Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία έφεραν κατάρρευση μισθών - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία έφεραν κατάρρευση μισθών

Αποτέλεσμα εικόνας για φοροι

Είναι από τις φορές που οι αριθμοί δεν μπορούν να φτιασιδώσουν την πραγματικότητα. 

Και η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα που επιχειρείται να στηθεί το αφήγημα της «επόμενης ημέρας» και της εξόδου από την κρίση, οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι μπορεί το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους να εμφανίζει μια έστω μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι, αυτό όμως δεν οφείλεται στους μισθούς αλλά στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία.

Συγκεκριμένα, το κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας καταγράφει άνοδο 0,8%, ωστόσο τη διαφορά κάνουν οι λοιπές επιβαρύνσεις- κοινώς εισφορές και φόροι στην απασχόληση- που καταγράφουν αύξηση 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, μια αύξηση σαφώς μικρότερη από την απίστευτη επίδοση του πρώτου τριμήνου (+ 17,3%), αλλά ενδεικτική της κατάστασης.

Αυξάνονται οι μισθοί στις Βαλτικές χώρες, πέφτουν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες; Στις Βαλτικές δημοκρατίες παρατηρούνται, επίσης, μεγάλες αυξήσεις εισφορών- φόρων στην απασχόληση (π.χ. + 9,7% στη Λιθουανία), αλλά την ίδια ώρα καταγράφονται επίσης μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς (π.χ. + 8,7% στην Εσθονία). Όσον αφορά στο «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης, καταγράφεται είτε ισορροπία, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου οι αυξήσεις των μισθών και των λοιπών επιβαρύνσεων είναι ανάλογες (2,2% και 2,4% αντιστοίχως) είτε αυξήσεις στις αποδοχές την ώρα που ασφαλιστικές εισφορές και φόροι μένουν στα ίδια περίπου επίπεδα όπως συμβαίνει στη Γαλλία (+ 2,1% και 0,9% αντιστοίχως).

Στον αντίποδα, οι μισθοί στην Ελλάδα σημειώνουν πτώση 1,8%, μετά από δύο θετικά τρίμηνα (2,5% και 0,6% αντιστοίχως), κάτι που παρατηρείται μόνο στην Πορτογαλία όπου όμως καταγράφεται και μείωση των ασφαλιστικών- φορολογικών βαρών, όπως επίσης στη Φινλανδία όπου ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές επιβαρύνσεις σημειώνουν ταυτοχρόνως «βουτιά» 7,8%.

Μπαλώνει τα στοιχεία η κυβέρνηση με μπαράζ επιδομάτων

Τα στοιχεία αυτά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαλώσει τις τρύπες στο κράτος Πρόνοιας και όχι μόνο, με ένα μπαράζ επιδομάτων και ενισχύσεων έκτακτου άρα μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα.

  • Πρώτα το μέρισμα,
  • μετά το ειδικό επίδομα των 400 ευρώ σε νέους μη επιδοτούμενους ανέργους,
  • το έκτακτο βοήθημα για την εξόφληση οφειλών προς τη ΔΕΗ,
  • η ειδική ενίσχυση των 650 ευρώ για όσους εργαζόμενους στη Μάνδρα έμειναν χωρίς δουλειά λόγω των καταστροφών
  • και τέλος (;) το έκτακτο επίδομα που κυμαίνεται από 500 ως 2.100 ευρώ για τους μόνιμους κατοίκους 27 νησιών του Αιγαίου, που θα δουν το ΦΠΑ να… ίπταται από την Πρωτοχρονιά.

Σημειωτέον ότι με βάση άλλα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση, βρίσκεται στην τελευταία θέση στο σύνολο της Ε.Ε., όσον αφορά στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, κοινώς στο ποσοστό των «κενών» θέσεων σε σχέση με το σύνολο των καλυμμένων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ένα ποσοστό μόλις 0,5%, έναντι μέσου όρου 1,9% στην Ευρωζώνη, που αν μη τι άλλο αποτυπώνει τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και τα φτωχά ποσοστά απασχόλησης στη χώρα μας.

Γιώργος Παππούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.