Ανησυχία για τα κρούσματα φυματίωσης στη Θεσσαλία - UNPOLITICAL

Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Ανησυχία για τα κρούσματα φυματίωσης στη Θεσσαλία

Ανησυχία για τη φυματίωση στη Θεσσαλία

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά φυματίωσης που σημειώνονται, πλέον, σε σταθερή βάση σε όλη τη Θεσσαλία και υπολογίζονται σε 80 περίπου ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συγκεκριμένη ασθένεια «συντηρείται» από την κρίση, και όσο παρατείνεται η περίοδος της ύφεσης, τα περιστατικά συνεχίζουν να υφίστανται.

Η επάνοδος της φυματίωσης στο προσκήνιο σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της κρίσης, από το 2010, και δυστυχώς συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.

«Σταθερά» χαρακτηρίζει τα περιστατικά ασθενών με φυματίωση ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι περισσότεροι είναι Ελληνες, με ηλικίες αιχμής τους νέους κάτω των 30, και τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Οι νέοι που εμφανίζουν τη νόσο, εργάζονται κατά κανόνα πολλές ώρες ημερησίως, καταπονούνται, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού και είτε αναζωπυρώνεται το πρόβλημα είτε παρουσιάζεται λόγω των δύσκολων συνθηκών της καθημερινής διαβίωσης, οι οποίες είναι απόρροια της κρίσης.

Στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, αντίστοιχα, η νόσος εμφανίζεται καθώς μειώνεται η άμυνα του οργανισμού, δεν διατρέφονται σωστά, δεν έχουν ενδεχομένως την ανάλογη φροντίδα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητά τους.

«Η φυματίωση είναι δείκτης της οικονομικής κατάστασης. Αυτό το ξέρουμε. Όταν έχουμε πολέμους έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε μετανάστευση, έχουμε φυματίωση. Όταν έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε φυματίωση. Οι συνέπειες της κρίσης είναι οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, διότι το μικρόβιο υπάρχει και η ασθένεια εμφανίζεται όταν ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, υφίσταται, και σύμφωνα με τις ιατρικές προβλέψεις, όσο υπάρχει η κρίση θα παρατείνεται. «Είναι διεθνής πραγματικότητα και το γνωρίζουμε τα εκατό τελευταία χρόνια» τονίζει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι, ευτυχώς, χαμηλά και οι απώλειες υπολογίζονται σε έναν ασθενή ετησίως.

«Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, αλλά το ανησυχητικό στοιχείο είναι η κρίση», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος εξηγεί ότι πολλοί εργάζονται σε δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, ταλαιπωρούνται, δεν διατρέφονται σωστά, δεν κάνουν προληπτικούς ελέγχους και εκτίθενται, κατά συνέπεια, στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι συμβουλές που απευθύνει κλείνοντας, είναι να δίνεται η δέουσα βαρύτητα στον προληπτικό έλεγχο και κυρίως να ζητείται η συνδρομή του ιατρού όταν παρατηρείται απώλεια βάρους, βήχας και αιμόπτυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.