Τεράστια η μεταναστευτική ροή από την Αφρική: Πάνω από 15.000 άτομα καθημερινά - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Τεράστια η μεταναστευτική ροή από την Αφρική: Πάνω από 15.000 άτομα καθημερινά

Αποτέλεσμα εικόνας για αφρικη μεταναστεσ

Τι αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην αφρικανική ήπειρο ήταν εκτοπισμένοι κυρίως εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων στις χώρες τους το διάστημα Ιανουαρίου με τέλη Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι 15.000 Αφρικανοί εκτοπίζονται καθημερινά, αναφέρει μια έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, τη βία και τις καταστροφές και αυτό χωρίς ποτέ να περνούν τα διεθνή σύνορα», επισημαίνεται στην έκθεση του Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), που υπάγεται στο Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).

Οι συγκρούσεις είναι η αιτία για το 75% των νέων εκτοπισμών που καταγράφηκαν στην Αφρική στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν περιλαμβάνονται τακτικά στον κατάλογο με τις πέντε χώρες που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο αυτό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανατολική Αφρική --όπου οι εκτοπισμοί οφείλονται συχνά σε παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως αυτές στη Σομαλία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν—είναι η περιοχή «που πληρώνει το βαρύτερο τίμημα», επισημαίνει το IDMC.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, 997.000 νέοι εκτοπισμοί που συνδέονταν με συγκρούσεις καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που είχε παρατηρηθεί στο σύνολο του 2016.

Επίσης 206.000 νέοι εκτοπισμοί καταγράφηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 2016.

«Αυτή η τραγική κατάσταση, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία δεν σταματά να επιδεινώνεται, απαιτεί μια νέα προσέγγιση που θα ξεπερνά την ανθρωπιστική δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των εσωτερικών εκτοπισμών», δήλωσε η διευθύντρια του IDMC Αλεξάντρα Μπίλακ.

«Για να αντιστραφεί αυτή η τάση, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων των νέων εκτοπισμών. Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση άμεσων μέτρων που θα επικεντρώνονται στην πρόληψη των συγκρούσεων και την εδραίωση της ειρήνης, καθώς και στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη εν γένει», εξήγησε η ίδια.

Η ΜΚΟ εκτιμά ότι η ίδια προσέγγιση πρέπει να υιοθετηθεί και για τους εκτοπισμούς που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, με την υιοθέτηση μέτρων μείωσης των κινδύνων «που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των καταστροφών, του αριθμού των εκτοπισμένων και του χρόνου που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της ζωής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.