Τους ενοχλεί και η πρωινή προσευχή; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Τους ενοχλεί και η πρωινή προσευχή;

Αποτέλεσμα εικόνας για πρωινη προσευχη σημαια

Στα δημοτικά σχολεία καταργήθηκε η έπαρση της σημαίας. Ο γενικός γραμματεύς του υπουργείου Εσωτερικών ζητεί να καταργηθεί και η πρωινή προσευχή στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση να αλλάξει το άρθρο 16, παράγραφος 2 του Συντάγματος. Θέλουν να διαγράψουν από τους σκοπούς της Παιδείας την «ανάπτυξη θρησκευτικής συνειδήσεως». Στη νέα ύλη της Ιστορίας, την οποία προτείνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχουν αφαιρεθεί οι αναφορές στον απελευθερωτικό και τον πολιτιστικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειονότητας, η οποία σέβεται την Ορθοδοξία, την Ιστορία και την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού.

Με νόμους και διατάγματα η κυβερνώσα Αριστερά ασεβεί προς τους αγωνιστές του 1821 και όλους εκείνους που θυσιάσθηκαν για να δημιουργηθεί το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Για την ελληνορθόδοξη Παιδεία θυσιάσθηκε ο Αγιος Κοσμάς, ο πρόδρομος της ελευθερίας. Από τα βιβλία της Εκκλησίας έμαθαν γράμματα οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο και Ορθοδοξία είναι τα ιδανικά, τα οποία εμπνέουν τις πρώτες Διακηρύξεις και τα Συντάγματα του αγωνιζόμενου έθνους. Την ορθόδοξη πίστη ως θεμέλιο της Παιδείας ήθελε ο Ιωάννης Καποδίστριας, του οποίου τη μνήμη τιμήσαμε στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Και αν καταργηθεί η προσευχή, από πού θα παίρνουν δύναμη τα παιδιά μας, κύριοι «προοδευτικοί»; Αν δεν αντλήσουν ελπίδα από τον Χριστό και την Παναγία, πώς θα στηριχθούν ηθικά και πνευματικά; Στη Ρωσία κάποτε ο Λένιν γκρέμιζε ορθόδοξους ναούς. Σήμερα επανέφεραν τα ορθόδοξα Θρησκευτικά. 

Αξίζει να θυμηθούμε τις επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με αφορμή το επεισόδιο εναντίον χριστιανικών εικόνων σε δημόσιο οργανισμό:

«Ἡ ἔλλειψη νηφαλιότητας, ἡ ἐπιθετικότητα, οἱ διακωμωδήσεις καί οἱ προσβολές, πού ἐκδηλώνουν κατά τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν, δίδουν τήν ἐντύπωση ὅτι πρόκειται μᾶλλον γιά ἀπογοητευμένους χριστιανούς, παρά γιά συνειδητοποιημένους ἄθεους, πού σέβονται τήν θρησκευτική πίστη τοῦ ἄλλου. Προκαλεῖ βεβαίως ἔκπληξη πῶς εἶναι δυνατόν τόση ἐμμονή γιά τήν ἐξαφάνιση εἰδικά τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ἀπό τή δημόσια ζωή νά προέρχεται ἀπό ἀνθρώπους, πού ὑποτίθεται ὅτι ἐμφοροῦνται ἀπό θρησκευτική ἀδιαφορία. Εἶναι καί αὐτή μία κατηγορία θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ μᾶλλον ἀπειλητικότερη γιά τήν κοινωνική συνοχή ἀπό τήν ἀτομική θρησκοληψία. Τό φαινόμενο τοῦ ἐπιθετικοῦ ἀντιχριστιανισμοῦ, πού διεκδικεῖ καί ἐπαίνους προοδευτικότητας, ἀξίζει προσοχῆς ἀπό τό Ὑπουργεῖο σας, ἐπειδή ἀμφισβητεῖ τόν ἴσο σεβασμό τῶν δικαιωμάτων, μέ τό διχαστικό ἐπιχείρημα ὅτι ἡ πλειοψηφία εἶναι ἀπειλή γιά τίς μειοψηφίες καί, ἑπομένως, δέν ἀξίζει προστασίας».

Ας διαφυλάξουμε την ελληνορθόδοξη παράδοση του λαού μας, η οποία αποτελεί εγγύηση για τη δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία όλων. 

Kωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.