Κομοτηνή: Κατέρρευσε σαν χάρτινη η γέφυρα του Πολυάνθου - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Κομοτηνή: Κατέρρευσε σαν χάρτινη η γέφυρα του Πολυάνθου


Αγιο είχαν οι οδηγοί που διήλθαν τα ξημερώματα της Κυριακής από τη γέφυρα στην εθνική οδό Κομοτηνής - Ιάσμου - Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη γέφυρα -ένα έργο μόλις 24 ετών- κατέρρευσε σαν να ήταν χάρτινη, με αποτέλεσμα η κίνηση να διεξάγεται από την παλιά παράκαμψη έπειτα από άμεση παρέμβαση των τοπικών Αρχών. Η πρωτόγνωρη κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 6.30 το πρωί της Κυριακής και, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αρμόδιες υπηρεσίες που προχώρησαν σε επιτόπια επίβλεψη, οφείλεται «μάλλον σε ολίσθηση - υποχώρηση του εδάφους». 


Από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Κ. Χουβαρδά. Τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετά τα παράπονα των κατοίκων για την κατάσταση του δρόμου. Πολλοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους βλέποντας στην επιφάνεια της γέφυρας να σημειώνεται ένα βαθούλωμα


Η γέφυρα του 17ου αιώνα αντέχει 

Άξιο αναφοράς είναι ότι μια άλλη γέφυρα, σε πολύ κοντινό σημείο, οθωμανικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αρχές 18ου αιώνα, πάνω στον ποταμό Κομψάτο κι εκείνη, ένα γεφύρι με τρία τόξα, σε απόσταση 500 μόλις μέτρων από την… «χάρτινη» γέφυρα αντέχει στο διάβα των αιώνων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 μέρες πριν από την κατάρρευση της γέφυρας είχε ενημερώσει η Δημοτική Αρχή Ιάσμου την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας. Δύο μέρες μετά, αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο είχε επισκεφθεί το σημείο και είχε προβεί σε αυτοψία. Η επιτροπή διαπίστωσε την ανάγκη υποστήριξης της γέφυρας, ωστόσο όχι και το κατεπείγον της υλοποίησης των εργασιών που απαιτούνταν.«Θαύμα» και… αμμοληψίες- Η προφητική προειδοποίηση

Κάτοικοι της γύρω περιοχής μιλούν για «θαύμα» που η κατάρρευση της γέφυρας δεν συνοδεύτηκε από απώλεια ανθρώπινης ζωής λαμβάνοντας υπόψιν την κίνηση που σημειώνεται καθημερινά από εκεί. Παράλληλα ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την απόδοση ευθυνών σε όποιον κριθεί ότι έχει ευθύνη. Τέλος, σημειώνουν πως για πολλά χρόνια στην κοίτη του ποταμού σημειώνονται αμμοληψίες, εξορύξεις και αφαιρέσεις ποσότητας άμμου γεγονός που, όπως λένε, ίσως συνέβαλε στην ολίσθηση. Μάλιστα, η αρμόδια Επιτροπή Αμμοληψιών, απέρριψε το 2003 αίτημα για αμμοληψία εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών από τον ποταμό Κομψάτο στο Ν. Ροδόπης μετά από έντονες προειδοποιήσεις του τότε Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΣΕ «ότι εάν γίνουν κι άλλες αμμοληψίες, ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα», που είχε πέσει το 1996.

Και οι αμμοληψίες συνεχίστηκαν 

Μετά από τις κατασκευές και την αποκατάσταση της γέφυρας, μελέτη που εκπονήθηκε για τη διασφάλιση των υφιστάμενων γεφυρών, πρότεινε επί πλέον έργα και παρεμβάσεις, από αυτά που ήδη είχαν γίνει τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού έγιναν τεράστιες ποσότητες αμμοληψιών από τον ποταμό Κομψάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.