Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ - UNPOLITICAL

Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΤΙ σοι προσενεγκωμεν

 «Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ, ὅτι ὤφθης ἐπὶ γῆς ὡς ἄνθρωπος δι’ ἡμᾶς; ἕκαστον γὰρ τῶν ὑπὸ σοῦ
γενομένων κτισμάτων, τὴν εὐχαριστίαν σοι προσάγει· οἱ Ἄγγελοι τὸν ὕμνον, οἱ οὐρανοὶ τὸν Ἀστέρα, οἱ Μάγοι τὰ δῶρα, οἱ Ποιμένες τὸ θαῦμα, ἡ γῆ τὸ σπήλαιον, ἡ ἔρημος τὴν φάτνην· ἡμεῖς δὲ Μητέρα Παρθένον· ὁ πρὸ αἰώνων Θεὸς ἐλέησον ἡμᾶς.» 

Έφτασαν και φέτος τα Χριστούγεννα. Μέρες χαράς και ευτυχίας. Όλοι στολίζουμε τα σπίτια μας, τα μπαλκόνια μας, τους δρόμους. Οι νοικοκυρές αγχώνονται για την καθαριότητα, τα γλυκά, την γαλοπούλα. Συγχρόνως, μας πιάνει μια μανία να αγοράσουμε τα πάντα: δώρα, στολίδια, ρούχα, τρόφιμα. «Για το καλό», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ένας χοντρός κοκκινομάγουλος Άη Βασίλης, κρεμασμένος στα μπαλκόνια μας, ζωγραφισμένος στις κάρτες μας με τις καθιερωμένες τυπικές ευχές, καθισμένος στην πόρτα του εμπορικού κέντρου της γειτονιάς με παιδάκια στην αγκαλιά, μετράει αντίστροφα πόσες μέρες μας απομένουν για τα ψώνια μας, ώστε στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν να είμαστε «έτοιμοι», «πλήρως» εφοδιασμένοι. 

Παρόλα αυτά οι μέρες της «χαράς» χαρακτηρίζονται από μια έντονη μελαγχολία και θλίψη. Τι κάνουμε λάθος; Γιατί η ψυχή μας δεν χαίρεται; Γιατί η καρδιά μας έχει ένα απέραντο κενό; Τι γιορτάζουμε τελικά τα Χριστούγεννα; Το ρεβεγιόν με τα φανταχτερά φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ή το ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός; Βιώνουμε το μυστήριο της ενανθρώπησης του Θεού; Με την γέννηση του Χριστού ο Θεός αποκάλυψε την αγάπη Του για τον άνθρωπο, την μέριμνά Του για την σωτηρία του. Ο Χριστός πήρε την ανθρώπινη φύση για να την ανακαινίσει και να την οδηγήσει στην Ανάσταση. 

Την νύχτα εκείνη η κτίση πήρε στάση ευλαβικού συναγερμού. Κάθε δημιούργημα προσέφερε στο νεογέννητο Βρέφος από ένα δώρο. Οι Άγγελοι τον ύμνο. Οι ουρανοί τον Αστέρα. Οι Μάγοι τα δώρα. Οι Ποιμένες το θαύμα. Η γη το σπήλαιο. Η έρημος την φάτνη. Κι εμείς, Μητέρα Παρθένον. Έκαστος την ευχαριστίαν σοι προσάγει, Χριστέ. 

Εμείς σήμερα τι προσφέρουμε στον νεογέννητο Χριστό; Ένα μόνο δώρο θέλει ο Θεός από εμάς. Ένα δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε όλοι μας. Ας Τον εμπιστευτούμε. Ας αφεθούμε τελείως στην Αγάπη. Ας πιστέψουμε με όλη μας την ύπαρξη σ’ Αυτόν «ως τα παιδία», όπως ο Ίδιος μας το ζήτησε. Γενόμενοι «ως τα παιδία» μπορούμε να κάνουμε δικό μας το χαρμόσυνο μυστήριο του Θεού. Το παιδί σ’ αυτή τη μακρινή σπηλιά της Βηθλεέμ δεν επιθυμεί να το φοβόμαστε. Εισέρχεται στις καρδιές μας χωρίς να μας εκφοβίζει, χωρίς να επιδεικνύει το κύρος και την δύναμή Του, αλλά μόνο με την αγάπη. Μάς δίνεται ως παιδί, και μόνο ως παιδιά μπορούμε με την σειρά μας να Το αγαπήσουμε και να δοθούμε σ’ Αυτό. Το «παιδίον Θεός» το μόνο που επιθυμεί από μας είναι η αγάπη μας, που προσφέρεται με ελευθερία και χαρά. Θέλει να του δώσουμε την καρδιά μας για την γεμίσει με την παρουσία Του. Και την προσφέρουμε σ’ ένα «ανυπεράσπιστο» νεογέννητο παιδί, που εμπνέει όμως τεράστια εμπιστοσύνη. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα βιώσουμε την χαρά των αγίων ημερών. Ας απομακρυνθούμε λίγο από τον θόρυβο και το άγχος των προετοιμασιών και ας προσευχηθούμε ακούγοντας στην ησυχία τον ύμνο των Αγγέλων: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Αν δεν βιώσουμε την γέννηση του Χριστού στην φάτνη της καρδιάς μας, σε τίποτα δεν θα μας ωφελήσουν οι εντυπωσιακές και πολύχρωμες διακοσμήσεις, οι διασκεδάσεις και τα δώρα. 

Με τη γιορτή των Χριστουγέννων η Εκκλησία μάς αποκαλύπτει ένα μυστήριο χαράς: το μυστήριο μιας ελεύθερα προσφερόμενης αγάπης που δεν επιβάλλεται σε κανέναν. Μιας αγάπης ικανής να δει, να αναγνωρίσει και να αγαπήσει τον Θεό στο πρόσωπο του θείου Παιδιού, και να γίνει έτσι δώρο μιας νέας ζωής. 

Πάντα επίκαιρος ο μακαριστός άγιος Πατριάρχης Σερβίας Παύλος μας θυμίζει: «Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ζεστασιάς και της ζεστής ανθρώπινης καρδιάς. Η ζεστασιά της καρδιάς είναι σε θέση να μετατρέψει οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και να κάνει μια σπηλιά στην Βηθλεέμ το πιο όμορφο παλάτι και τόπο γέννησης του Βασιλέα των βασιλέων. Το καλό είναι πολύ ισχυρότερο από το κακό, και ότι θριαμβεύει το κακό είναι προσωρινό και απατηλό. Τις δυσκολίες όμως μπορούμε ευκολότερα να τις υποφέρουμε όταν μέσα μας και ανάμεσά μας υπάρχει ανθρώπινη ζεστασιά». 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ! 

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.