Ο Πρωθυπουργός, οι βασιλείς και οι βάρβαροι - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Πρωθυπουργός, οι βασιλείς και οι βάρβαροι

Ο Πρωθυπουργός, οι βασιλείς και οι βάρβαροι

Ήταν η στιγμή, μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα, των εγκαινίων τμήματος της (πολύπαθης) Ιόνιας οδού που ο Αλέξης Τσίπρας δυσανασχέτησε και φάνηκε να το δείχνει: Οι παπάδες που επιστρατεύθηκαν για τη θρησκευτική τελετή έψαλλαν το «νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος». Ο Πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει άθεος αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι όροι «βάρβαροι» και «βασιλείς» σκανδαλίζουν πολλούς πιστούς και δημοκράτες, επειδή ο θεσμός της βασιλείας έχει σχεδόν εκλείψει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες και βάρβαροι λαοί αντικειμενικά δεν υπάρχουν. Γνωρίζει επίσης ότι έγινε προσπάθεια από την Εκκλησία αλλά και από την πολιτεία αντικατάστασης των λέξεων «τοις βασιλεύσι» και «κατά βαρβάρων» με τις αντίστοιχες «τοις ευσεβέσι» και «κατ' εναντίων». Και όμως, οι ιερωμένοι επέμειναν και για το «τοις βασιλεύσι» και για το «κατά βαρβάρων». Δεν διαμαρτυρήθηκε. Απλώς κάτι είπε στον Χρ. Σπίρτζη που καθόταν δίπλα του...

Διαμαρτυρία του Χατζηδάκη για το "νίκας τοις βασιλεύσι"

Αντιθέτως, διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης για το πολιτικο-θρησκευτικό ατόπημα των ιερέων. Δεν ήταν όμως η μοναδική παρατήρηση που έκανε ο κ. Χατζηδάκης. Διαμαρτυρήθηκε και για το ότι τον τοποθέτησαν στη δεύτερη σειρά των επισήμων, ενώ στην πρώτη σειρά τοποθέτησαν όλους τους Συριζαίους καθώς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Εν συνεχεία διαμαρτυρήθηκε για τη «μικροψυχία», όπως τη χαρακτήρισε, τόσο του κ. Τσίπρα που εγκαινίασε έργα άλλων, όσο και του κ. Σπίρτζη που κατηγόρησε στην ομιλία του τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι όταν τον πλησίασε ο Πρωθυπουργός για να τον χαιρετήσει και να του κάνει κομπλιμέντο «και εσύ κόκκινη γραβάτα φόρεσες;», ο κ. Χατζηδάκης σε ένδειξη... διαμαρτυρίας δεν απάντησε.

Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Πάμε τώρα στα εγκαίνια. Ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με έναν πρωτότυπο τρόπο, με μια προσωπική αναφορά: «Θυμάμαι», τους είπε, «ως παιδάκι που θέλαμε μια μέρα για να ανέβουμε στα Τζουμέρκα. Θέλαμε οκτώ-εννιά ώρες, ενώ τώρα φεύγοντας από την Αθήνα μπορείς να επισκεφθείς την περιοχή για Σαββατοκύριακο». Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εργολάβους!!! Ήταν χαρακτηριστική η αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα απέναντι στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες: «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εντύπωση που υπάρχει στη συλλογική συνείδηση ότι τα μεγάλα έργα και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος είναι έννοιες ασύμβατες». Ενώ ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.