4 στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2018 - UNPOLITICAL

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

4 στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2018


Τα προβλήματα και τα βάρη που έφερε η οικονομική κρίση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ακόμη εδώ και συνεχίζουν να τους ανησυχούν.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στενάζουν κάτω από τη βαριά φορολογία, την ώρα που όσοι ενοικιάζουν σπίτια ή καταστήματα είναι αντιμέτωποι ή με μεγάλες καθυστερήσεις ενοικίων ή και με μη καταβολή τους. 

Αυτό αποκαλύπτει η Πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για την ΠΟΜΙΔΑ που αφορά την «Ιδιοκτησία και τα εισοδήματα από τα ακίνητα» και παρουσιάζει το protothema.gr.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους των ακινήτων. Μόλις το 21,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μπορέσει να τον εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο ενώ το 25,4 αναφέρει ότι δεν θα μπορέσει, το 38,3 ότι θα δυσκολευθεί και το 14,7% δεν γνωρίζει και δεν απαντά.

Στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισπράττουν με καθυστέρηση τα ενοίκια και ένα σημαντικό ποσοστό δεν τα εισπράττει καθόλου.Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει σε μειώσεις των ενοικίων προσχωρώντας στη λογική καλύτερα λιγότερα και να εισπράττονται.Το 76% την τελευταία τριετία έχουν κάνει μείωση ενοικίου.

Το 30,2% σκοπεύει να πουλήσει κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία ενώ το 76,4 δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά κάποιου ακινήτου την επόμενη διετία.

Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί βάρος που απειλεί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό ιδιοκτητών με απώλεια της περιουσίας ή εκποίηση σε τιμές χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την έρευνα διαφαίνεται έντονα η αίσθηση της αδικίας, καθώς οι φόροι επί των ακινήτων θεωρούνται άδικοι φόροι. Το 76,8 % θεωρεί μάλλον άδικους και άδικους τους φόρους επί των ακινήτων, ενώ το 63,3 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ζημιογόνο να διαθέτει κάποιος ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία και να την διαθέτει για ενοικίαση. 

Τέλος, μια μακροχρόνια τάση της ελληνικής κοινωνίας να εκτιμά περισσότερο τις επενδύσεις σε αστικά ακίνητα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα) φαίνεται να αντιστρέφεται υπέρ των επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.