ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν περιφέρεια για να «σωθούν» - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν περιφέρεια για να «σωθούν»

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν περιφέρεια για να «σωθούν»

Ο Σταύρος Κοντονής δύσκολα θα επανεκλεγεί στη μονοεδρική της Ζακύνθου - ο Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης μάλλον δεν θα «χωρέσουν» και οι δύο στα Χανιά, όπως και η Εφη Αχτσιόγλου με τη Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα. Τον «καμένο» Κατρούγκαλο δεν τον... σηκώνει η Μεσσηνία.

Εκλογικές περιφέρειες που να διασφαλίζουν την επανεκλογή τους στην πιθανή, αν όχι αναπόφευκτη πλέον, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη αναμέτρηση αναζητούν υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το φαινόμενο φυγής από «δύσκολες» περιοχές προς τις μεγάλες περιφέρειες αποκτά διαστάσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία, ενώ δοκιμάζει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η σπουδή οφείλεται είτε στην προνοητικότητα των ενδιαφερομένων να προετοιμάσουν τους μηχανισμούς τους έγκαιρα, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, είτε στην εκτίμηση ή στον φόβο που έχουν κάποιοι ότι οι κάλπες μπορεί τελικά να στηθούν πολύ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν χάσει τις εκλογές, από τους 144 βουλευτές που έχει σήμερα θα εκλέξει ίσως και λιγότερους από τους μισούς, προκαλεί τεράστια αγωνία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ενδεικτική του προβληματισμού και της αναταραχής που υπάρχει είναι η επισήμανση που κάνει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος: «Οι μετακινήσεις υπουργών δίνουν την αίσθηση πως το καράβι βουλιάζει και ότι επικρατεί το δόγμα “o σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εντελώς διαλυτικά και ίσως δημιουργήσει και πρόβλημα συνοχής. Τι θα πούμε στον βουλευτή που ψηφίζει όλα τα δύσκολα μέτρα με προσωπικό και πολιτικό κόστος; Ψήφισε εσύ για να έρθει ένα προβεβλημένο στέλεχος να πάρει την έδρα σου;».

Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για ανανέωση των ψηφοδελτίων και ανακατανομή του πολιτικού προσωπικού, σε μια παράταξη που αναζητά διεύρυνση προς το κέντρο και καλείται να αφήσει πίσω της στελέχη της… τέταρτης γενιάς.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των υπουργών Σταύρου Κοντονή, Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφης Αχτσιόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει το πώς θα κινηθούν οι εκλεγόμενοι στα Χανιά Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης, καθώς και τι θα γίνει με όσους είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2015 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Το πρόβλημα του Κοντονή είναι ότι η μονοεδρική της Ζακύνθου θα πάει αυτή τη φορά στη Ν.Δ. και έτσι ο ίδιος κοιτάζει προς τη Β’ Αθήνας, όπου με όπλο την προβολή και την κυβερνητική του θητεία ευελπιστεί ότι θα πετύχει την επανεκλογή του.

Ο Κατρούγκαλος είναι οριακά αποδεκτός στη Μεσσηνία, όπου μπήκε στην εκλογική λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015 περίπου σαν μουσαφίρης. Με δεδομένο ότι δεν είναι και ο πιο αγαπητός υπουργός, λόγω του Ασφαλιστικού, είναι λογικό να σκέφτεται μια μεγαλύτερη περιφέρεια, της Β’ Αθήνας συμπεριλαμβανομένης. Άλλωστε στη Μεσσηνία είναι πιθανό να εμφανιστεί ως υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και να πιέσει ακόμη περισσότερο τον Κατρούγκαλο.

Η Αχτσιόγλου θα ήθελε να πολιτευτεί στην Πέλλα, τόπο καταγωγής της, ωστόσο η παρουσία της Θεοδώρας Τζάκρη εκεί την έχει οδηγήσει εδώ και καιρό να εξετάσει την Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς η τελευταία έχει ισχυρά ερείσματα και μάλλον δεν μπορούν να χωρέσουν και οι δύο στον ίδιο νομό. Αυτό αμέσως αναγκάζει τον πρώην υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος είχε εκλεγεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, να σκέφτεται την επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών.

Περίπλοκα είναι τα πράγματα και στα Χανιά. Σε περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, εις εκ των Σταθάκη και Πολάκη πρέπει να μετακινηθεί εάν θέλει επανεκλογή και εκτιμά ότι η ήττα είναι το πιθανότερο σενάριο. Έχοντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και μάλλον αποδοχή στο σκληρό κομματικό ακροατήριο, ο Πολάκης φέρεται να είναι επικρατέστερος για μετακίνηση στη λαϊκή Β’ Αθήνας.

Περιφέρειες αναζητούν ή θα κληθούν να αναζητήσουν (δύσκολο να υπάρξουν εξαιρέσεις) και όσοι εκλέχτηκαν με το Επικρατείας: Ο Γιάννης Δραγασάκης (που παραδοσιακά ήταν στη Β’ Αθήνας), ο Νίκος Κοτζιάς και η Θεανώ Φωτίου (εκλεγόταν παλαιότερα στη Β’ Αθήνας, αλλά σκέφτεται και την Α’ Αθήνας). Για τον Κώστα Γαβρόγλου ουδείς γνωρίζει πώς σχεδιάζει (και αν) το πολιτικό του μέλλον, ενώ για την Τασία Χριστοδουλοπούλου υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφια. 

Η πληθώρα ενδιαφερομένων για τη Β’ Αθήνας -πέρα από τους νυν υπάρχουν και νέοι που την καλοβλέπουν, όπως ο Γιώργος Βασιλειάδης- οδηγεί κάποιους από τους σημερινούς βουλευτές της να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισής τους σε άλλες περιοχές. Ο Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να πάει στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ την ίδια σκέψη λέγεται ότι έχει και ο επίσης βουλευτής της Β’ Αθήνας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Ο κ. Τόσκας έχει και δεύτερη εναλλακτική, την Κόρινθο, την οποία γνωρίζει καλά από τον καιρό που ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη.

Η αυξημένη κίνηση προς την Περιφέρεια Αττικής δικαιολογείται ίσως και από το γεγονός ότι βουλευτές μιας προχωρημένης ηλικίας, όπως ο Γιώργος Πάντζας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ακόμη και οι Γιάννης Δέδες, Νάσος Αθανασίου, μπορεί να αποσυρθούν. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παλιούς βουλευτές, όπως ο Γιάννης Θεωνάς ή ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δύσκολα θα εκλεγεί ξανά στην Α’ Πειραιά μετά τους χειρισμούς του στο υπουργείο Ναυτιλίας όσον αφορά την πώληση του ΟΛΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.