Σάλος σε Κατεχόμενα και Τουρκία με πρωτοσέλιδο της “Afrika” - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Σάλος σε Κατεχόμενα και Τουρκία με πρωτοσέλιδο της “Afrika”

Σάλος σε Κατεχόμενα και Τουρκία με πρωτοσέλιδο της “Afrika”

Ένα προκλητικό πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Afrika» (πρώην «Αβρούπα»), γνωστής για τις θέσεις της κατά του συστήματος Ερντογάν, με παράδοση στην αντίθεσή της με το σύστημα Ντεκτάς στην Κύπρο, άναψε τα αίματα στα Kατεχόμενα.

Με τίτλο «Με το βλέμμα του Έλληνα» και μία σύνθεση που δείχνει ένα άγαλμα να «ουρεί» επί του προέδρου της Τουρκίας, η εφημερίδα σχολιάζει την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, εστιάζοντας κυρίως στην αδυναμία δρομολόγησης επίλυσης του Κυπριακού.

Πάνω από τη σύνθεση με την ελληνική σημαία και το άγαλμα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει σε τιτλάκι «Με τα μάτια του Έλληνα». Η αντίδραση των Τούρκων εποίκων στο νησί ήταν καθολική και επιθετική κατά της εφημερίδας. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία του εντύπου και απαίτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Οι σχέσεις της «Afrika» με τους εποίκους διαχρονικά χαρακτηρίζονται από αντιπαράθεση και σύγκρουση.

Ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου είναι ακόμη προκλητικότερος κατά του συστήματος Ερντογάν: «Δεν ντρεπόμαστε, εσείς πρέπει να ντρέπεστε και να πνιγείτε στην ντροπή μας».

Το σκίτσο στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα 'Afrika'O εκδότης της εφημερίδας “Afrika”, Σενέρ Λεβέντ


Η ψυχή της εφημερίδας «Afrika» είναι ο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος συνολικά έχει «εισπράξει» 70 χρόνια κάθειρξη από το καθεστώς Ντεκτάς στα Kατεχόμενα. Ο Ντεκτάς είχε κλείσει την εφημερίδα όταν έφερε το όνομα «Αβρούπα» και ο Λεβέντ την επανέκδωσε με το νέο λογότυπο που κυκλοφορεί έως σήμερα.

Το πρωτοσέλιδο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και στην Τουρκία και ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Άγκυρα Ρετζέπ Ακντάγκ απαίτησε την παρέμβαση της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Το σκίτσο-γελοιογραφία του πρωτοσέλιδου στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα έχει εμπνευστεί στο παρελθόν ένας Έλληνας και η «Afrika» το αναδημοσίευσε. Αυτή η λεπτομέρεια έκανε τους Τούρκους εποίκους και τους οπαδούς του Ερντογάν στο νησί να εξοργιστούν.


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα 'Afrika'

Η ενέργεια του Σενέρ Λεβέντ να προκαλέσει τόσο απροκάλυπτα τον Ερντογάν ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σύγκρουση που σοβεί στα Κατεχόμενα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων εποίκων ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, με το σύστημα Ερντογάν να σφίγγει ως μέγγενη την οικονομία των Τουρκοκυπρίων αναπτύσσοντας το ίδιο οικονομικό δόγμα που εφαρμόζεται στην Ανατολία, με βασικό χαρακτηριστικό τον ιδιότυπο «ισλαμικό καπιταλισμό» κυρίως μέσω του αποκαλούμενου «λαϊκού Real Estate».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.