Κι όμως, η «πολλή δίαιτα» πριν τις γιορτές μπορεί να σας παχύνει - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Κι όμως, η «πολλή δίαιτα» πριν τις γιορτές μπορεί να σας παχύνει

Κι όμως, η «πολλή δίαιτα» πριν τις γιορτές μπορεί να σας παχύνει


Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης εξηγεί τι θα πρέπει να αποφεύγουμε, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά το σωματικό μας βάρος

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πολλοί βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, για να έχουν το περιθώριο να φάνε λίγο παραπάνω στις γιορτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε κανείς να κάνει, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σίγουρη αύξηση του βάρους του κατά το εορταστικό φαγοπότι. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υποβάλλουμε το σώμα μας σε συνεχείς και αυστηρές δίαιτες.


Ας δούμε το γιατί:

Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας-επαναπρόσληψης βάρους (φαινόμενο «γιο-γιο»)

Οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους που συνοδεύονται από επαναπρόσληψη των χαμένων ή και περισσότερων κιλών, είναι πολύ συχνά η αιτία που ένα άτομο δυσκολεύεται να χάσει βάρος ή παίρνει πολύ εύκολα βάρος. Ο κύκλος χάνω-παίρνω βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό, αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου, βάζοντας έτσι εμπόδιο στην προσπάθειά του. 

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ανακύκλωση του βάρους έχει ως τελικό αποτέλεσμα το άτομο να φτάνει τελικά σε υψηλότερο βάρος από αυτό που είχε πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Στερητικές δίαιτες

Η πεποίθηση ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώσει κανείς κάνοντας δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσει βάρος, είναι ένας βασικός μύθος που δυσκολεύει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στην πραγματικότητα, ο αυξημένος θερμιδικός περιορισμός δρα σαν «σήμα κινδύνου» για τον οργανισμό, ο οποίος προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας μειώνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα η επιθυμητή μείωση στο βάρος να γίνεται δυσκολότερη. 

Παράλληλα, οι στερητικές δίαιτες, λόγω της αδυναμίας τους να ικανοποιήσουν αποτελεσματικά το αίσθημα πείνας, μπορεί να οδηγήσουν συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια και κατ' επέκταση υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, «αντιστρέφοντας» την καθοδική πορεία της ζυγαριάς ή οδηγώντας τον καταπονημένο οργανισμό στο να ξαναπάρει με το παραπάνω όσα κιλά έχει χάσει. 

Συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους και παράλληλα να εξασφαλιστεί η διατήρηση ή/και βελτίωση της υγείας, οι παραπάνω πρακτικές θα ήταν καλό να αποφεύγονται. 

Αντίθετα, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο να γίνει τρόπος ζωής ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής με συστηματική φυσική δραστηριότητα, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «κλειδί» της επιτυχίας.


Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.