Papers gia ta skoupidia - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Papers gia ta skoupidia

Αποτέλεσμα εικόνας για papers διαφθορας

Πριν από 2.000 χρόνια, και για εκατοντάδες χρόνια, εδώ, στην Ελλάδα, το όνομα κάθε επώνυμου ή υπεύθυνου παράγοντα που πιανόταν να κλέβει το δημόσιο ταμείο, χαραζόταν σε στήλες, που ήταν σε περίοπτη θέση είτε στις αγορές των πόλεων είτε στα στάδια. Η ίδια διαπόμπευση περίμενε και όσους αθλητές ή παράγοντες έκλεβαν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τα ονόματά τους χαράζονταν έξω από το στάδιο της Ολυμπίας!

Αυτά γινόντουσαν όταν δεν υπήρχε η απάτη των προσωπικών δεδομένων, που δήθεν θα προστάτευε τους πολίτες, ενώ αποδείχτηκε στην πράξη ότι έγινε και λειτουργεί για να κρύβονται οι πλούσιοι, οι κλέφτες και οι διεφθαρμένοι.

Διαπόμπευση. Αυτή είναι η μαγική λέξη- κλειδί, που ανοίγει την πόρτα της καθαρότητας, απειλώντας τη δήθεν αγιοσύνη του καθένα που κυκλοφορεί δίπλα μας. Είτε είναι οικονομικός, είτε πολιτικός, είτε ανώνυμος παράγοντας.

Στην εποχή της ξετσιπωσιάς; Θα ρωτήσει κανείς. Στην εποχή που, κυρίως πολιτικοί, αποκαλύπτεται ότι νομοθετούν για το λαό την ώρα που έχουν περιουσίες εδώ και έξω, και δεν ιδρώνει το αυτάκι τους; Ναι. Σ αυτήν.

Ας αφήσουμε τα πολιτικά κόλπα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ας ξεκινήσουμε από το κεφάλι, απ όπου βρωμάει τα ψάρι. Το πόθεν έσχες των πολιτικών δεν είναι ούτε πόθεν ούτε έσχες. Αυτοί που ψηφίζουν τους νόμους που σφραγίζουν τη ζωή μας δηλώνουν στην πράξη ότι έχουν ό,τι θέλουν γιατί δεν ελέγχονται. Οι δύο τελευταίοι που πιάστηκαν να έχουν «ξεχάσει» να δηλώσουν κάτι εκατομμύρια δεν είχαν πρακτικά καμιά επίπτωση. Ο Γ Σταθάκης και ο Γ Παπαντωνίου. Έξω κυκλοφορούν με τα λεφτά.

Από πού τα βρήκαν τα λεφτά οι πολιτικοί; Σκοτάδι. Με πόσα μπήκαν στη Βουλή και πόσα πραγματικά έχουν τώρα και μετά; Άγνωστο. Μπορεί να ελεγχθεί; Φυσικά. Ευκολότατα. Από Αρχή που δεν επηρεάζεται από τη Βουλή! Επιτρέπουν οι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων αυτή τη λύση; Όχι!

Πάμε στο άλλο κέντρο. Στους οικονομικούς παράγοντες. Πού βρίσκονται οι φορολογικές τους δηλώσεις; Στις εφορίες, στα άδυτα του υπουργείου Οικονομικών. Κοινό μυστικό τα τηλεφωνήματα σε διευθυντές εφοριών και σε παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Υπηρεσίας ελέγχου μεγάλου πλούτου. Πού βρίσκονται τα στοιχεία των επιχειρήσεών τους; Σήμερα πουθενά!! Η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών στον Τύπο για τις ΕΠΕ και ΑΕ καταργήθηκε, μετά από κολεγιά των δανειστών (λέγε με καπιταλισμό) με την εγχώρια συμφωνία οικονομικής και πολιτικής ελίτ!

Υπάρχει λύση; Φυσικά. Η επαναφορά της δημοσίευσης όλων των οικονομικών στοιχείων όλων των φορολογούμενων από το υπουργείο Οικονομικών, είτε έχουν να δηλώσουν είτε όχι, και η επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο των ισολογισμών των εταιριών κάθε εξάμηνο.

Έχω ακούσει χίλιες μύριες ενστάσεις. Από τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ληστείας οι πλούσιοι φορολογούμενοι μέχρι το δικαίωμα στο απόρρητο. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι κλέφτες και οι ληστές, όπως έχει αποδειχτεί, ξέρουν καλύτερα από το υπουργείο Οικονομικών ποιος και πού έχει λεφτά!

Όσο για το απόρρητο, σε μια οργανωμένη κοινωνία, που το εισόδημα του καθενός είναι το αποτέλεσμα της εργασίας των υπολοίπων (κι αυτό ισχύει για όλους) όλοι έχουν δικαίωμα να ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και ο κόπος τους. Όλοι και για όλους. Ο πλούτος είναι αποτέλεσμα δημόσιας διεργασίας μιας κοινωνίας, με βάση νόμους της κοινωνίας, ακόμα κι όταν παράγεται σε ιδιωτικές μονάδες. Επιπλέον επηρεάζει πολλαπλώς την καθημερινή ζωή όλων. Όλοι πρέπει να ξέρουν με πόσα και πώς συμμετέχει ο καθένας στη ζωή όλων. Από τον άνεργο μέχρι τον πετρελαιά.

Η δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη του ’80 υπηρετούσε αυτήν ακριβώς την ιδέα. Της Δημοκρατίας. Ακόμα και όταν δεν είχαμε Δημοκρατία. Ακόμα και που κανείς σχεδόν δεν ήξερε και δεν ενδιαφερόταν για τα δημοσιευμένα στοιχεία. Σήμερα δεν είναι έτσι. Πολύ μεγαλύτερο κομμάτι πολιτών έχει πολιτική συνείδηση, ξέρει και θέλει να ξέρει. Έχει δικαίωμα να ξέρει.

Και έχει δικαίωμα, γιατί η διαφάνεια είναι ο μόνος τρόπος ΕΛΕΓΧΟΥ. Ο έλεγχος με τη σειρά του είναι ο μόνος τρόπος άσκησης της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Έλεγχος, δεν υπάρχει Δημοκρατία. Και δεν υπάρχει καλύτερος ελεγκτής από τον ίδιο τον πολίτη που ξέρει. Αυτός εκλέγει. Αυτός πρέπει να ξέρει. Ακριβώς τι γίνεται γύρω του. Από το τι δηλώνει ο υδραυλικός του μέχρι το πόσα και πού είναι τα λεφτά αυτών που ζητάνε την ψήφο του.

Πριν ασχοληθεί με τα Paradise Papers το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τις τρύπες των νόμων και την αδιαφάνεια πίσω από την οποία βολεύεται. Γιατί, με την ανικανότητα και την απροθυμία του να κυνηγήσει τον πλούτο που διαφεύγει από το δημόσιο ταμείο, όλες αυτές οι λίστες έχουν αποδειχτεί στην πράξη Koloxarta Papers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.