Εισαγωγή σε νοσοκομείο θα γίνεται μόνο μετά την συγκατάθεση του "οικογενειακού γιατρού"! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Εισαγωγή σε νοσοκομείο θα γίνεται μόνο μετά την συγκατάθεση του "οικογενειακού γιατρού"!


Νέα δεδομένα και πολλές αλλαγές από το 2018 στην Υγεία. 

Αλλάζει από τον ερχόμενο Μάρτιο ο τρόπος εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, με τους ασφαλισμένους να πρέπει να έχουν λάβει πρώτα το "πράσινο φως" από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπάγονται. Από την ανωτέρω διαδικασία θα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το υπουργείο Υγείας προβλέπεται (όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο) να έχει καταρτίσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπής (e-referrals) από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η οποία εκτός από το ΕΣΥ, περιλαμβάνει τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και τις μονάδες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών στις κατά τόπους τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ώστε το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπομπών στα νοσοκομεία να μπει άμεσα σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το capital, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το σύστημα των τοπικών μονάδων αναμενόταν κανονικά να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού, οι πρώτες ΤΟΜΥ εγκαινιάστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων και στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου), ενώ μέχρι το Μάιο σχεδιάζεται να έχουν ανοίξει συνολικά 100 μονάδες. Συνολικά προβλέπονται 239 τοπικές μονάδες.

Σε εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες σημειώνεται πως η εγγραφή στις τοπικές μονάδες και στον οικογενειακό γιατρό θα γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η αίτηση (που θα υποβάλλεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό), θα συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλιάδες εγγεγραμμένους πολίτες. 

Το νέο σύστημα λειτουργίας των μονάδων και της αναγκαστικής ηλεκτρονικής παραπομπής σε κλινικές και ειδικούς γιατρούς έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στους κόλπους των ιατρικών συλλόγων που αναφέρουν πως αφενός η επιλογή του οικογενειακού γιατρού θα έπρεπε να είναι ελεύθερη και όχι με βάση τον τόπο διαμονής, αφετέρου πως οι δύο χιλιάδες πολίτες είναι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφοράς.

Δεν αλλάζει όμως μόνο η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό και το σύστημα των παραπομπών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες. Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του, ενώ πρόσβαση σε αυτόν θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.