Σαν σήμερα: Ξεκινά ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν σήμερα: Ξεκινά ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία


Ο Χίτλερ βρισκόταν στην ηγεσία της Γερμανίας από το 1933. Η επεκτατική του πολιτική ήταν γνώριμη και έψαχνε αφορμή για να την κάνει πράξη. Αν και από τις αρχές του 1939 είχε αποφασίσει ότι θα εισβάλλει στην Πολωνία και έψαχνε μια αφορμή.

Η αφορμή γεννήθηκε από την απαίτηση της Γερμανίας να έχει ξανά την κυριαρχία στην πόλη Νταντσί στην Πολώνία, που του έδινε μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ανατολική Πρωσία. Ο Χίτλερ βρήκε το κατάλληλο πρόσχημα για να ολοκληρώσει την απο μήνες απόφάση του να καταλάβει την Πολωνία.

Αφού πρώτα εξασφάλισε την συγκατάθεση της Σοβιετικής Ένωσης, με το Σύμφωνο Μη Επιθέσεως, γνωστό και ως «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ», επιτέθηκε στην Πολωνία την αυγή της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939.


Με την εφαρμογή του δόγματος του «αστραπιαίου πολέμου» (blitzkrieg), οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην χώρα που κατέστρεψαν ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη. Την κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη μέσα σε έναν μήνα. Είχαν άλλωστε συμφωνήσει με τους Σοβιετικούς, οι οποίοι με την σειρά τους κατέλαβαν το υπόλοιπο τμήμα, εισβάλοντας από τα ανατολικά στις 18 Σεπτεμβρίου.


Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, σε αντίθεση με αυτό που πίστευε ο Χίτλερ, κήρυξαν τον πόλεμο στην Γερμανία, δυο ημέρες μετά την εισβολή στην Πολωνία, τηρώντας προς έκπληξή του της συνθήκες συμμαχίας.

Οι Γερμανοί όμως δεν έκαναν πίσω και στράφηκαν προς την δύση, κατακτώντας μέχρι τον Ιούνιο του 1940, την Νορβηγία, την Δανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τελευταία την Γαλλία. Μόνο η Βρετανία κατάφερε να αποκρούσει την εισβολή ξοδεύοντας τεράστιο κομμάτι από τα αποθέματα χρυσού της.

Η συνέχεια δόθηκε από τους Ιταλούς που μπήκαν στον πόλεμο και προσπάθησαν να καταλάβουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες του απέκρουσαν στο αλβανικό μέτωπο, κάτι όμως που δεν μπόρεσαν να κάνουν και με τους Γερμανούς που την κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1941.

Ο Χίτλερ την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 ξεκίνησε τον πιο αιματηρό και τον πιο φρικαλέο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ο πρώτος πόλεμος που μπορεί να ειπωθεί όντως παγκόσμιος. Οι νεκροί που άφησε πίσω του ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.