Τριπλάσιες φέτος οι αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω ΕΝΦΙΑ - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τριπλάσιες φέτος οι αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω ΕΝΦΙΑ


Φαινόμενο των καιρών, που δεν απασχολεί για πρώτη φορά, οι αποποιήσεις κληρονομιών μετά την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μετά και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. 

Η νέα πραγματικότητα της κρίσης δημιουργεί ουρές στα Ειρηνοδικεία που σοκάρουν με την αυξητική τάση που εμφανίζουν.

Οι κληρονόμοι μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα βάρη και τις υπέρογκες «αποτιμήσεις» των περιουσιών αναγκάζονται να αποποιηθούν οικογενειακά ακίνητα που κάποτε - όχι πολύ παλιά - θα αποτελούσαν εξαιρετική «μαγιά» ή «δώρο» για τη ζωή και την οικονομική τους επιφάνεια.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα είναι θλιβερή και σύμφωνα με γνώστες του θέματος αναμένεται να επιδεινωθεί μιας και πέραν της αδυναμίας συντήρησης των ακινήτων οι πολίτες δεν αντέχουν τα βάρη, και δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν το κόστος πέραν των κρατικών επιβαρύνσεων κάθε χρόνο αλλά και των πιθανών χρεών και προστίμων που φέρουν από το παρελθόν αλλά και κατά την αποδοχή.

Το αδιέξοδο επιτείνει και ο συνδυασμός της καθίζησης της αξίας και της αδυναμίας πώλησης του ακινήτου, που αποτρέπουν πολλούς από το να αποδεχθούν κάποιο ακίνητο των συγγενών τους.

Τα νέα δεδομένα παίρνουν τέτοιες διαστάσεις που έγινε σχετική ερώτηση στη Βουλή στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου από τον ανεξάρτητο βουλευτή Δημ. Κουκούτση ο οποίος, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2017 ο αριθμός όσων αποποιούνται κληρονομιές αναμένεται να τριπλασιαστεί, δηλαδή αναμένεται να φτάσει στις 150.000 αιτησεις.

Με βάση τα στοιχεία το 2013 οι αποποιήσεις ήταν στις 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.

Στα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο 10μηνο οι αποποιήσεις έφτασαν τις 9.593 και τις 5.053 αντίστοιχα.

Το 2015 στην Αθήνα ήταν στις 9.566, ενώ το 2013 ήταν στις 6.000 και το 2014 στις 8.798.

Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 ήταν 3.298, το 2014 στις 4.465 και το 2015 στις 5.068.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι με βάση παλαιότερα στοιχεία δυο στις τρεις κληρονομιές έφεραν βάρη που έπρεπε να αναλάβουν οι συγγενείς ή αποδέκτες της κληρονομιας καθιστώντας έτσι αδύνατη την αποδοχή.

Αξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι αν ο συγγενής δεν ενημερωθεί σχετικά και δεν κάνει αποποίηση μέσα σε 4 μήνες τότε αυτόματα θεωρείται σιωπηρή αποδοχή.

Σημαντική λεπτομέρεια σε όλη τη διαδικασία είναι πως με την αποποίηση του βασικού κληρονόμου τα διακιωματα παιρνούν στους αμέσως επόνους κληρονόμους και ούτω καθεξής, μέχρι την αποποίηση όλων και των ποιο μακρινών συγγενών όπου τότε η περιουσία περνα στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.