Νύχτα πέρασαν τροπολογία για το νυχτερινό ρεύμα - Ηλεκτροσόκ από τις κρυφές αυξήσεις στο ρεύμα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Νύχτα πέρασαν τροπολογία για το νυχτερινό ρεύμα - Ηλεκτροσόκ από τις κρυφές αυξήσεις στο ρεύμα


Αυξάνεται η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας στο νυχτερινό ρεύμα καθώς εξισώνονται με αυτή που ισχύει την υπόλοιπη ημέρα - Ποιοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο»Κρυφές αυξήσεις για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών φέρνει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με την τροπολογία των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Με τη νέα ρύθμιση, μάλιστα, αυξάνεται η χρέωση για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στο νυχτερινό ρεύμα και εξισώνεται με αυτήν που ισχύει την υπόλοιπη ημέρα.

Λίγες εβδομάδες μετα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να καταβάλει στην ΔΕΗ οφειλές ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα, το υπουργείο Ενέργειας «περνά» τροπολογία με τις νέες κλίμακες και η χρέωση ΥΚΩ καθίσταται ακριβότερη για μεγάλες καταναλώσεις, πχ 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο. Για τις μικρές καταναλώσεις ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή, ενώ οι νέες κλίμακες φέρνουν ελαφρύνσεις για τις μεσαίες καταναλώσεις.

Πηγές από το υπουργείο ενέργειας, σχολιάζοντας τις νέες χρεώσεις, αναφέρουν στο protothema.gr οτι «είναι απλά μαθηματικά», αλλά και πως οι ΥΚΩ είναι φθηνότερες από αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν. Δηλαδή, αν και αυξάνονται οι χρεώσεις, ο καταναλωτής θα πληρώνει την επιπλέον χρέωση μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα ενέργειας πάνω από το όριο της κλίμακας, οι οποίες κλίμακες περιορίζονται σε τρεις από τέσσερις.

Για παράδειγμα ενα νοικοκυριό που πέρυσι ξεπέρασε τις 2000 κιλοβατώρες για μία επιπλέον κιλοβατώρα πλήρωσε το σύνολο της κατανάλωσής του με την υψηλή χρέωση των 39,87 ευρώ ήτοι πλήρωσε ΥΚΩ 80 ευρώ αντί για 31 ευρώ για μία μόλις κιλοβατώρα. Επίσης πελάτης με υψηλή κατανάλωση 4000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο πριν πλήρωνε 179,2 ευρώ τώρα θα πληρώνει 201,4 ευρώ

Αναλυτικά το νέο τιμολόγιο των ΥΚΩ, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύει τόσο για την ημερήσια όσο και για τη νυχτερινή κατανάλωση έχει ως εξής:

Από 0-1600 κιλοβατώρες τετραμηνιαίας κατανάλωσης, 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
Από 1601-2000 kwh, 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από 2001 και πάνω, 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εισάγεται, παράλληλα, μηχανισμός επιτήρησης και αξιολόγησης του οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, ενώ οι ίδιες κλίμακες θα ισχύσουν και για το νυχτερινό ρεύμα. Να σημειωθεί ότι με την παλιά μέθοδο οποίος περνούσε την κλίμακα χρεωνόταν με την υψηλότερη χρέωση από την πρώτη κιλοβατώρα ενώ τώρα θα χρεώνεται με την μόνο για την επιπλέον κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας συγκαταλέγονται στις ρυθμιστικές χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για το κοινωνικό τιμολόγιο, άλλα και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου οι μονάδες χρησιμοποιούν καύσιμο (μαζούτ), το οποίο είναι ακριβότερο από το ενεργειακό μίγμα στο διασυνδεδεμένο σύστημα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.