Συναγερμός για την ιλαρά μετά τον θάνατο του 17χρονου: Με ρυθμούς... χελώνας οι εμβολιασμοί - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Συναγερμός για την ιλαρά μετά τον θάνατο του 17χρονου: Με ρυθμούς... χελώνας οι εμβολιασμοί

Συναγερμός για την ιλαρά μετά τον θάνατο του 17χρονου: Με ρυθμούς... χελώνας οι εμβολιασμοί

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας καθώς η ιλαρά επελαύνει με σταθερό ρυθμό στη χώρα μας. Οι δύο θάνατοι λόγω επιπλοκών της νόσου, σε βρέφος λίγων μηνών και 17χρονο Ρομά, αντίστοιχα, και τα εκατοντάδες κρούσματα ιλαράς στις κοινότητες Ρομά -και λιγότερο στον γενικό πληθυσμό- ανησυχούν και προβληματίζουν τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τους τελευταίους τρεις μήνες στη χώρα μας -τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν τον περασμένο Μάιο αλλά έχουν εκτιναχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο τόσο σε πληθυσμούς Ρομά, όσο και στον γενικό πληθυσμό, και ιδίως στην ηλικιακή γκάμα 24 έως 35 χρόνων που υπήρχε κατά κύριο λόγο ατελής εμβολιασμός.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους τελευταίους τρεις μήνες τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί έναντι της νόσου. Μια πρόσκληση» όμως που αποτελεί κενό γράμμα. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους πληθυσμούς Ρομά που από την αρχή της επιδημικής έξαρσης βρίσκονται στο επίκεντρο και χαρακτηρίζονται εστίες μετάδοσης της νόσου, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμό χελώνας. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της επιδημικής έξαρσης και μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 4.000 εμβολιασμοί σε πληθυσμούς Ρομά από τους ειδικούς του Κέντρου. Είναι προφανές πως πρόκειται για μικρό αριθμό εμβολιασμένων, δεδομένης της έξαρσης της ιλαράς, κι όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει τη μεγάλη άρνηση για εμβολιασμό του επίμαχου πληθυσμού Ρομά με επιχειρήματα που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους και την «αδιαφορία» για προστασία από ασθένειες, ακόμη και θανατηφόρες. 

Μετ´ εμποδίων συνεχίζεται όμως και ο εμβολιασμός των Ελλήνων του γενικού πληθυσμού. Η προβληματική αλλά και ελλειμματική όπως αποδεικνύεται πια εκ του αποτελέσματος διακίνηση εμβολίων ιλαράς δεν επιτρέπει στους Έλληνες να θωρακίσουν τους εαυτούς τους έναντι της νόσου. Τα εμβόλια για την ιλαρά δίδονται με το σταγονόμετρο και μόνο όταν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τα ασφαλιστικά ταμεία πως ο πολίτης που το ζητάει, έχει υποβληθεί σε έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς ο οποίος είναι αρνητικός. 


Θύλακες της νόσου οι πληθυσμοί Ρομά κυρίως στη νότια Ελλάδα 

Από την αρχή της επιδημικής έξαρσης, τον περασμένο Μάιο, το επίκεντρο της ιλαράς βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. Από τα 690 συνολικά κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο (η καταγραφή αφορά τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας). Άλλα 75 κρούσματα αναφέρονται σε Αχαΐα και Ηλεία οι οποίες περιλαμβάνονται στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Έχουν καταγραφεί επίσης 24 κρούσματα στη Στερεά Ελλάδα και άλλα 31 στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος. 

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως στη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα και την κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο ως το Νοέμβριο. Αυτό αποτυπώνεται ως εξής: στη Στερεά Ελλάδα τα κρούσματα από 4 τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 17, στη Δυτική Ελλάδα από 21 έγιναν 46 και στην κεντρική Μακεδονία τα 3 κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 28. Με δεδομένο πως οι θύλακες της νόσου είναι Ρομά αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τη μετακίνηση των πληθυσμών μέσα στη χώρα, σύμφωνα και με τις εποχικές αγροτικές εργασίες στις οποίες απασχολούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.