού μας. 

Εφόσον περιέχουν σημαντικές φωτογραφίες και μηνύματα, τα κινητά λειτουργούν ως μία πύλη σε μία τεράστια έκταση από εφαρμογές, ιστοσελίδες και υπηρεσίες που μας επιτρέπουν γρήγορη πρόσβαση σε περιεχόμενο σημαντικό για εμάς. 

«Καθώς τα smartphone περιέχουν περισσότερα προσωπικά στοιχεία, οι χρήστες εκθέτουν περισσότερα στοιχεία της ταυτότητάς τους σε αυτά», επισημαίνει η έρευνα.

«Όταν οι χρήστες αντιλαμβάνονται το κινητό τους ως προέκταση του εαυτού τους είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν περισσότερο με τις συσκευές, τείνοντας προς τη nomophobia με όλο αυξανόμενη ροπή προς το να αναζητούν συνεχώς το κινητό τους», προσθέτει. 

Αν και χρησιμοποίησαν ένα μικρό δείγμα συμμετεχόντων στην έρευνα, της τάξης των 300 ατόμων, πιστεύουν ότι το άγχος του αποχωρισμού από το smartphone θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία θα γίνεται πιο εξατομικευμένη και οι άνθρωποι θα εξαρτώνται περισσότερο από αυτήν. 

Η «nomophobia» μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγοριοποιηθεί ως μία ειδική ψυχική δυσλειτουργία, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι η προσκόλληση στα smartphone μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. 

Νωρίτερα φέτος, μία άλλη μελέτη απέδειξε ότι έχοντας απλά ένα κινητό τηλέφωνο στο χώρο, ακόμη κι αν είναι κλειστό ή με την οθόνη προς τα κάτω, αποσπά την προσοχή. Παρόλα αυτά αφήνοντάς το σε άλλο δωμάτιο, μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμη και αν το άτομο εξαρτάται πολύ από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.