Οστά και «ματωμένοι» Σταυροί «φώναξαν» ΕΛΛΑΣ στην Σμύρνη - «Λύγισαν» ακόμα και «Τούρκοι» - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Οστά και «ματωμένοι» Σταυροί «φώναξαν» ΕΛΛΑΣ στην Σμύρνη - «Λύγισαν» ακόμα και «Τούρκοι»


Εκσκαφές στην ιστορική έδρα του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης αποκάλυψαν ένα μακάβριο θέαμα, το οποίο ωστόσο μαρτυρά που ανήκουν τα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας αλλά και του Πόντου μαζί με την Ανατ. Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.

Η ιστορική έδρα του Πανιωνίου στην Πούντα της Τουρκίας γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, με σκοπό να γίνει εμπορικό κέντρο. Εντούτοις, το σχέδιο δεν προχώρησε.

Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά για να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στις εκσκαφές που έγιναν στην δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά εθνομαρτύρων, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα, κάνοντας ακόμη και τους «Τούρκους» εργάτες να σοκαριστούν.

Τα οστά των Ελλήνων που είτε σφαγιάστηκαν είτε πέθαναν στην γη των προγόνων τους. Στην γη των αυτόχθονων Ελλήνων, καθώς τίποτα παλαιότερο από τους Έλληνες δεν έχει βρεθεί στα χώματα εκείνα.

Άμεσα ενημερώθηκε η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης.

Με επιστολή της προς τον Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα κατέθεσε αίτημα προς τις τουρκικές Αρχές ώστε να μεριμνήσουν για την ανακομιδή των οστών στο κοιμητήριο του Μπουρνόβα, αλλά και για την περισυλλογή μαρμάρων κι άλλων ευρημάτων.

Το συγκεκριμένο κοιμητήριο χρησιμοποιήθηκε για την μαζική ταφή χιλιάδων Ελλήνων στην επιδημία τύφου το 1916 αλλά και στην μαζική σφαγή των τελευταίων Ελλήνων από τους Τούρκους, το 1922.

Διαβάστε την ιστορική αναδρομή σε σχέση με το γήπεδο, από την εφημερίδα «Έθνος»:

Από το 1890 που ιδρύθηκε ο Πανιώνιος στη Σμύρνη δεν είχε ιδιόκτητο γήπεδο. Δέκα χρόνια αργότερα (1900) ο σύλλογος ενοικίασε έκταση από τη γαλλική εταιρεία Προκυμαίων Σμύρνης και κατασκεύασε γυμναστήριο και σύγχρονο στίβο. Το 1910 η εταιρεία Προκυμαίων Σμύρνης αιφνιδίως ανακοίνωσε την πώληση του ακινήτου της, αφήνοντας τον Πανιώνιο χωρίς στέγη.

Ο Χρυσόστομος παραχωρεί το οικόπεδο

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος, που ήταν λάτρης του αθλητισμού, με τη σύμφωνη γνώμη της Δημογεροντίας και της Κεντρικής Επιτροπής Σμύρνης πήρε μία ιστορική απόφαση: Παραχώρησε στον Πανιώνιο έκταση 105.000 τ.μ., την οποία ζητούσε επίμονα και με τεράστιο αντίτιμο η αγγλική εταιρεία σιδηροδρόμων Αϊδινίου. Η αγγλική εταιρεία προσέφερε 100.000 χρυσές λίρες, αλλά ο Χρυσόστομος περιφρόνησε τη δελεαστική πρόταση και παραχώρησε την έκταση στον Πανιώνιο και μάλιστα δωρεάν. Η έκταση βρισκόταν πλάι στο νεκροταφείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σε φωτογραφία της εποχής, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ισραηλινής Μακάμπι και της αγγλικής Γουόντερς Σμύρνης, διακρίνονται τα κυπαρίσσια αλλά και τα υψηλότερα μνήματα μαυσωλεία του νεκροταφείου.

Τα εγκαίνια και η καταστροφή

Τα εγκαίνια του ιδιόκτητου γηπέδου έγιναν με μεγαλοπρέπεια τον Μάιο του 1912 και συνδυάστηκε με την πανηγυρική διοργάνωση των 14ων Πανιωνίων αγώνων, παρουσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Χρονογράφος της εποχής αναφέρει πως «στο στάδιο συγκεντρώθηκε ό,τι εκλεκτόν, αριστοκρατικόν και ωραίον είχε να επιδείξει η κοινωνία της Σμύρνης». Περιλάμβανε στίβο περιμέτρου 334μ., γήπεδο ποδοσφαίρου 95x65μ., γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα, εξέδρα 7.000 θεατών, αποδυτήρια και γραφεία.

