Δέκα χαρακτηριστικά δυστυχισμένων ανθρώπων - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Δέκα χαρακτηριστικά δυστυχισμένων ανθρώπων


Ένα ευτυχισμένο άτομο δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά περιστάσεων, αλλά ένα σύνολο στάσεων ζωής-νοοτροπίας.

Πως αντιδρούν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι;

1) Είναι σε άρνηση.
Συχνά αρνούνται τις πραγματικές τους συνθήκες στη ζωή. Χρησιμοποιούν μια σειρά αμυντικών μηχανισμών που τους εμποδίζουν να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα στη ζωή τους. Η άρνηση ότι υπάρχει το πρόβλημα δεν το διώχνει, γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αυξήσει τους αμυντικούς μηχανισμούς του, προκειμένου να κρατήσει την ρεαλιστική πραγματικότητα σε επιτρεπτά επίπεδα.

2) Κατηγορούν άλλους.
Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους. Προτιμούν να ρίχνουν ευθύνες και να κατηγορούν άλλους ανθρώπους, ή γενικές περιστάσεις για τα δεινά τους. Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν κάνει στο παρελθόν. Αυτό συνδέεται με το πρώτο σημείο της άρνησης. Καθώς κατηγορούν τους πάντες για τα προβλήματά τους, δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν την εξουσία να διορθώνουν επίσης πράγματα, και καταστάσεις. Αυτή η ένταση οδηγεί σε εσωτερική σύγχιση και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

3) Παραμένουν στη ζώνη άνεσής τους.
Οι περισσότερο απογοητευμένοι από τη ζωή τους, είναι εκείνοι που δεν βλέπουν τη ζωή σαν περιπέτεια. Προτιμούν να παραμείνουν στη ζώνη άνεσής τους χωρίς να ρισκάρουν τίποτα, και να περιβάλλουν τον εαυτό τους με πράγματα και ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν άνετα. Ονομάζουν τάξη τη μονοτονία της ημέρας, και παρά το ότι ισχυρίζονται ότι έχουν βρεί τον καλύτερο τρόπο ζωής, αυτό τους κάνει να έχουν αυξημένη ανασφάλεια. Εάν δεν ερευνήσετε τις εναλλακτικές σας, δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε με τις δυσλειτουργικές σας πεποιθήσεις. Η τεχνική της ζωής είναι να δημιουργούμε ούτως ή άλλως, και να κάνουμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις των πραγμάτων.

4) Χρησιμοποιούν αρνητικό φίλτρο
Το αρνητικό φίλτρο,είναι μια γνωστική παραμόρφωση, με την οποία τα πάντα αντιμετωπίζονται τη ζωή με αρνητικό τρόπο. Είχατε ποτέ κάποια παρόμοια εμπειρία στην οποία ο άλλος να αποκλείει κάθε πρόταση στο λόγο σας, καθώς προσπαθείτε να βοηθήσετε; 
Οι αρνητικοί άνθρωποι διαλύουν κάθε θετική σκέψη των άλλων υπενθυμίζοντάς σας όλα τα στραβά πράγματα που μπορεί να συμβούν. Αυτό είναι ένα παράδειγμα κάποιου που χρησιμοποιεί αρνητικό φίλτρο. Βρίσκουν αδύνατο να δουν τα θετικά στη ζωή. Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που συνδέεται με μια βασική πεποίθηση ότι αν περιμένουν τα χειρότερα, δεν θα απογοητευθούν ποτέ. 
Το πρόβλημα με αυτή τη στάση είναι ότι αν περιμένετε το χειρότερο, μπορεί να γίνει μια αυτοτελής προφητεία που οδηγηγεί σε ακόμη περισσότερη δυσαρέσκεια και πικρία.

