2+1 αφηγήματα για το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στο θέατρο Σφενδόνη - Με ελεύθερη είσοδο - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017

2+1 αφηγήματα για το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων στο θέατρο Σφενδόνη - Με ελεύθερη είσοδο


Δύο «αληθινές» θρακιώτικες ηθογραφίες του 1916 γραμμένες από τον σαρανταεκκλησιώτη φιλόλογο, εθνολόγο, συγγραφέα Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου και ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1896) παρουσιάζει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου το θέατρο Σφενδόνη.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι ηθοποιοί, Φιλοποίμην Ανδρεάδης και Μαρία Παπαδοπούλου, θα αφηγηθούν τα μυσταγωγικά κείμενα, με τη συνοδεία του μουσικού Χάρη Τήλιου, που συνθέτει, παίζει και επιμελείται τα παραδοσιακά ακούσματα και της Στέλλας Τζεβελεκίδου στο τραγούδι.

Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου

«Τα διηγήματά μου “Χριστούγεννα στη Θράκη” είναι από την αληθινή ζωή της, από την πηγαία εκδήλωσή της. Όχι του γραφείου κατασκευάσματα, αλλ’ αληθινές ιστορίες, που προσπαθώ να τις βάλω στο νόημα της τέχνης» σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου.

«Παπαδοπαίδι και γώ, όπως ο Παπαδιαμάντης, αισθάνομαι βαθειά και πραγματικά τη θρησκευτική συγκίνηση της μεγάλης αυτής γιορτής, όπως την αισθανόταν κι ο μυστικοπαθής Σκιαθίτης. Δεν πλάθω μια τυχαία επιφανειακή σχέση των διηγημάτων μου με τα Χριστούγεννα, Προσπαθώ να ζωγραφίσω τα πράγματα με τη συγκίνηση συνυφασμένα, να δώσω την εικόνα των ημερών της μεγάλης γιορτής, που τόσο στη Θράκη μας συγκινούσε», προσθέτει.

Ο Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου γεννήθηκε το 1886 στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.

Τις πρώτες του σπουδές τις έκανε στη Φιλιππούπολη, ενώ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος και ουσιαστικά ψυχή της Εταιρείας Θρακικών Μελετών ως το θάνατό του το 1967.

Υπήρξε επίσης διευθυντής του έγκυρου περιοδικού «Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού και Γλωσσικού Θησαυρού». Παράλληλα με τη λαογραφία επιδόθηκε και στη λογοτεχνία, με έφεση σε θέματα που αφορούσαν τοπικά ήθη και έθιμα.

Μερικά από τα βιβλία του είναι: «Θρακικές ηθογραφίες», «Η Τουρκεμένη», «Πασχαλιά και Χριστούγεννα στη Θράκη», «Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματα», «Η ελληνικότης της Θράκης», «Οι Πομάκοι», «Ο Γ. Βιζυηνός ως ποιητής και διηγηματογράφος», «Θράκες λαογράφοι του 19ου αιώνος», «Τα Αναστενάρια» κ.ά.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 

Ο Σκιαθίτης λογοτέχνης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Κ. Π. Καβάφη, ιστορεί σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό του σημείωμα:

«Ἐγεννήθην ἐν Σκιάθῳ, τῇ 4 Μαρτίου 1851. Ἐβγήκα ἀπὸ τὸ Ἑλληνικὸν Σχολεῖον εἰς τὰ 1863, ἀλλὰ μόνον τῷ 1867 ἐστάλην εἰς τὸ Γυμνάσιον Χαλκίδος, ὅπου ἤκουσα τὴν Α΄ καὶ Β΄ τάξιν. Τὴν Γ΄ ἐμαθήτευσα εἰς Πειραιᾶ, εἴτα διέκοψα τὰς σπουδάς μου καὶ ἔμεινα εἰς τὴν πατρίδα. Κατὰ Ἰούλιον τοῦ 1872 ὑπήγα εἰς τὸ Ἅγιον Ὅρος χάριν προσκυνήσεως, ὅπου ἔμεινα ὀλίγους μῆνας. Τῷ 1873 ἤλθα εἰς Ἀθήνας καί ἐφοίτησα εἰς τὴν Δ΄ τοῦ Βαρβακείου. Τῷ 1874 ἐνεγράφην εἰς τὴν Φιλοσοφικὴν Σχολήν, ὅπου ἤκουα κατ’ ἐκλογὴν ὀλίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ἰδίαν δὲ ἠσχολούμην εἰς τὰ ξένας γλώσσας.
Μικρὸς ἐζωγράφιζα Ἁγίους, εἴτα ἔγραφα στίχους, καί ἐδοκίμαζα να συντάξω κωμῳδίας. Τῷ 1868 ἐπεχείρησα νὰ γράψω μυθιστόρημα. Τῷ 1879 ἐδημοσιεύθη Ἡ Μετανάστις ἔργον μου εἰς τὸ περιοδικὸν Σωτήρα. Τῷ 1882 ἐδημοσιεύθη Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν εἰς τὸ Μὴ χάνεσαι. Ἀργότερα ἔγραψα περὶ τὰ ἑκατὸν διηγήματα, δημοσιευθέντα εἰς διάφορα περιοδικὰ καί ἐφημερίδας.»

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00
Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Αθήνα τηλ: 2155158968

Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.