Διαβουλιμία: Η διατροφική διαταραχή που λίγοι γνωρίζουν - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Διαβουλιμία: Η διατροφική διαταραχή που λίγοι γνωρίζουν

diataraxi-1Μπορεί ο όρος να μην αναγνωρίζεται ακόμη ως επίσημη διατροφική διαταραχή από τις ιατρικές και ψυχιατρικές κοινότητες, ωστόσο η διαβουλιμία είναι πραγματικά επικίνδυνη και απαιτεί ανάλογη προσοχή με την ανορεξία και τη βουλιμία.

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν σκόπιμα μικρότερη δόση ινσουλίνης από αυτή που χρειάζονται προκειμένου να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον αγώνα τους για αδυνάτισμα.


Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Ένα άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζει συχνές αυξομειώσεις του βάρους, έντονη ανησυχία για την εικόνα του, κατάθλιψη και κυκλοθυμικότητα, ενώ μπορεί επίσης να αποφεύγει τις επισκέψεις στο γιατρό για έλεγχο του σακχάρου. Πολύ πιθανό είναι επίσης να ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, αλλά και να εμφανίζει υψηλή μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η μείωση στη δόση της ινσουλίνης σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση τροφής έχει αρκετές βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (συχνά πάνω από 600), σωματική αδυναμία και κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και χαμηλά επίπεδα νατρίου και καλίου. Μεσοπρόθεσμες συνέπειες, όπως μυϊκή ατροφία, δυσπεψία και υψηλή χοληστερόλη, παρουσιάζονται όταν η διαταραχή εξακολουθεί να μην έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί. Οι μακροπρόθεσμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν περιλαμβάνουν σοβαρή νεφρική βλάβη και νευροπάθεια, καρδιακά προβλήματα και οστεοπόρωση, ακόμα και κώμα ή θάνατο.

Εάν πιστεύεις ότι εσύ ή κάποιος από το στενό οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον πάσχει από τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, επικοινώνησε με το γιατρό σου το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.