Μάγια Πλισέτσκαγια: "O κομμουνισμός είναι κομμουνισμός - Oλα τα άλλα που λέγονται είναι βλακείες" - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Μάγια Πλισέτσκαγια: "O κομμουνισμός είναι κομμουνισμός - Oλα τα άλλα που λέγονται είναι βλακείες"

Αποτέλεσμα εικόνας

Μάγια Πλισέτσκαγια !!!
«Και τι είναι ο κομμουνισμός, τι είναι ο σοσιαλισμός… Για μένα προσωπικά αυτά είναι χειρότερα και από τον φασισμό. Στη μακρόχρονη ζωή μου παρατήρησα και το ένα και το άλλο και το τρίτο. Ο φασισμός ήταν στην επιφάνεια ενώ ο κομμουνισμός ήταν κλειστός. Για παράδειγμα, ήξεραν όλοι τι έκαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι έκαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές Μυστικής Αστυνομίας (ΝΚΒΔ) κανένας δεν ξέρει. 

Δεν έχω όμορφα λόγια να πω γι’ αυτό το θέμα. 

Η μητέρα μου είχε περάσει στην εξορία 8 χρόνια. Στην αρχή την κράταγαν στην προσωρινή κράτηση Μπουτίρκα, στη φυλακή Μπουτίρκα. Μετά την μετέφεραν όπως και τις άλλες γυναίκες των «εχθρών του λαού» με το τρένο στο βαγόνι για τα ζώα. Τους πήγαιναν στην Κεντρική Ασία. Η μητέρα μου ήταν με μωρό, και σε αυτό το Γκουλάγκ που την πήγαν ήταν 6.000 γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν ατομικές υποθέσεις, απλά ήταν οι γυναίκες των «εχθρών του λαού». Εκεί, αυτές δεν ήξεραν ότι ήταν ψέματα πως τα 10 χρόνια δεν είχαν το δικαίωμα να αλληλογραφούν με τους άνδρες τους. Ήταν ψέματα, τους είχαν ήδη εκτελέσει. Ήταν όλες χήρες αλλά δεν το ήξεραν». 
--------------------------------------
«Ξέρετε τι έχει συμβεί με τους Ρώσους χορογράφους; Ενώ ήταν πολύ καλοί χορογράφοι, δεν τους άφηναν να δουλεύουν, τους είχαν στερήσει τη δυνατότητα να δημιουργούν. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος χορογράφος, ο οποίος πέθανε ο άνθρωπος από την πίκρα του: δεν τον άφησαν να κάνει τίποτε. Έναν άλλον κύριο, τον Μπελεζόφσκι, τον έβαλαν και δούλευε νυχτοφύλακας σε ένα κατάστημα. Επειδή μιλούσε πολύ εναντίον του Στάλιν, τον έβαλαν να δουλέψει εκεί. Εν τω μεταξύ, αν δεν πήγαινε να δουλέψει, η θέση του μετά θα ήταν στη φυλακή. Το διανοείσθε; Ο μέγας αυτός χορογράφος αναγκάστηκε να δουλεύει ως νυχτοφύλακας... Πέρασαν 25 χρόνια ώσπου να αρχίσει ξανά να δημιουργεί. Ηρθε δηλαδή μια εποχή, που μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά το στυλ του είχε πλέον παλιώσει. Ηταν σαν να τον είχαν σκοτώσει τον άνθρωπο. Μπορεί να μην ήταν φυσική η εξόντωσή του, ήταν όμως σίγουρα καλλιτεχνική»
--------------------------------------
Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται ότι μπορεί ο κομμουνισμός να είναι καλύτερος κάτω από διαφορετικές συνθήκες;
«Δεν μπορεί να είναι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καλύτερος ο κομμουνισμός. Το ζήτημα είναι ότι το δικό μας πάθημα δεν έγινε για κανέναν μάθημα, το μήνυμα δεν ελήφθη από τη Δύση και όλα τα λάθη έχουν την τάση να ξαναγίνουν. Ενας πολύ γνωστός γάλλος συγγραφέας, ο οποίος είναι κομμουνιστής, μου είχε πει κάποτε: "Εμείς θα ζήσουμε διαφορετικά μέσα στον σοσιαλισμό". Δε γίνεται να ζήσεις διαφορετικά· ο κομμουνισμός είναι κομμουνισμός... Ολα τα άλλα που λέγονται είναι βλακείες».

Η Μάγια Πλισέτσκαγια, η απόλυτη χορεύτρια.

Ρωσίδα χορεύτρια, μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών η οποία είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα». Γεννήθηκε στη Μόσχα στις 20 Νοεμβρίου 1925, κόρη θυμάτων του καθεστώτος Στάλιν, η Μάγια Πλισέτσκαγια μεγάλωσε σε συγγενική οικογένεια. Μέλος των Μπολσόι από το 1943, αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες χορεύτριες της γενιάς της. Πέθανε στη Γερμανία στις 2 Μαΐου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.