5) Απολαμβάνουν τη δυστυχία άλλων ανθρώπων
Αισθάνονται ικανοποίηση και υπερβολική ευτυχία όταν κάνουν τους άλλους να αισθάνονται άβολα. Δεν τους αρέσει επίσης, όταν άλλοι άνθρωποι είναι επιτυχημένοι ή φαίνεται να έχουν μια καλή και ευτυχισμένη ζωή. Η υπενθύμιση για το ποιόν της ζωής, τους επηρεάζει άσχημα και δημιουργεί γνωστική ασυμφωνία. Κάπου κάτω από όλη αυτή τη δυσαρέσκεια και πικρία, γνωρίζουν ότι η ζωή τους θα μπορούσε ποτέ να είναι πιο ευτυχισμένη. 
Επιμένοντας στη γκρίνια τους που δουλεύει σε πολλά επίπεδα, η δυστυχία μπορεί να γίνει ένας κανονικός τρόπος ύπαρξης. Γίνονται ευερέθιστοι με ευτυχισμένους ανθρώπους. Δυστυχώς, συχνά χαίρονται με την κακοτυχία άλλων ανθρώπων, καθώς αυτό τους επιβεβαιώνει ότι έχουν δίκιο.

6) Δεν έχουν πολλούς φίλους
Όταν κάποιος εκκρίνει συνεχώς αρνητικότητα, στραγγίζει τους ανθρώπους γύρω τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν λιγότερους φίλους. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κοινωνική τους θέση, είναι το γεγονός ότι δεν εμπιστεύονται εύκολα άλλους. Είναι διαρκώς ύποπτοι για τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων και δημιουργούν τοίχους γύρω τους, αποτρέποντας τους άλλους να τους γνωρίσουν. Δεν μπορούν να δουν τους φίλους σαν πηγή υποστήριξης, αλλά βλέπουν άτομα που στην πρώτη ευκαιρία θα τους προδώσουν.

7) Έχουν αέρα υπεροχής
Ως μέρος της στρατηγικής τους να κρατούν τους άλλους ανθρώπους σε απόσταση, συχνά φέρονται υπεροπτικά. Ενεργούν επιφυλακτικά και είναι συχνά πολύ επικριτικά για τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων.

8) Έχουν συχνά ανεπίλυτα ζητήματα
Αν κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν ενός δυστυχισμένου προσώπου, είναι πολύ πιθανό να βρείτε ότι υπάρχει ένα περιστατικό ή μια εμπειρία που συνέβαλε στην αρνητική στάση ζωής και προοπτική. Δείχνει ότι αυτό το άτομο δεν είχε τις ικανότητες να διαχειριστεί το τραύμα ή την αγωνία, αποτελεσματικά. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να κλείσει τις συναισθηματικές πληγές, οι επόμενες δυσάρεστες προκλήσεις της ζωής που χτύπησαν, άφησαν μεγαλύτερα σημάδια. 
Για αυτό το λόγο συχνά αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι έχουν κάποια ανεπίλυτα ζητήματα. Στην πραγματικότητα, είναι ο ίδιος που θα αντισταθεί , και θα προσβάλει κάθε παροχή βοήθειας, συμβουλών ή θεραπείας.

9) Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι αιώνιοι απαισιόδοξοι
Οι αισιόδοξοι έχουν έναν εκπληκτικό τρόπο να απομακρύνονται συναισθηματικά από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στη ζωή. Οι απαισιόδοξοι, από την άλλη πλευρά, βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Προβλέπουν προβλήματα. Για αυτούς δεν υπάρχει «εάν», αλλά «πότε».

10) Δεν δίνονται στους άλλους 
Οι άνθρωποι που είναι πικρόχολοι, δεν έχουν να δώσουν τίποτα στους άλλους. Κατά κανόνα τους λείπει η καλοσύνη και η συμπόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει εξαιτίας προηγούμενων απογοητεύσεων. Καταλήγουν να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο που καταναλώνεται από την αρνητική τους σκέψη. 
Αν νομίζετε ότι είστε αρνητικός άνθρωπος ή γνωρίζετε κάποιον που παρουσιάζει αρνητικά χαρακτηριστικά, ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να μάθετε το λόγο. Κανείς δεν γεννιέται θυμωμένος και γεμάτος πίκρα. Αυτή είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά. Ένας νέος άνθρωπος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αλλάξει τη σκέψη του, και να υιοθετήσει μια πιο θετική στάση απέναντι στον κόσμο. Η αρνητικότητα δεν δημιουργεί, αλλά καταστρέφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.