Τελικά το «κάπνισμα» βελτιώνει… τη διάθεση; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Τελικά το «κάπνισμα» βελτιώνει… τη διάθεση;

pagkosmia-imera-kata-tou-kapnismatos1 slider

Η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται με το μειωμένο άγχος και την κατάθλιψη και έχει μια
παρόμοια επίδραση όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τις διαταραχές διάθεσης, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ δείχνει ότι με την διακοπή του τσιγάρου η βελτίωση στη διάθεση, τα επίπεδα του άγχους και η ποιότητα της ζωής είναι το ίδιο σημαντική στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε όσους βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια του Birmingham, του Oxford και το Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, εξέτασαν το σύνηθες επιχείρημα των καπνιστών ότι «ο καπνός βελτιώνει τη διάθεση».

«Παρόλο που οι περισσότεροι καπνιστές αναφέρουν επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, πολύ δεν το κάνουν καθώς θεωρούν ότι το κάπνισμα προσφέρει οφέλη στην ψυχική τους υγεία», λένε οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα από 26 μελέτες που εξέταζαν την ψυχική υγεία των ασθενών πριν και μετά την διακοπή του καπνίσματος. Οι συμμετέχοντες είχαν μια μέση ηλικία 44 ετών, κάπνιζαν περίπου 20 τσιγάρα τη μέρα και παρακολουθήθηκαν για περίπου έξι μήνες.

Οι ερευνητές βρήκαν συστηματικά στοιχεία ότι η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με βελτίωση στην κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική ποιότητα ζωής.

Ενώ στο επίπεδο της παρατήρησης δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί βελτίωση στη διάθεση και την ποιότητα της ζωής, οι ερευνητές λένε ότι πιθανότατα υπάρχει μια βιολογική εξήγηση για το αποτέλεσμα. Ο καθηγητής της Ψυχιατρικής Kulkarni στο Πανεπιστήμιο Alfred and Monash, υποστηρίζει ότι η έρευνα κατάφερε επιτυχώς να καταρρίψει το μύθο ότι το κάπνισμα είναι «χαλαρωτικό».

«Η συσχέτιση του άγχους και του καπνίσματος είναι κάτι που συναντάμε συχνά σε ανθρώπους που έχουν έναν εθισμό στη νικοτίνη, στην πραγματικότητα όμως η λαχτάρα για το κάπνισμα βιώνεται ως άγχος, άγχος που ανακουφίζεται με το κάπνισμα», λέει.

«Εάν κάποιος μπορέσει να ξεπεράσει τον εθισμό με τη σωστές τεχνικές, τότε η λαχτάρα για τσιγάρο υποχωρεί και το άγχος ανακουφίζεται επίσης». 

Η Sharon Lawn, καθηγήτρια στο Flinders University επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν συντηρήσει πολλούς μύθους για το κάπνισμα, για πολλά χρόνια-ότι οι άνθρωποι χρειάζονται το τσιγάρο, ότι δεν μπορούν να το κόψουν και ότι η διακοπή θα τους έκανε να νιώσουν χειρότερα…»

Σύμφωνα με την Lawn, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των ειδικών διακοπής καπνίσματος προκειμένου να βοηθήσουν περισσότερο όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα. 

Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα καλό επιχείρημα προκειμένου οι ειδικοί ψυχικής υγείας να αποτρέπουν τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα από το να καταφεύγουν στη χρήση του καπνού με το επιχείρημα ότι το τσιγάρο μπορεί να αποφέρει ψυχικά οφέλη.Άρθρο της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.