Αλαλούμ: Ζητούν προκαταβολή φόρου από όσους έκλεισαν πέρυσι τα φορολογικά βιβλία τους - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αλαλούμ: Ζητούν προκαταβολή φόρου από όσους έκλεισαν πέρυσι τα φορολογικά βιβλία τους

Μπέρδεμα με τα φορολογικά βιβλία /Φωτογραφία: Eurokinissi


Καλά... ξεμπερδέματα για όσους αποφάσισαν πέρσι να παραδώσουν τα «κλειδιά» της επιχείρησης τους στην εφορία, καθώς κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, το σύστημα τους... αντάμειψε με προκαταβολή φόρου επί ανύπαρκτης φυσικά επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Το μπέρδεμα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε προβλεφθεί το πώς ακριβώς θα φαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν φέτος φορολογική δήλωση για την περσινή χρήση, έχουν εν τω μεταξύ κλείσει τα βιβλία τους ήτοι έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας. Μόνο τα «μπλοκάκια» που έκλεισαν κακήν- κακώς λόγω νόμου Κατρούγκαλου υπολογίζεται ότι ξεπερνάνε τις 90.000 ευρώ.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ειδική εγκύκλιος Πιτσιλή, με την οποία επισημαίνεται κατ’ αρχάς στις υπηρεσίες, ότι με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016, άρα στην πραγματικότητα από τα περσινά εισοδήματα που δηλώθηκαν φέτος. 

Και τι γίνεται με αυτούς που έκλεισαν τα βιβλία τους; Δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος.

Και τι γίνεται με αυτούς που πήραν εκκαθαριστικό με προκαταβολή φόρου; Αν και η εγκύκλιος δεν δίνει απάντηση, φοροτεχνικοί και λογιστές παραπέμπουν στην ανάγκη τροποποιητικών δηλώσεων, με την προσκόμιση στην εφορία των... αποδεικτικών ήτοι της διακοπής εργασιών, που έγινε στην ίδια την εφορία. 

Γιώργος Παππούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.