Πλειστηριασμοί: Με την εμπορική τους αξία θα βγαίνουν στο «σφυρί» τα ακίνητα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Πλειστηριασμοί: Με την εμπορική τους αξία θα βγαίνουν στο «σφυρί» τα ακίνητα

Αποτέλεσμα εικόνας για συννεφια αθηνα

Διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική τιμή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή» είναι θέμα ημερών η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, που θα ορίζει ότι η τιμή των ακινήτων που θα εκπλειστηριάζονται για χρέη προς το Δημόσιο θα είναι κάτω από την αντικειμενική αξία, δηλαδή στην εμπορική τιμή που θα ισχύει την περίοδο του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή, όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα». Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Παράλληλα, στις προθέσεις της φορολογικής διοίκησης είναι να ξεμπερδέψει από το στοκ των κατασχεμένων ακινήτων, τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στο σφυρί με τη διαδικασία μάλιστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, από τον προσεχή Δεκέμβριο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 4 εκατ. οφειλέτες έχουν χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και ήδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για 900.000 εξ αυτών. Μάλιστα για 1,6 εκατ. οφειλέτες η φορολογική διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα.Πάντως τo παράδοξο της ιστορίας είναι ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίσει τις εμπορικές - πραγματικές τιμές των ακινήτων, θα χρησιμοποιεί εκτιμητές για τον υπολογισμό τη αξίας των ακινήτων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, όπως επίσης δεν είναι σε θέση οι συμβολαιογράφοι, οι μεσίτες και η Τράπεζα της Ελλάδος όταν πρόκειται για τη δημιουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος εξομοίωσης των τιμών, αλλά είναι σε θέση να διενεργεί πλειστηριασμούς με βάση την εμπορική αξία. Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου πριν από περίπου 10 ημέρες ανέφερε ότι υπάρχει αδυναμία υπολογισμού των πραγματικών εμπορικών τιμών καθότι δεν γίνονται συναλλαγές.

Τη στιγμή δηλαδή που το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταθέσει για το μέλλον τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος εξομοίωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καθώς οι υπηρεσίες του δεν έχουν καταφέρει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διαπιστώσουν την πραγματική αξία των ακινήτων δεδομένου ότι γίνονται ελάχιστες πράξεις αλλά και αυτές οι λιγοστές που πραγματοποιούνται γίνονται σε συνθήκες ιδιαίτερης πίεσης για του πωλητές, βρίσκει τρόπο να εφαρμόσει τις εμπορικές τιμές στους πλειστηριασμούς!

Σημειώνεται ότι σήμερα οι περισσότεροι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, η οποία είναι κατά 40% υψηλότερη από τις πραγματικές τιμές πώλησης. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως επίσης οι φόροι κληρονομιάς, γονικής παροχής, καθώς και ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.