Νέα «φέσια» στην Εφορία - Αυξήθηκαν 1,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Νέα «φέσια» στην Εφορία - Αυξήθηκαν 1,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές


Αν και ο Δεκέμβριος δεν είχε τις βαριές υποχρεώσεις του Νοεμβρίου, με τη τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Γ. Πιτσιλής μιλώντας στον ΟΟΣΑ δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν άλλα 1,2 δισ. ευρώ νέα «φέσια» στην εφορία!

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές οφειλές διαμορφώθηκαν στα 10,87 δις ευρώ, από το 9,61 δις ευρώ το Νοέμβριο κι αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 12,8 δις ευρώ από την αρχή του χρόνου, ως ένα ακόμα δείγμα της φοροδοτικής εξάντλησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Την εικόνα αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία 12μηνου του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς αν και τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο κατά 359 εκατ. Ευρώ, για να συμβεί αυτό έπρεπε να χαμηλώσει ο πήχης κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου.

Οι εισπράξεις, τουλάχιστον έναντι των παλαιών οφειλών, έφτασαν στα 2,678 δις ευρώ, δηλαδή λίγο πιο χαμηλά από το μνημονιακό στόχο των 2,7 δις ευρώ, κυρίως λόγω της «καταιγίδας» των κατασχέσεων, που έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου, πριν κλείσει η χρονιά. Η συνέχεια αναμένεται ακόμα δύσκολη για τους οφειλέτες, καθώς ο νέος μνημονιακός στόχος έχει ανέβει στα 2,8 δις ευρώ.

Ο Διοικητής έδωσε και στοιχεία για την απόδοση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, η οποία επί της ουσίας μονιμοποιείται μέσω της πρόσφατης νομοθέτησης χαμηλών προστίμων για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Πάνω από 146.000 φορολογούμενοι προσήλθαν στις εφορίες για να υπαχθούν στις διατάξεις, παρά τους υψηλούς πρόσθετους φόρους, με προφανές κίνητρο την ασυλία έναντι των ποινικών διώξεων και οι βεβαιωθέντες φόροι ανήλθαν σε 757 εκατ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.