"Η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους"! λέει ο Χουλιαράκης - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

"Η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους"! λέει ο Χουλιαράκης

Αποτέλεσμα εικόνας για φοροι

Λιτότητα χωρίς τέλος και μετά το 2018 φέρνει το «υβριδικό» μοντέλο για την μετά το 3ο Μνημόνιο εποχή, που ετοιμάζεται για την Ελλάδα.

Ενώ στη Βουλή χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έλεγε πως «μπαίνουμε στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος και αν ο μηχανισμός επιτήρησης θα είναι αντίστοιχος με αυτόν της Πορτογαλίας και της Κύπρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, όπως επιδιώκουμε», κοινοτικός αξιωματούχος αποκάλυπτε ότι για την Ελλάδα ετοιμάζεται και θα ισχύσει ένα άλλο, «υβριδικό» μοντέλο εποπτείας που θα προβλέπει:

- Στήριξη με ελαφρύνσεις χρέους (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) αντί άμεσης χρηματοδότησης όπως ως τώρα γινόταν.

- Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (δηλαδή μνημονιακές υποχρεώσεις) που θα ακολουθείται στα επόμενα χρόνια.

- Κεφάλαιο στήριξης για κάλυψη των επενδυτών που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Αντί προληπτικής γραμμής δανειακής στήριξης, όπως σχεδιαζόταν το 2014 για την έξοδο από το 2ο Μνημόνιο, ο κύριος Χουλιαράκης αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι ένα μέρος από το τεράστιο υπερπλεόνασμα του 2017 (2,8% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ) θα πάει για παροχές (περίπου 1,1-1,2 δισ. ευρώ ή 0,6%-0,7%) αλλά και ένα άλλο μέρος θα πάει για «την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος», δηλαδή ενός «εθνικού κουμπαρά» που θα επιτρέψει:

1ον: Να βγει η χώρα με ασφάλεια στις αγορές, χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μετά το καλοκαίρι του 2018. Με βάση όσα εξήγησε ο κύριος Χουλιαράκης, επιδιώκεται να σχηματιστεί ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» περίπου 12-15 δισ. ευρώ σαν αντίκρυσμα, για τους επενδυτές που θα δώσουν τα λεφτά τους για να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Από αυτά τα 12-15 δισ. ευρώ, τα 9 δισ. επιδιώκεται να είναι χρήματα από τον ESM. Με άλλα λόγια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπει σαν εγγυητής ότι οι επενδυτές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους, δεσμεύοντας τα λεφτά για τις δικές τους ανάγκες.

2ον: Να αποτελέσει έναν μηχανισμό ασφάλειας, σε περίπτωση νέας κρίσης. Υπολογίζεται ότι μετά από 2-3 χρόνια εξόδων στις αγορές (ως το 2020 δηλαδή), τα «ελληνικά λεφτά» (6 δισ. ευρώ ή και περισσότερα ως τότε) υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στον «κουμπαρά», ακόμα και αν ο ESM αποσύρει τα 9 δισ. που θα έχει βάλει.

3ον: Να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα ή ο «κόφτης» δαπανών το 2018, σε περίπτωση που τον Απρίλιο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει πως το τελικά το πλεόνασμα του 2017 ήταν μικρότερο από όσο τώρα εκτιμάται.

Με άλλα λόγια, αποκαλύπτεται έτσι πως η Ελλάδα πέτυχε φέτος «προληπτικά» οκταπλάσιο υπερπλεόνασμα από όσο απαιτούσε το Μνημόνιο για το 2017, με σκοπό να «οικοδομήσει» αποθεματικό με εθνικούς πόρους, αντί να λάβει την «προληπτική» δανειακή κάλυψη που ζητούσε το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, ο Χουλιαράκης παραδέχθηκε πως το υπεροπλεόνασμα στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση και στις θυσίες της μεσαίας τάξης και των εντίμων φορολογουμένων!

«Η αλήθεια είναι – και δεν κρύβομαι – ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας. Είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη. Είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο, κάτι που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Πώς θα διανεμηθεί το 1,1 δισ. ευρώ του πλεονάσματος

Το πώς θα ωφεληθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προκύπτει από το πώς θα διανεμηθεί και το μέρος του υπερπλεονάσματος που προέκυψε εφέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διανομή του μερίσματος θα στηριχθεί σε 3 άξονες:

- Περί τα 700-750 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε ένα εκατομμύριο οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια.

- Περί τα 360 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν στη ΔΕΗ για να εξοφληθούν τα «φέσια» ​από την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ ​(​και ​όχι μόνον) προκειμένου ​να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.

- 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αναδρομική επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν για εισφορές Υγείας στις κύριες συντάξεις την περίοδο από το 2012 - 2016 και αφορούν περί τα 2 εκατ. συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.