Ελπιδοφόρα έρευνα: Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο επιβιώνουν για χρόνια - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

Ελπιδοφόρα έρευνα: Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο επιβιώνουν για χρόνια


Η ιατρική πρόοδος έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και
σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η εξέλιξη της επιστήμης, ευθύνεται για το γεγονός ότι χιλιάδες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, επιβιώνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.

Σύμφωνα με τη Macmillan Cancer Support, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμη το 2015, ενώ είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο, δύο χρόνια πριν.

Ο καρκίνος του τέταρτου σταδίου, ονομάζεται επίσης «δευτερογενής» ή «μεταστατικός» καρκίνος που σημαίνει ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί από τον αρχικό όγκο σε άλλα μέρη του σώματος. 

Στο στάδιο αυτό, ο καρκίνος, συνήθως, δε θεραπεύεται, ενώ στο παρελθόν μία τέτοια διάγνωση ήταν συνδεδεμένη με το θάνατο.

Αλλά, σύμφωνα με νέες βελτιωμένες θεραπείες, οι ασθενείς είναι, πλέον, σε θέση να ζήσουν για αρκετά χρόνια.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, στο Λίβερπουλ, αξιολόγησε δεδομένα από το 2015 για ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ 2012 και 2013. 

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο οποιασδήποτε μορφής στην Αγγλία, κάθε χρόνο.

Από αυτούς, περίπου το ένα τέταρτο διαγιγνώσκεται στο τέταρτο στάδιο - περίπου 56.000 άτομα το χρόνο.

Οι ειδικοί, αφού εξέτασαν τα στοιχεία για 10 κοινούς καρκίνους, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμα το 2015, δύο και τρία χρόνια δηλαδή μετά τη διάγνωσή τους με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο.

Στα άτομα αυτά που εξετάστηκαν υπήρχαν 1.600 γυναίκες με καρκίνο στο στήθος στο τέταρτο στάδιο, 6.400 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στο τέταρτο στάδιο, 1.200 άτομα με διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στο τέταρτο στάδιο και 2.300 άτομα με διάγνωση καρκίνου του εντέρου στο τέταρτο στάδιο. 

Η Adrienne Betteley, ειδικός σύμβουλος της Macmillan Cancer Support, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα στοιχεία αυτά, που διατίθενται για πρώτη φορά, δείχνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι στην Αγγλία ξεπερνούν πια τις προσδοκίες τους και ζουν περισσότερο με καρκίνο τέταρτου σταδίου» και προσθέτει:

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόοδος στις θεραπείες και στην περιποίηση σημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που έχει καρκίνο που δεν μπορεί να θεραπευτεί, θα μπορεί να τον αντιμετωπίσει με θεραπείες που θα ανακουφίζουν τα συμπτώματα και θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη ζωή του», ενώ καταλήγει:

«Πρόκειται για πραγματικά θετικά νέα, αλλά η ζωή με προχωρημένο καρκίνο μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.