Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση της φορολόγησης το 2016! - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση της φορολόγησης το 2016!

Αποτέλεσμα εικόνας για αύξηση φορολογιας

Σε μια περίοδο όπου τα νοικοκυριά της Ελλάδας αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους ή να ξεπληρώσουν δάνεια τους, η Ελληνική οικονομία
σημειώνει άλλη μια «πρωτιά», αυτή της αύξησης της φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την αναλογία της φορολογίας επί του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΠ) των κρατών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις χώρες με αύξηση ύψους 2.3% μεταξύ του 2015 και 2016.

Τα δεδομένα αυτά δεν δείχνουν πως όλοι οι φόροι αυξήθηκαν μόνο κατά 2.3% αλλά πως το ύψος της φορολογίας σε δισ ευρώ ως λόγος του ΑΕΠ (το οποίο επίσης μετριέται σε δις Ευρώ) αυξήθηκε περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες το προηγούμενο έτος, από 39,8% το 2015 σε 42,1% το 2016.


Δυστυχώς, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση και την ακολουθούν Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Λιθουανία. Από την άλλη πλευρά, πρωταθλητές στη μείωση της φορολογίας ήταν η Ρουμανία με 2.0%, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Σημειώνουμε πως όλες αυτές οι χώρες είχαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης τα έτη αυτά. 

Τι είναι ο λόγος φορολογίας επί ΑΕΠ και τι σημαίνει; 

Ο λόγος της φορολογίας επί του ΑΕΠ συγκρίνει το μέγεθος της φορολογίας που συλλέγει μια κυβέρνηση με το ΑΕΠ της. 

Το ΑΕΠ μιας χώρας αποτελεί τη συνολική αγοραία αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει, κάτι σαν μια τιμή στη συνολική της παραγωγή. Φορολογία και ΑΕΠ είναι συνδεδεμένα, όσο μεγαλύτερο το ΑΕΠ τόσο περισσότεροι οι φόροι σε μια χώρα, από την άλλη πλευρά όμως αν η οικονομία αυξηθεί και η φορολογία μείνει στάσιμη τότε τα εισοδήματα ενός κράτους μειώνονται.

Το ερώτημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πως το ΑΕΠ το 2015 μειώθηκε κατά 0.2% και παρέμεινε στάσιμο το 2016, όμως η κυβέρνηση (για την κάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος) αποφάσισε μια ραγδαία αύξηση φόρων, οδηγώντας στην αύξηση του λόγου φόρων/ΑΕΠ. Ο επιπλέον αυτός φόρος πληρώθηκε από τα νοικοκυριά, των οποίων η αγοραστική δύναμη είναι σημαντικά μειωμένη. 

Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο πιεστικό όταν αναλογιστεί κανείς πως το 2016, η ανεργία στην Ελλάδα άγγιζε το 23%, δηλαδή σχεδόν έναν στους τέσσερις Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.