Στόχος τζιχαντιστών η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Στόχος τζιχαντιστών η Ελλάδα ως χώρα διέλευσης;


Το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών. 

«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες επιθέσεις ισλαμιστών φονταμενταλιστών και νέων μορφών επιθέσεων», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, Francois Heisbourg, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού think-tank με την ονομασία Network for Reform στην Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, ως «πύλη της Ευρώπης» για εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, κινδυνεύει επίσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει στόχο ως σημείο διέλευσης.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα «πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους», ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που θα περιλαμβάνει τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της συλλογής πληροφοριών και της ανταλλαγής στοιχείων.

Ως πρώην ειδικός σύμβουλος για τα θέματα ασφάλειας των Γάλλων προέδρων Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ και ιδρυτικό μέλος του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας, ο Heisbourg μίλησε σε ελληνική εφημερίδα για τη μεταναστευτική κρίση, τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής και το ρόλο του ΝΑΤΟ και κρούει «κώδωνες κινδύνου».

«Όσον αφορά την Ευρώπη, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις ισλαμιστών και ορισμένες από αυτές θα περιλαμβάνουν και νέους τρόπους δράσης.

Προκειμένου να τις αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τις συνέπειές τους, προφανώς πρέπει να οικοδομήσουμε τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και να ενισχύσουμε τους κοινούς μηχανισμούς της Ε.Ε., όπως η Europol, και κυρίως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν.

Οι κίνδυνοι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι αν αντιμετωπίσουμε τους ισλαμιστές στην Ευρώπη ως αγώνα ενάντια σε μια εξέγερση και όχι με τα αυστηρά καθορισμένα εργαλεία της αντιτρομοκρατίας.

Έχοντας ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για σχεδόν είκοσι χρόνια και κατά την εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η εκ πρώτης όψεως ακαδημαϊκή συζήτηση έχει τεράστιες πρακτικές συνέπειες», δηλώνει ο ίδιος.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την τρομοκρατία;

«Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο και αυτό ισχύει και για την τρομοκρατία. Η Ελλάδα είναι μια από τις πύλες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και άλλες χώρες. Η τρομοκρατία έχει αρκετά πρόσωπα.

Μια χώρα μπορεί να είναι στόχος η ίδια, αλλά και σημείο διέλευσης. Αντιμετωπίζετε αυτές τις πολλαπλές απειλές με περιορισμένους πόρους.

Δεν θα ήμουν αντίθετος σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της ανταλλαγής τεχνικών μέσων και βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» τονίζει .

(tribune)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.