ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι διαφημίσεις επίτηδες υπερπροβάλλουν ομοφυλόφιλους και μη λευκούς γιατί έτσι είναι πλέον η «μοντέρνα κοινωνία» - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οι διαφημίσεις επίτηδες υπερπροβάλλουν ομοφυλόφιλους και μη λευκούς γιατί έτσι είναι πλέον η «μοντέρνα κοινωνία»


Μαμάδες που μαγειρεύουν και καθαρίζουν θα απαγορευτούν στις διαφημίσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από το επόμενο έτος, μετά από μια μελέτη που ανέφερε ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων είναι "επιβλαβείς και ξεπερασμένοι".

Η απόφαση για αυστηρότερα μέτρα ανακοινώθηκε από τις επιτροπές διαφημιστικής πρακτικής (CAP) αυτή την εβδομάδα, μετά από άρθρο που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι, που προσδιόριζε τα «στερεότυπα φύλου» σε διαφημίσεις ότι «οδηγούν σε ανισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Οπουδήποτε εμφανίζονται ή ενισχύονται, τα στερεότυπα φύλου μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχική, σωματική και κοινωνική βλάβη που μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες των ομάδων και των ατόμων», αναφέρει η μελέτη της Υπηρεσίας Διαφημιστικών Προτύπων (ASA).

Οι απεικονίσεις που θεωρούνται προβληματικές περιλαμβάνουν τα "μέλη της οικογένειας που δημιουργούν ένα χάος στο σπίτι, ενώ η γυναίκα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον καθαρισμό του" και διαφημίσεις που "προτείνουν ότι μια συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ακατάλληλη για τα αγόρια επειδή είναι στερεοτυπικά συνδεδεμένη με κορίτσια ή αντίστροφα".


Η Nanette Newman, η ηθοποιός που εμφανίστηκε στις διαφημίσεις Fairy Liquid της δεκαετίας του 1980, δήλωσε στην Daily Mail ότι η απαγόρευση είναι "απίστευτα γελοία".

"Σε τι παράξενο κόσμο ζούμε, όπου οι διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνίστησα θα μπορούν σήμερα να θεωρηθούν επιβλαβείς, όμως θεωρείται απολύτως αποδεκτό γυναίκες να εμφανίζονται στην mainstream τηλεόραση να κάνουν σεξ", είπε στην Mail.

Ενώ οι εκστρατείες για την αλλαγή της άποψης της κοινωνίας που παρουσιάζεται σε διαφημίσεις έχουν σκοπό να αυξήσουν την ισότητα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση των παραστάσεων με διαφορετικό τρόπο. Η BreitbartLondon ανέφερε τον Αύγουστο μια σημαντική έρευνα σημαντικών διαφημιστικών εταιρειών στη Βρετανία, η οποία διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσειςεκπροσωπούν υπερβολικά εθνοτικές μειονότητες και ομοφυλόφιλους στο μάρκετινγκ τους, προκειμένου να αποτρέψουν κατηγορίες για «μισαλλοδοξία».

Η πλειοψηφία των 500 διαφημιζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκε ότι πραγματοποιούσαν εκστρατείες παραγωγής που περιελάμβαναν ζευγάρια ομοφυλοφίλων και "μη παραδοσιακές οικογένειες", ακόμη και αν κάνοντάς το αυτό έρχονταν σε σύγκρουση με την ταυτότητα της μάρκας τους, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούνλιγότερους λευκούς, οι οποίοι, όπως είπαν, δεν αντιπροσωπεύουν πλέον την “μοντέρνα κοινωνία”. *
Διαφημιστές την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από τους πωλητές παιχνιδιών να ξαναφτιάξουν τους καταλόγους τους έτσι ώστε να απεικονίζουν έναν κόσμο στον οποίο τα αγόρια είναι πιθανό να παίζουν με κούκλες ως κορίτσια.


Ελπίζοντας να δημιουργήσει κοινωνικά ένα μέλλον στο οποίο δεν θα υπάρχει «διάκριση» σε άνδρες και γυναίκες, η εκστρατεία Let Toys BeToys υποστηρίζει ότι η παρουσίαση του παιχνιδιού με τρόπο που υποδηλώνει ότι ορισμένες δραστηριότητες συνδέονται περισσότερο με αγόρια ή κορίτσια προκαλεί«μακροχρόνια» βλάβη στα παιδιά.


Ενώ το Let Toys Be Toys επιμένει ότι τα στερεότυπα των φύλων είναι «κουρασμένα και ξεπερασμένα», η έρευνα δείχνει ότι τα φύλα έχουν μια βιολογική προδιάθεση σε ορισμένα παιχνίδια, ενώ παιδιά ηλικίας τουλάχιστον εννέα μηνών προτιμούν παιχνίδια ειδικά για το φύλο τους.


Η τάση έχει παρατηρηθεί και σε άλλα πρωτεύοντα, με επιστήμονες να έχουν παρατηρήσει ότι οι αρσενικοί πίθηκοι rhesusπροτιμούν να παίζουν με τροχοφόρα παιχνίδια, όπως φορτηγά παρά βελούδινες κούκλες, τις οποίες προτιμούσαν τα θηλυκά!

* Παρακάτω στιγμιότυπα από κάποιες διαφημίσεις ανάλογου πνεύματος που εμφανίζονται ή εμφανίστηκαν στην ελληνική τηλεόραση..
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.