Σαν σήμερα το 1944 ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. - UNPOLITICAL

Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Σαν σήμερα το 1944 ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι.

Αποτέλεσμα εικόνας για εμπειρίκος

Τον Δεκέμβρη του 1944 (στα «Δεκεμβριανά»), η διαβόητη ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών), μια ένοπλη πολιτοφυλακή φονιάδων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που έδρασε κυρίως στη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου στις ελληνικές πόλεις, με κυριότερο καθήκον να εξοντώνει κάθε «αντιφρονούντα» και «ταξικό εχθρό», και με θύματά της, όχι μόνο θεωρούμενους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών και δεξιούς, αλλά και αριστερούς διαφωνούντες με το ΚΚΕ και την εγκληματική του δράση, συνέλαβε και τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Αριστερός - παρά την αστική καταγωγή του - ήταν και ο Ανδρέας Εμπειρίκος, όμως για το ΚΚΕ ήταν «αντιδραστικός» κι έτσι, κατά την αποχώρηση των ένοπλων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από την Αθήνα, προς τα βουνά, απήχθη μαζί με χιλιάδες άλλους, κρατήθηκε όμηρος, υποχρεώθηκε να περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα και κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην Αθήνα πριν τον εκτελέσουν οι απαγωγείς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.