Ποιοι θα πληρώσουν φέτος ακριβότερα τα τέλη κυκλοφορίας - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος ακριβότερα τα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα πληρώσουν φέτος ακριβότερα τα τέλη κυκλοφορίας

Τα τέλη κυκλοφορίας βρίσκονται στο επίκεντρο του υπουργείου Οικονομικών που αναζητεί το καλύτερο «μείγμα», ώστε να συγκεντρωθεί ο εισπρακτικός στόχος του 1,1 δισ ευρώ χωρίς να παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο των μαζικών καταθέσεων πινακίδων.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πολλά, αλλά φαίνεται να καταλήγουν στη διεύρυνση των κλιμακίων από 11 που είναι σήμερα σε ενδεχομένως και 20, προκειμένου να κλείσουν οι μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται. Για παράδειγμα στην κλίμακα 1.739-1.928 κ.ε. τα τέλη διαμορφώνονται στα 320 ευρώ (έτος ταξινόμησης 2006-2010), ενώ στην αμέσως επόμενη (1.929-2.357) τα τέλη φθάνουν τα 690 ευρώ. Σε αυτές τις κατηγορίες η κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει ακόμα τρεις, δηλαδή από τα 1.739 κ.ε. έως τα 2.357 να υπάρχουν συνολικά πέντε κατηγορίες τελών.

Επίσης σχεδιάζει, αν και υπάρχουν πολλές αντίθετες φωνές, τη μικρή επιβάρυνση των οχημάτων των οποίων τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους. Μάλιστα στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή για τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν ρύπους έως 90 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται των τελών, υπάρχει ενδεχόμενο να καταβληθεί ένα μικρό τέλος, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ βλέπουν θετικά το να κλείσει η ψαλίδα στα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό, δηλαδή στα οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από τον Νοέμβριο του 2010, αλλά και σε εκείνα που τα τέλη κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τα αυτοκίνητα, τα τέλη των οποίων υπολογίζονται με βάση του εκπεμπόμενους ρύπους καθώς και για τα υβριδικά. Ειδικότερα:

1. Να διευρυνθούν τα κλιμάκια κυβικών εκατοστών από 11 που είναι σήμερα, ακόμα και σε 20. Συγκεκριμένα:

• Στις κατηγορίες 1.072 κ.ε. έως 1.548 κ.ε. να δημιουργηθούν 4 κλίμακες τελών από δύο που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα ανάμεσα στα 135 και 280 ευρώ που καταβάλλονται σήμερα (έτος ταξινόμησης 2006-2010) να δημιουργηθούν δύο ακόμα με 170 ευρώ και 220 ευρώ αντίστοιχα.

• Στις κατηγορίες 1.739 κ.ε. έως 2.357 κ.ε. υπάρχουν σήμερα δύο κλιμάκια τελών, τα οποία ξεκινούν από 320 ευρώ και φθάνουν τα 690 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ενδεχομένως να προστεθούν τρία ακόμα κλιμάκια.

• Στις κατηγορίες 2.358 κ.ε. και πάνω από 4.001 κ.ε. πιθανόν να προστεθούν τέσσερα ακόμα κλιμάκια από τρία που είναι σήμερα, με στόχο να μειωθεί η ψαλίδα στα τέλη των οχημάτων υψηλού κυβισμού.

2. Εξετάζεται να περιορισθούν οι διαφορές στα οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από τον Νοέμβριο του 2010, αλλά και σε εκείνα που τα τέλη κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

3. Ενδεχομένως η καταβολή μικρούς τέλους για τα οχήματα που εκπέμπουν ρύπους έως 90 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.

Πάντως, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας δημιουργούν πονοκέφαλο στην αγορά, που βλέπει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να σχεδιάζει στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, δηλαδή δύο μήνες πριν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται για την τρίτη και φαρμακερή διασταύρωση ανασφάλιστων οχημάτων. Στελέχη της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι αναμένουν νέα επικαιροποίηση της λίστας από την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.