Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει στην αντιπαράθεση Μαδρίτης-Βαρκελώνης - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει στην αντιπαράθεση Μαδρίτης-Βαρκελώνης

Αποτέλεσμα εικόνας για καταλονια

Κανένα περιθώριο διαμεσολάβησης στην αντιπαράθεση της Μαδρίτης με τη Βαρκελώνη δεν έχουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Γκίντερ Μάιχολντ.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα επιθυμούσαν να παρέμβουν σε μία υπόθεση που αφορά στην εσωτερική συγκρότηση ενός κράτους- μέλους, εξήγησε στη γερμανική ραδιοφωνία. Επιπλέον όμως, πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για αποσχιστικές κινήσεις σε άλλες χώρες.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει, κάτι τέτοιο θα υπερέβαινε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Ισπανία. Νομίζω ότι η εγκράτεια που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στις δηλώσεις τους είναι ο ορθός δρόμος...», σχολίασε ο Γερμανός καθηγητής.

Πολλοί Καταλανοί ήλπιζαν σε στήριξη εκτός συνόρων, θεωρώντας προφανώς ότι μία ανοιχτή «Ευρώπη των περιφερειών» θα ευνοούσε κατ΄εξοχήν το εγχείρημα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Αυτό ήταν άλλωστε το αφήγημα του «καταλανισμού» και του τοπικού εθνικισμού, υπενθύμισε ο Μάιχολντ. «Αν δείτε την ιστορία του καταλανισμού θα διαπιστώσετε ότι η βασική του θέση ήταν η εξής: η Ισπανία είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση. Αυτή η ελπίδα για την Ευρώπη συνθλίβεται όμως στο σκληρό μέτωπο που ορθώνουν η Κομισιόν, αλλά και τα κράτη-μέλη απέναντι στην Καταλονία, γιατί προφανώς φοβούνται και άλλες αποσχιστικές κινήσεις στην Ευρώπη...», εξήγησε.

Πώς όμως θα αποκλιμακωθεί η ένταση; Ο Μάιχολντ εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν υπερβολική προσήλωση σε νομικά επιχειρήματα. «Τόσο η καταλανική, όσο και η ισπανική κυβέρνηση, οχυρώνονται πίσω από επιχειρήματα συνταγματικής υφής και παραμελούν την πολιτική διεργασία. Το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσουν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων σε κάθε πλευρά, δηλαδή από τη μία η σύμπλευση της ισπανικής κυβέρνησης με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ισορροπίες στο εσωτερικό του αυτονομιστικού κινήματος στη Βαρκελώνη. Όσο θα αναδεικνύεται ο πλουραλισμός των απόψεων, τόσο θα αυξάνουν τα περιθώρια για διάλογο και διαμεσολάβηση», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην κινητοποίηση της Παρασκευής στη Βαρκελώνη με στόχο τις τράπεζες, όταν αυτονομιστές κάλεσαν τους πολίτες να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση δύο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων να μεταφέρουν την έδρα τους, ο Μάιχολντ υποστήριξε ότι μία τέτοια κίνηση δεν ωφελεί τους Καταλανούς. «Είναι ένα απλό πυροτέχνημα, δεν προσφέρει τίποτα. Και επιπλέον ο κόσμος αισθάνεται ήδη μεγάλη ανασφάλεια για τις οικονομικές επιπτώσεις όλων αυτών που συμβαίνουν. Θεωρώ βέβαιο ότι θα εκτιμήσει καλύτερα το συμφέρον του και δεν θα παρασυρθεί σε ένα χάος που θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες ζωής του...», κατέληξε.

DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.