Ο Τύφος και η νεκρόπολη

Σύμφωνα με τον ιστορικό Ανδρέα Μπαλτά τα χρονικά των Σολομωνίδη-Λωρέντη φωτίζουν γεγονότα που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και εξηγούν για το πώς βρέθηκαν οι ομαδικοί τάφοι. «Στο δεύτερο έτος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου (1916), λόγω επιδημίας εξανθηματικού τύφου και γρίπης πέθαναν 100 και πλέον Ελληνες την ημέρα οι οποίοι θάβονταν σε κοινούς τάφους στα δρομάκια του κοιμητηρίου. Οταν αυτά γέμισαν ζητήθηκε από τον Πανιώνιο να ρίξει τη μεσοτοιχία στη νότια σφενδόνη και έτσι η ανατολική πλευρά του σταδίου άνοιξαν ομαδικοί τάφοι και μετατράπηκε σε νεκρόπολη», αναφέρουν οι Σολομωνίδης-Λωρέντης, ενώ σύμφωνα με τον Μπαλτά η φράση τού τότε προέδρου του Πανιωνίου, Αντώνιου Αθηνογένη δίνουν τη φιλοσοφική διάσταση των γεγονότων στην έννοια μεταξύ ζωής και θανάτου: «Ο Πανιώνιος αντέταξε, την Αλκην της νεότητος προς τον θεριστήν θάνατον».

Εξέδρα και προβολείς πάνω στα μνήματα

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου η Σμύρνη ανέκαμψε, αλλά τα γεγονότα του 1922 σταμάτησαν βίαια κάθε δραστηριότητα. Οι εγκαταστάσεις εγκαταλήφθηκαν και λίγο αργότερα έγιναν η έδρα της τουρκικής Αλτάι. Το 1929 οι Τούρκοι κατασκεύασαν και δεύτερη εξέδρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών σημειώθηκε και καταπάτηση μέρος του ορθόδοξου νεκροταφείου. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κατασκευάστηκαν και άλλες εγκαταστάσεις περιμετρικά του σταδίου και το νεκροταφείο καταπατήθηκε σχεδόν στο σύνολό του.

Ο Ανδρέας Μπαλτάς μάς δίνει μία ακόμα σημαντική πληροφορία: «Η ανάσυρση οστών και μαρμάρων υπήρξε και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των πυλώνων φωτισμού. Μάλιστα, αρχικά υπήρξε σύγχυση με δημοσίευμα που ανέφερε πως ήταν ομαδικός τάφος που Τούρκων που είχαν σφαγιαστεί από Ελληνες, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε η αλήθεια από τον Τύπο της εποχής, καθώς βεβαιώθηκε η ύπαρξη του ορθόδοξου νεκροταφείου».

"Εχουν αποθηκευτεί"

Οπως αποκαλύπτει ο Ανδρέας Μπαλτάς, η αντίδραση των Τούρκων στο αίτημα της ελληνικής κοινότητας ήταν άμεση: «Γνωρίζω πως η ελληνορθόδοξη κοινότητα έστειλε αμέσως το αίτημά της και πως οι Τούρκοι κινητοποιήθηκαν άμεσα. Μάλιστα γνωρίζω πως ήδη έχουν αποθηκεύσει ορισμένα από τα ευρήματα σε αποθήκη του Πολυτεχνείου».

"Ευνοϊκές συγκυρίες για έρευνα"

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μπαλτά οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για να γίνουν έρευνες όχι μόνο σχετικά με τα ευρήματα στην παλιά εγκατάσταση του Πανιωνίου αλλά και για την αξιοποίηση των πηγών που αναδεικνύουν το έργο των αθλητικών σωματείων της Σμύρνης και εξηγεί το γιατί: «Εσχάτως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των φορέων της Σμύρνης για να αναδείξουν την ιστορία του αθλητισμού της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Γιασάρ τον Φεβρουάριο διοργανώνει συμπόσιο για την ιστορία του αθλητισμού της Σμύρνης. Επίσης, και το μουσείο της Σμύρνης ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της αθλητικής ιστορίας της πόλης, συλλέγοντας υλικό και πληροφορίες και αυτό μας προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε μελέτες και να αντλήσουμε ντοκουμέντα που δεν γνωρίζαμε πως υπήρχαν».

Η επιστροφή του Απόλλωνα

Σύμφωνα με την έρευνα του Μπαλτά έχουν καταγραφεί στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας δεκάδες αθλητικά ελληνικά σωματεία, ενώ από το αρχείο του ανέσυρε σπάνια φωτογραφία με ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα (Αθηνών, νυν Σμύρνης) σε φιλικό με την Αλτάι τον Απρίλιο του 1933. «Η αναμνηστική αυτή φωτογραφία ελήφθη μετά τον αγώνα της μικτής ομάδας Αλτάι και Αλτί Ορντού με τον Απόλλωνα. Η ημερομηνία ήταν 8 Απριλίου 1933. Μετά την υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου φιλίας το 1930, πολλοί ελληνοτουρκικοί αγώνες διεξήχθησαν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», είπε ο Ανδρέας Μπαλτάς. Πίσω από τους αθλητές φαίνονται ευδιάκριτα τα κυπαρίσσια του νεκροταφείου πάνω στα οποία αργότερα έγινε η προέκταση του σταδίου από τους Τούρκους και έτσι σήμερα ανασύρθηκαν τα οστά και τα μάρμαρα κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του νέου σταδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.