Στη βουλή της Σουηδίας οι αλβανικές αυθαιρεσίες στη Χειμάρρα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

Στη βουλή της Σουηδίας οι αλβανικές αυθαιρεσίες στη Χειμάρρα

Στη βουλή της Σουηδίας οι αλβανικές αυθαιρεσίες στη Χειμάρρα

Ερώτηση στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ, για τις συνεχιζόμενες αλβανικές αυθαιρεσίες στην Χειμάρρα, κατέθεσε ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής, ζητώντας από την επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.


Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Δελή έχει ως εξής: 

«Η Χειμάρρα είναι μια περιοχή της Αλβανίας που γεωγραφικά τοποθετείται στο νότιο τμήμα της χώρας και κατοικείται κατά πλειοψηφία από πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Γενικά στην Αλβανία υπάρχει μεγάλη ελληνική εθνική μειονότητα. Είναι γνωστό και ιστορικά εμπεδωμένο πως πολλές αλβανικές κυβερνήσεις, προσπάθησαν και προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά και να περιορίσουν την ιδιοκτησία της ελληνικής μειονότητας θεωρώντας και εκτιμώντας την ουσιαστικά ως απειλή. Για το λόγο αυτό οι κατά καιρούς αλβανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τον κατά τα αλλά σημαντικό ρολό της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ Έντι Ραμα φέρεται ότι έχει ισχυριστεί στην αλβανική Βουλή: «η περιοχή της Χειμάρρας αποτελεί ένα πρόβλημα για την Αλβανία», εννοώντας την ελληνική εθνική καταγωγή των κατοίκων, δηλώνοντας πως «θα δώσει λύση». 
Με αιτιολογία ένα αμφιλεγόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Χειμάρρας , επιχειρείται δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της περιοχής με την μετοίκηση Αλβανών κατοίκων από τον βορρά. Στόχος ο περιορισμός της ελληνικής μειονότητας και ο εξαναγκασμός της να εγκαταλείψει την περιοχή.
Ο σχεδιασμός αυτός προχωρεί με δια της βίας κατασχέσεων ιδιωτικών περιουσιών και άλλων μέτρων κατά της ελληνικής μειονότητας της περιοχής. Την περίοδο του φθινοπώρου η αλβανική κυβέρνηση έδρασε στην περιοχή της Χειμάρρας, με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και μπουλντόζες, με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων να αγνοούνται, ενώ κατεδαφίστηκαν ακόμη και εκκλησίες.
Αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω, επιθυμώ να ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών κυρία Μάργκοτ Βάλστρεμ: «Εάν σκέπτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες η σαν εκπρόσωπος της Σουηδίας, ή σαν μέλος της ΕΕ ή και τα δυο μαζί προκειμένου να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να την προφυλάξει από περαιτέρω κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμαρρας;»

Η ερώτηση του κ.Δελή θα συζητηθεί και θα απαντηθεί την 1/12/2017 από την κυρία Βάλστρεμ στο σουηδικό κοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενημερωμένος είναι και ο Έλληνας πρέσβης στην Στοκχόλμη κ Δημήτριος Τουλούπας.

Ο Σωτήρης Δελής κατάγεται από την Πάτρα και από το 1977 ζει μόνιμα στη Σουηδία.

Έχει πολυετή εμπειρία στα κοινά με αφετηρία την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και μακρόχρονη ενασχόληση με τα οικονομικά, με τραπεζική διευθυντική καριέρα 30 ετών. Το 2014 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Γιέσεπινγκ, στο νότιο τμήμα της Σουηδίας και είναι ο πρώτος βουλευτής της περιοχής με ξένη καταγωγή. Ο ίδιος είναι μέλος και της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του σουηδικού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.