Σήμερα η δικαστική απόφαση για παράταση ζωής ή πτώχευση της ΣΕΚΑΠ - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Σήμερα η δικαστική απόφαση για παράταση ζωής ή πτώχευση της ΣΕΚΑΠ

Σήμερα η δικαστική απόφαση για παράταση ζωής ή πτώχευση της ΣΕΚΑΠ

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής, καθώς από την απόφαση θα κριθεί το μέλλον της ΣΕΚΑΠ.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί για το προ ημερών αίτημα αναστολής της εταιρείας (προσωρινά μέτρα) κατά της απόφασης επικύρωσης του προστίμου ύψους 38,2 εκατ. ευρώ.

Αν το δικαστήριο αποδεχτεί το αίτημα της άλλοτε κραταιάς συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας τηε Ξάνθης, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μέχρι να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο.

Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής θα επέλθει «ξαφνικός θάνατος» αφού το τελωνείο Ξάνθης θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το πρόστιμο που αρχικά ήταν 19,5 εκατ. ευρώ και που σήμερα έχει φτάσει με τις προσαυξήσεις στα 39,2 εκατ. ευρώ, είχε επιβληθεί στην εταιρεία από το τελωνείο Ξάνθης για μια υπόθεση λαθρεμπορίου το 2009, όταν είχε εντοπιστεί πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. 

Η εξαγορά της ελληνικής καπνοβιομηχανίας έγινε από τον όμιλο Donskoy Tabak, συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη, το 2013, με τα στελέχη της να λένε ότι τότε είχαν υποτιμήσει τα προβλήματα της εταιρείας. Μέχρι τότε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ δεν είχε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, προφανώς επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο πως το πρόστιμο θα καταπέσει, καθώς είχε μεσολαβήσει και η αθώωση των εμπλεκομένων μελών της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ του 2009 από τη δικαιοσύνη.

Τα δικαστήρια, ωστόσο, έκριναν ότι η ΣΕΚΑΠ πρέπει να το πληρώσει, η ΣΕΚΑΠ υπέβαλε αίτημα ανακοπής της απόφασης που θα συζητηθεί σήμερα, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε -σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα- να υποβάλει δήλωση παύσης πληρωμών και ανέθεσε σε έμπειρους νομικούς περί πτωχεύσεων να δρομολογήσουν την αναγκαστική πτώχευση της καπνοβιομηχανίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στους 170 εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και στην κοινωνία της Ξάνθης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ. Σήμερα μάλιστα οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να μεταβούν στην Κομοτηνή έξω από το δικαστήριο, όπου το μεσημέρι αναμένεται να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.