Έρευνα: Τα «placebo» φάρμακα λειτουργούν ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαρμακευτικά - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Έρευνα: Τα «placebo» φάρμακα λειτουργούν ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαρμακευτικά

Έρευνα: Τα «placebo» φάρμακα λειτουργούν ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαρμακευτικά

Ερευνα αποκαλύπτει ότι τα εικονικά φάρμακα ή placebo έχουν θεραπευτικές επιδράσεις ακόμα και όταν ο ασθενής γνωρίζει ότι δεν είναι φαρμακευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας εξέτασαν κάποιους συμμετέχοντες που είχαν υποστεί ένα ελαφρύ έγκαυμα. 

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν μία τοπική αλοιφή στο έγκαυμα, ενώ σε κάποιους από αυτούς, αποκάλυψαν ότι η αλοιφή αυτή ήταν «placebo». 
Ωστόσο, μετά τη χορήγηση της αλοιφής, τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.


Η νέα αυτή έρευνα, στην πραγματικότητα, φανερώνει τη δύναμη των placebo χαπιών και φαρμάκων στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 160 «υγιείς» εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του περασμένου έτους. 

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν, τυχαία, σε τέσσερις ομάδες. 

Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν τους αριστερούς βραχίονες τους σε μια θερμαινόμενη συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετράει τα όρια πόνου του καθενός.

Η μία από τις τέσσερις ομάδες δε δέχτηκε καμία θεραπεία, σε μία άλλη οι συμμετέχοντες δέχτηκαν μία «εικονική» αλοιφή που σύμφωνα με τους ερευνητές, περιείχε λιδοκαΐνη, η οποία μουδιάζει το δέρμα και ανακουφίζει τον πόνο. 

Οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν την «εικονική» αλοιφή και οι ειδικοί τους αποκάλυψαν ότι δεν ήταν φαρμακευτική. Αλλά πριν από αυτό φρόντισαν να εξηγήσουν το «φαινόμενο placebo» σε μία από τις ομάδες.

Εξήγησαν, δηλαδή, στα μέλη της ομάδας αυτής ότι το αποτέλεσμα που μπορούν να προσφέρουν τα placebo φάρμακα είναι μοναδικό και ότι έχει εντοπιστεί να θεραπεύει πόνο, συμπτώματα της νόσου του Parkinson, ημικρανίες, κατάθλιψη και άσθμα.

Μέλη αυτής της ομάδας ενημερώθηκαν επίσης ότι το σώμα τους θα μπορούσε «να απαντήσει αυτόματα σε ένα εικονικό φάρμακο».

Μετά τη θεραπεία της αλοιφής, οι ερευνητές ρώτησαν τα μέλη κάθε ομάδας πώς αισθάνονταν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν λιγότερο δυσάρεστα τις επιδράσεις από το έγκαυμα, αφού τους είχαν δοθεί οι τοπικές αλοιφές.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου.

Χριστίνα Χαραλαμπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.