Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός: Το σύμβολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - UNPOLITICAL

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός: Το σύμβολο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για μητροπολιτησ σεβαστιανοσ

«…Κατά την στιγμήν αυτή καθ’ ην το πρώτον ανέρχομαι τον θρόνο τούτον, η σκέψις μου στρέφεται… προς τους αλύτρωτους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου,
τους στενάζοντας υπό τον ζυγόν της πικράς δουλείας, δια να τους διαβεβαιώσωμεν ότι όχι μόνο αι προσευχές μας θα τους συνοδεύουν καθημερινώς, αλλά και παν το δυνατόν θα πράξωμεν, όπως λυτρωθούν των δεσμών της δουλείας…».

Από τον ενθρονιστήριο λόγο του

Σήμερα συμπληρώνονται 23 έτη από την εκδημία του επισκόπου του χρέους και της θυσίας Σεβαστιανού. Το όνομά του είναι πανελληνίως και παγκοσμίως γνωστό για τον αγώνα του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου Σεβαστιανός, κατά κόσμον Σωτήριος Οικονομίδης γεννήθηκε το 1922 στα Καλογριανά Καρδίτσας. Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και δίδαξε στο ιεροδιδασκαλείο της Ιεράς Μονής Βελλάς και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. 

Τον Ιούνιο του 1967 εκλέγεται Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Στην αρχή αντέδρασε σθεναρά(!) αλλά υπό την απειλή της καθαιρέσεως δέχθηκε τη Θεία κλήση. Ο ίδιος στο λόγο του κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του είπε: «Οι καιροί είναι χαλεποί. Η πίστις των πολλών κλυδωνίζεται. Η αμαρτία αποθρασύνεται. Το κακόν κορυφούται. Χρειάζονται επομένως επίσκοποι ικανοί, με πίστιν, με αγιότητα, με αυταπάρνησιν, με πύρινο ζήλον, με μόρφωσιν». Ευτυχώς για την εκκλησία μας και την πατρίδα μας ο ίδιος διέθετε αυτά τα προσόντα. Υπήρξε πολύπλευρη και χαρισματική προσωπικότητα. Τον χαρακτήριζαν η ταπείνωση, η απλότητα, η αγιότητα, η καθαρότητα της καρδιάς αλλά ταυτόχρονα, ήταν μαχητικός, ευθύς, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος. Ήταν στοργικός με τους ανθρώπους που τον πλησίαζαν. Ζούσε λιτά, ασκητικά, χωρίς ανέσεις και επισημότητες, με βαθιά πίστη στο Θεό και προσευχή. 

Το ποιμαντικό του έργο ήταν τεράστιο. Έχτισε ναούς, ανακαίνισε μοναστήρια, ίδρυσε ένα γηροκομείο για άπορους γέροντες, δύο οικοτροφεία όπου διέμεναν δωρεάν αρχικά άποροι μαθητές της επαρχίας του, και στη συνέχεια μαθητές από τη Βόρειο Ήπειρο. Διέθετε προσωπικά του χρήματα για τη συντήρηση άπορων φοιτητών. Αναδιοργάνωσε πνευματικά τη μητρόπολη με κατηχητικά σχολεία, κατασκηνώσεις, πύρινα κηρύγματα, εκδηλώσεις.

Το σπουδαιότερο όμως έργο του μητροπολίτη Σεβαστιανού ήταν ο ακατάπαυστος, τιτάνιος αγώνας του σε Ελλάδα και Εξωτερικό, για την αφύπνιση Ελλήνων και ξένων για το διαρκές δράμα που για δεκαετίες βίωναν οι Βορειοηπειρώτες. Έφτασε μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να καταγγείλει τα μαρτύρια των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας! Το 1982 ίδρυσε τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), και το 1987 τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ). Πραγματοποίησε δεκαπέντε εκδόσεις για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και αλβανικά. Επιπλέον εξέδιδε την εφημερίδα «Βορειοηπειρωτικό Βήμα». Κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελούσε αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να ενισχύει τους υπόδουλους Έλληνες. Επίσης τελούσε την ακολουθία της Αναστάσεως κάθε Μεγάλο Σάββατο, από τα χρόνια του Χότζα, στο τελευταίο ακριτικό χωριό Μαυρόπουλο. Με ισχυρά μεγάφωνα το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ έφτανε στα σκλαβωμένα αδέλφια μας που περίμεναν και τη δική τους Ανάσταση.

