Λεφτά υπάρχουν για την διαπλοκή - Η Περιφέρεια δαπάνησε σχεδόν 20.000.000 ευρώ για ένα κτήριο ακατάλληλο και ακριβότερο κατά 50% της αντικειμενικής! - UNPOLITICAL

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018

Λεφτά υπάρχουν για την διαπλοκή - Η Περιφέρεια δαπάνησε σχεδόν 20.000.000 ευρώ για ένα κτήριο ακατάλληλο και ακριβότερο κατά 50% της αντικειμενικής!


Και ακατάλληλο κτήριο και ακριβότερο... Τέτοια διαπλοκή είχαμε να ζήσουμε καιρό!

Το σοβαρό θέμα με οσμή σκανδάλου και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναφορικά με την αγορά κτηρίου στο Περιστέρι για τη μεταστέγαση της Περιφέρειας, έχουν παρουσιάσει ελάχιστες εφημερίδες, ωστόσο τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κινητοποίησε η έρευνα του γνωστού δημοσιογράφου Άρη Σπίνου, ο οποίος με λεπτομερή αναφορά του απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ’ αριθμ 2341/2017 απόφασή του έδωσε ηχηρό χαστούκι στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου. 


Διαβάστε τις λεπτομέρειες της συνταρακτικής αυτής υπόθεσης:


Η αναφορά του δημοσιογράφου Άρη Σπίνου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών κάνει λόγο για ενδεχόμενα Οικονομικά Εγκλήματα που τελέστηκαν από υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος!


Όπως σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο δημοσιογράφος στην αναφορά του, στο πρακτικό της επιτροπής καταλληλότητας (που διαβιβάστηκε στην υπηρεσία στις 17-1-2017) εκφράζεται προβληματισμός για τη θέση των ακινήτων, ευρισκόμενα στο δυτικό τομέα Αθηνών, βρίσκονται δε εκτός των περιγραμμάτων της διακήρυξης. 

Μια μέρα πριν όμως, η Περιφερειακή Αρχή δια της αρμόδιας υπηρεσίας είχε εισηγηθεί την αλλαγή σύνδεσης της επιτροπής καταλληλότητας. Προφανώς, δεν της άρεσαν οι αντιρρήσεις της, προχωρώντας έτσι τις διαδικασίες για την αγορά του κτηρίου στην περιοχή «Ροσινιόλ» Σεπολίων (Λ. Κηφισού 62-64), έναντι του ποσού των 19.800.000 ευρώ! 

«Το σημαντικότερο όλων, κατά την κρίση μου ζήτημα», σημειώνει ο Άρης Σπίνος «είναι η ύπαρξη μιας και μόνο προσφοράς και παρά ταύτα, η αποδοχή της, όταν πρόκειται να δαπανηθούν, σχεδόν εφάπαξ 19.800.000 ευρώ»! 

Παραβιάζεται δηλαδή η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, αφού αποκλείστηκαν από τον επίμαχο διαγωνισμό οι υποψήφιοι εκείνοι που διέθεταν κτήρια που βρίσκονται επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στην Περιφέρεια του Δήμου Περιστερίου. 

Ο δημοσιογράφος μάλιστα υπογραμμίζει στην αναφορά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι η έδρα της Περιφέρειας Αττικής κατά τον Νομοθέτη πρέπει να είναι ο Δήμος της Αθήνας και δεν σχετίζεται καθόλου με τη συγκρότησή της στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών κ.λ.π. Δηλαδή είναι άλλο πράγμα η έδρα της Περιφέρειας και άλλο οι περιφερειακές ενότητες αυτής. 

Με την λογική δε της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Αττικής, θα μπορούσε το κεντρικό γραφείο της Περιφέρειας να βρίσκεται στο Καματερό ή στην Γλυφάδα!

Αναφορικά με την εφάπαξ καταβολή του υπέρογκου ποσού των 19.800.000 ευρώ, ο Άρης Σπίνος υπογραμμίζει ότι το γεγονός είναι παράδοξο και καθόλου συνηθισμένο σε παρόμοιους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το 60% θα δοθεί με την υπογραφή του Συμβολαίου και το υπόλοιπο 40% μετά την παραλαβή του κτηρίου, αφού έχουν προηγηθεί οι ελάχιστες εργασίες που έχουν οριστεί επί αυτού.

Η απόφαση-καταπέλτης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (24-11-2017, η οποία επιδόθηκε στην Περιφέρεια στις 3-1-2018), αναφέρει ότι κατά την ημερομηνία της δημοπρασίας για την αγορά του επίμαχου κτηρίου υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά από την εταιρεία SYNERGO A.E. (συμφερόντων οικογένειας Συγγελίδη), η οποία και έγινε δεκτή με συνολικό τίμημα αγοράς 19.800.000 ευρώ. 

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διενήργησε σχετικό έλεγχο διαπίστωσε και απεφάνθη σε προδικαστική του απόφαση, ότι το τίμημα των 19.800.000 ευρώ, ως αγοραία αξία του ακινήτου, υπερβαίνει κατά 50% την αντικειμενική αξία, την ώρα που είναι γνωστό ότι η αγορά των ακινήτων διέρχεται κρίση, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας και της αυξημένης φορολόγησής τους, η οποία έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών των ακινήτων, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία. 

Η απόπειρα ανάκλησης της προδικαστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την πλευρά της Περιφέρειας απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του: «…το Τμήμα κρίνει ότι η μεγάλη απόκλιση μεταξύ αντικειμενικής αξίας τού προς αγορά ακινήτου και του τελικώς επιτευχθέντος τιμήματος δεν αιτιολογείται ούτε με την επίκληση εκ μέρους της αιτούσας αορίστως του ισχυρισμού περί χαμηλών αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας, καθόσον είναι πασίδηλο ότι έχουν υποστεί μεγάλη πτώση και οι αντίστοιχες εμπορικές αξίες λόγω της μεγάλης κρίσης στην αγορά ακινήτων και της αυξημένης φορολόγησής τους, ούτε με την παράθεση εκ νέου των δεδομένων και των αξιολογήσεών της ως άνω έκθεσης του Πιστοποιημένου Εκτιμητή, η οποία έχει ήδη κριθεί ανεπαρκώς αιτιολογημένη…»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.