Ο Δήμος Φυλής ρύθμισε τα 535.000.000 ευρώ που λείπουν από τον Δήμο για... 2.129 χρόνια - Τα λεφτά αυτά ξέρουμε που πήγαν; - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Ο Δήμος Φυλής ρύθμισε τα 535.000.000 ευρώ που λείπουν από τον Δήμο για... 2.129 χρόνια - Τα λεφτά αυτά ξέρουμε που πήγαν;


Το κράτος απεμπολεί για 2.129 χρόνια περίπου 535 εκατ., ενώ κατάσχει τα λίγα ευρώ του φουκαρά που χρωστά στην εφορία.

Η σημερινή ιστορία είναι λίγο παλαιότερη. 
Σας πληροφορώ ότι είναι τόσο ενδιαφέρουσα που μοιάζει με το καλό κρασί που γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, όπως θα διαπιστώσετε, η ιστορία έχει σχέση με την... αιωνιότητα, οπότε η έννοια του παλαιού είναι πολύ σχετική.

Με μια Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Ν. Βούτσης), του υπουργού Οικονομικών (Δ. Μάρδας) και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Π. Σκουρλέτης), με ημερομηνία 3 Απριλίου 2015, με Αρ. Πρωτ.: οικ. 11484, η οποία αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με αριθμό ΑΔΑ: 71ΜΙ465ΦΘΕ-64Η και έχει Θέμα: Συμψηφισμός οφειλών δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270).

Η Απόφαση αρχίζει με το τυπικό «Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 79 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) «Ιδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις»». Δηλαδή, ο Συμψηφισμός είναι «σφήνα» σε κάποιο άσχετο νόμο για την Υγεία. Ακολουθούν άλλες 14 διατάξεις και αναφορές και φθάνουμε αισίως στο «ψαχνό» το οποίο λέει:

«16. Το γεγονός ότι, από την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Απόφασης προκαλείται δαπάνη συνολικού ύψους 535.047.387,47 ευρώ (οφειλές 483.625.126,86 ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο και 51.422.260,61 ευρώ προς Ασφαλιστικά Ταμεία), σε βάρος των Προϋπολογισμών των Δήμων Αμαρουσίου, Πειραιώς και Φυλής από το έτος 2015 και μέχρι εξοφλήσεως της οφειλής, η οποία θα αντιμετωπίζεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που τους αποδίδονται κατ’ έτος μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΚΑΕ 3212, 3213, 3214 και 3215 του Ε.Φ. 07-120. Η συνολική επιβάρυνση των Προϋπολογισμών των παραπάνω Δήμων για την πρώτη πενταετία 2015 - 2019 αναλύεται ως εξής: α) ποσό 1.013.706,27 ευρώ για το έτος 2015, β) ποσό 1.351.608,36 ευρώ για το έτος 2016, γ) ποσό 1.351.608,36 ευρώ για το έτος 2017, δ) ποσό 1.351.608,36 ευρώ για το έτος 2018 και γ) ποσό 1.351.608,36 ευρώ για το έτος 2019».

Μπορεί να σας κούρασαν τα πολλά νούμερα, αλλά συνεχίστε την ανάγνωση γιατί είμαι βέβαιος ότι στο τέλος δεν θα πιστεύετε τα μάτια σας, όπως δεν πίστευα και εγώ τα δικά μου. Μέχρις εδώ δεν φαίνεται τίποτα το συγκλονιστικό έκτος από το τερατώδες ποσό των 535 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν οι τρεις Δήμοι. Η Απόφαση μοιάζει να είναι μια ρύθμιση για την αποπληρωμή των ποσών σταδιακά.

Οταν όμως πάμε στο «Αποφασίζουμε» και δούμε αναλυτικά τα ποσά ανά Δήμο τότε τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται τραγελαφικά. Θα προσπαθήσω να σας τα δώσω περιληπτικά για να μη σας κουράσω με πολλά νούμερα.

Δήμος Φυλής. Χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο 

α) 449.452.035,85 ευρώ (ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων και ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών), β) 18.965.180,31 ευρώ προς το Β΄ Περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Αθήνας και άλλα 227.953,74 ευρώ προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως του Δήμου Φυλής. 

Η Απόφαση ορίζει να παρακρατούνται από τους ΚΑΠ, 18.345,10 ευρώ κάθε μήνα, που αντιστοιχούν στο 5% των ΚΑΠ. Δηλαδή για να ξεχρεώσει το συνολικό ποσό μόνο από τους πόρους ΚΑΠ, απαιτούνται 24.546 μήνες ή περίπου 2.129 χρόνια!!! 