Συνέχεια έστελνε αποστολές με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στη Βόρειο Ήπειρο. Ενίσχυε οικονομικά εκκλησιαστικές επιτροπές της Βορείου Ηπείρου για την ανοικοδόμηση ναών, έστελνε ιερείς για να διακονήσουν τους βορειοηπειρώτες αδελφούς. Μισθοδοτούσε δασκάλους για τα φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας και όσο ήταν κλειστά τα σύνορα, αλλά και μετά στήριζε παντοιοτρόπως όλους όσοι κατέφευγαν σ’ αυτόν. Ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Δρυϊνούπολη» που εξέπεμπε σ’ όλη την Ήπειρο (ελεύθερη και υπόδουλη) και τα Επτάνησα. Οι εκπομπές γίνονταν στα ελληνικά αλλά και στα αλβανικά, με θέματα για την ορθόδοξη πίστη, την ελληνική ιστορία και την ιστορία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Επιπλέον, μέσω ραδιοφώνου γίνονταν μαθήματα ελληνικής γλώσσας! Φυσικά οι αλβανοί πολεμούσαν τον Σεβασμιότατο και ήθελαν να κλείσουν το σταθμό. Υπάρχουν μαρτυρίες Βορειοηπειρωτών που βασανίστηκαν για προδοσία επειδή είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. 

Ήταν ο πρώτος που προειδοποίησε ότι το καθεστώς Μπερίσα θα συνεχίσει τις διώξεις των Ελλήνων, τη στιγμή που οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα το ενίσχυαν οικονομικά! Έλεγε χαρακτηριστικά: «Οι αλβανοί πολιτικοί είναι το ίδιο μισέλληνες, είτε δεξιοί είναι είτε αριστεροί». Επιπλέον διέβλεπε τον μεγαλοϊδεατισμό των αλβανών και καταλάβαινε ότι έθεταν σκόπιμα το ανύπαρκτο ζήτημα της τσαμουριάς, σε αντιπερισπασμό του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος. Δυστυχώς κανείς δεν τον άκουγε.

Έγινε δέκτης επιθέσεων και κακόπιστης κριτικής όχι μόνο από πολιτικούς που τον κατηγορούσαν για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, αλλά και από απλούς ανθρώπους που υποστήριζαν ότι η εκκλησία πρέπει να κοιτάει την ψυχή και τον αγιασμό της, κι όχι να μιλάει για πατρίδα και σκλαβωμένους Έλληνες. Κατηγορήθηκε ως ακραίος και φασίστας. Ό ίδιος, λόγω της μεγάλης ταπείνωσης που τον διέκρινε, ζήτησε τη συμβουλή του γνωστού πνευματοφόρου αγιορείτη, γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη. Ο π. Εφραίμ τον αγκάλιασε λέγοντάς του να συνεχίσει να «φωνάζει» και του ευχήθηκε μαζί με τη μαρτυρία του αγώνα, να δώσει και το αίμα του για τη Βόρειο Ήπειρο. 

Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 12 Δεκεμβρίου 1994 και η Εκκλησία και η χώρα μας έγιναν φτωχότερες με την απώλεια ενός τόσο πνευματικού αγωνιστή Ιεράρχη και τόσο σπουδαίου Έλληνα. Η εξόδιος ακολουθία έγινε στον ναό του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα, ναό που θεμελίωσε και εγκαινίασε ο ίδιος, αφιερωμένο στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που κήρυξε τον Χριστό και την Ελλάδα στα μαρτυρικά χώματα της Βορείου Ηπείρου. Το έργο του συνεχίζει επάξια ο διάδοχός του στο θρόνο της Μητροπόλεως, Σεβασμιότατος Ανδρέας, πνευματικό του τέκνο, στον οποίο έχει μεταγγίσει όλη του την αγάπη για τον Θεό και την Ελλάδα.

ΙΟΥΣΤΙΝΗ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.