Καταρρέει το...success story της πρώτης φοράς αριστερά; - Τέλος στο...αφήγημα της ανάπτυξης; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Καταρρέει το...success story της πρώτης φοράς αριστερά; - Τέλος στο...αφήγημα της ανάπτυξης;


Υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,759 δισ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017.

Για πρώτη φορά και το πρωτογενές πλεόνασμα βρέθηκε κάτω από το στόχο καθώς έφτασε τα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,117 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.573 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η υπό-εκτέλεση αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στην καταβολή της α' δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί. Η κυβέρνηση περιμένει από τη δόση του ΕΝΦΙΑ 1,03 δισ. ευρώ. Παρ' ότι η υστέρηση εξηγείται εν μέρει από αυτό το γεγονός, δεν παύει να υπάρχει «τρύπα» στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος όπως εξήγησε την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η βασική παρενέργεια είναι ότι μένει χωρίς «μαξιλαράκι» ο προϋπολογισμός για το υπόλοιπο του έτους, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποφυγή νέων μέτρων για το 2018, με δεδομένο ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,75% του ΑΕΠ το 2017 διπλασιάζεται στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα και επειδή οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,57 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά κι ότι η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, όπου και θα εντοπιστούν οι «τρύπες» ανά τομέα.

«Τσάκισαν» τους αναξιοπαθούντες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,12 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,18 δισ. ευρώ έναντι του στόχου καθώς το κράτος, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έκλεισε την «κάνουλα» στους πιο ευαίσθητους τομείς. Από την απόφαση αυτή επλήγησαν κυρίως οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων (Υγειονομική Περιφέρεια-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, πλέον Τοπική Μονάδα Υγείας-ΤΟΜΥ) κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «κραχ»

Προαναγγέλοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως σήμερα, χθες Τετάρτη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, ο ίδιος ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος απηχεί τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Συγκεκριμένα ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».
Με τον κίνδυνο όχι μόνο να βρεθεί χωρίς έναν νέο μποναμά, αλλά και να της επιβληθούν ακόμη και νέα μέτρα βρίσκεται η κυβέρνηση, κουβαλώντας τα δυσοίωνα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ για την πορεία του προϋπολογισμού.

Το σημερινό δε Eurogroup αναμένεται να κρίνει πολλά, αναφορικά με την μεταχείριση που θα έχει από δω και πέρα η Ελλάδα, η τρίτη αξιολόγηση της οποίας αρχίζει σε λίγες μέρες. 

Η στέρηση ωστόσο των εσόδων -παρά τις δραματικές δαπάνες στην Υγεία- αγγίζει το 1,7δισ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο προκειμένου να γίνει θέμα στην Ευρώπη και στους κύκλους των δανειστών. 

Από την άλλη, το Μαξίμου υποστηρίζει πως αυτή η αστοχία βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στην μη καταβολή της δόσης Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ωστόσο η δημοσιονομική κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης ως το τέλος του έτους.

Τα 1,027 από τα 3,153 δισ. που ήταν κανονικά να καταβληθούν, δεν βρέθηκαν στα ταμεία του κράτους και ως εκ τούτου ο φουσκωμένος αλλά..."δίκαιος" ΕΝΦΙΑ γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, η οποία τώρα ψάχνει τρόπους να...δικαιολογηθεί.

Πέρα ωστόσο από τα νέα μέτρα που ενδεχομένως ζητήσουν οι δανειστές, μία άλλη παράπλευρη απώλεια έρχεται ως επακόλουθο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 

Πρόκειται για την ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, η οποία μπορεί μεν να σταμάτησε για την ώρα λόγω αδυναμίας εκτέλεσης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εντούτοις αυτός είναι ο "εύκολος τρόπος" για να μπει χρήμα στα κρατικά ταμεία. 

Οπότε το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται στον βωμό ενός νέου μποναμά τα Χριστούγεννα από την πρώτη φορά αριστερά, να δούμε πιο πριν νέες μαζικές κατασχέσεων μισθών και λοιπών καταθέσεων, ακόμη και για μικροποσά που πιθανώς χρωστάνε οι Έλληνες.

Τα νούμερα πάντως δεν βγαίνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.