Να γιατί στην αρχή σας μιλούσα για την αιωνιότητα!

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Τα 166 χρόνια είναι πολλά, αλλά τα 2.129 δεν παίζονται. 

Μια τέτοια ρύθμιση θέλουμε και εμείς για το χρέος μας. 
Δηλαδή, να τους εξοφλήσουμε το χρέος μας δίνοντας πίσω το 5% από τους Κοινοτικούς Πόρους που... μας δίνουν, για όσα χρόνια χρειάζεται! 

Καλό δεν είναι;

Και για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι τρεις υπουργοί που υπέγραψαν την Απόφαση δεν έκαναν μια απλή διαίρεση για να δουν το παράλογο του πράγματος σάς παραθέτω ένα ακόμα απόσπασμα από αυτήν: 

«4. Το ανωτέρω αποδιδόμενο προς τους δικαιούχους φορείς ποσό παραμένει σταθερό μέχρι εξοφλήσεως του συνόλου των οφειλών και δύναται να διαφοροποιηθεί μόνο κατόπιν λήψης νέας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου...»

Αν διερωτάστε γιατί έγινε μια τέτοια ρύθμιση, η απάντηση και πάλι βρίσκεται στην Απόφαση:

«6. Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων στους δήμους, για οφειλές που ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση
i) χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας,
ii) αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα,
iii) αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του δήμου,
iv) δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 (Α΄ 179) και του άρθρου 20 του ν. 2648/1998 (Α΄ 238) πλην της παραγράφου 2.

Μη σας μπερδεύουν τα πολλά λόγια. Ουσιαστικά δίνεται «συγχωροχάρτι» για την αιωνιότητα και ξεγελάμε τους θεσμούς (και τους εαυτούς μας) γιατί έτσι φαίνονται τα χρέη ρυθμισμένα, άσχετο αν δεν θα πληρωθούν στους αιώνες! 

Παράλληλα, εξυπηρετούμε και τους δήμους ή καλύτερα τους δημότες για να μαζεύουμε και καμία ψήφο από όπου μπορούμε. Είμαι βέβαιος ότι παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει και σε άλλους δήμους, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη ρύθμιση που απαιτεί για την εξόφληση των οφειλών 2.129 χρόνια!

Ομως θέλω να επισημάνω ένα άλλο θέμα που το θεωρώ πολύ πιο σοβαρό. 

  • Πώς είναι δυνατόν ένας δήμος με πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους, όπως ο Δήμος Φυλής, ο οποίος εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια από την χωματερή, να χρωστά αυτά τα υπέρογκα ποσά στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία; 
  • Τα χρέη αυτά δεν μπορεί να δημιουργήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να ξεκινούν από πολύ παλιά. 
  • Ποιοι ήταν ένοχοι για αυτό το χρέος, τι έκαναν οι διοικήσεις που ακολούθησαν, ποιες ενέργειες έκαναν και που είναι εντέλει τα χρήματα τόσων χρόνων της χωματερής που σκοτώνει κόσμο; 
  • Που είναι οι ισολογισμοί του δήμου και με ποιον τρόπο έχουν ενημερωθεί οι δημότες γι'αυτά τα χρέη;

Ο νόμος που προβλέπει τη ρύθμιση του 5% των ΚΑΠ ψηφίστηκε το 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά και η Απόφαση των τριών υπουργών του Σύριζα αφορά την εφαρμογή του, για να λέμε και «του στραβού το δίκαιο».

Δυστυχώς, το κράτος απεμπολεί για 2.129 χρόνια περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, αφήνει ελεύθερους όσους τα έκαναν μαντάρα, τα έφαγαν, ή τα σκόρπισαν - δεν είμαστε εισαγγελείς αλλά δεν είδαμε να πηγαίνει και κανείς στον εισαγγελέα, ενώ κατάσχει το πεντακοσάρικο του φουκαρά και σήμερα κόβει συντάξεις και χρεώνει την σακούλα για να βγάλει αυτά τα χρέη προς  τους ανίκανους και τους κλέφτες.#

Y..Γ. Προωθήστε αυτό το μήνυμα στους λογιστές και στους δικηγόρους σας όσοι θέλετε να κάνετε ρυθμίσεις των χρεών σας στην εφορία και ΑΠΑΙΤΕΙΣΤΕ να κάνετε μια ίδια, ευνοϊκή ρύθμιση για σας και το χρέος σας..Αν το κράτος απεμπολεί με μιας 535 εκ ευρώ τι είναι τα λίγα δικά σας χιλιάρικα;

Πηγή: ayghfylis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.