Γιατί η «εξέγερση» γίνεται στο Ιράν που είναι η μόνη δημοκρατία του Κόλπου ενώ τα απολυταρχικά καθεστώτα παραμένουν στο απυρόβλητο; - UNPOLITICAL

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Γιατί η «εξέγερση» γίνεται στο Ιράν που είναι η μόνη δημοκρατία του Κόλπου ενώ τα απολυταρχικά καθεστώτα παραμένουν στο απυρόβλητο;


Τι κρύβεται πίσω από την δήθεν «αυθόρμητη» εξέγερση του Ιράν; Μα φυσικά τα δυτικά συμφέροντα εναντίον της Ρωσίας και του σιιτικού-αλεβιτικού-ορθόδοξου μπλοκ το οποίο νίκησε και κυριάρχησε στην Συρία και πλέον το «βαθύ αμερικανικό» κράτος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να κτυπήσει έναν εκ των κύριων αντιπάλων του κατά μέτωπο και όχι με «αντιπρόσωπους».

Στην Μέση Ανατολή έχουμε μια σειρά από παράδοξα. Είτε αρέσει είτε όχι, το Ιράν, είναι η μόνη θεμελιωμένη δημοκρατία με τακτικές και συνταγματικά κατοχυρωμένες εκλογές από το 1979 που έγινε η επανάσταση μέχρι σήμερα.

Είναι η μόνη "δημοκρατική" χώρα στον Κόλπο, (όπως ορίζεται η δημοκρατία με βάση την αντιπροσώπευση και την εκλογή των αντιπροσώπων και όχι την μορφή της με θρησκευτικό πρόσημο), σε κάθε περίπτωση μακράν διαφορετική από την Σ. Αραβία ή το Κατάρ. 

Κι όμως αντί να έχουμε εξέγερση πραγματική στις σουνιτικές χώρες του Κόλπου, οι οποίες κυβερνούνται από διεφθαρμένα απολυταρχικά καθεστώτα που καμία ελευθερία δεν προσφέρουν στους πολίτες τους, έχουμε «εξέγερση» στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο βασικός λόγος που τα καθεστώτα του Κόλπου μισούν κυριολεκτικά το Ιράν είναι ακριβώς το γεγονός ότι αυτό έχει δημοκρατικό καθεστώς πέραν του γεγονότος του ότι η χώρα είναι σιιτική.

Άλλωστε επί Σάχη, οι Πέρσες-Ιρανοί - πάλι Σιίτες ήταν - αλλά τότε καμία χώρα του Κόλπου δεν ήταν εχθρική απέναντί της διότι απλούστατα όλες οι μοναρχίες ήταν δεμένες στο αμερικανικό «άρμα».

Τώρα το Ριάντ με 20% σιιτικό πληθυσμό ανησυχεί ιδιαίτερα.

Άλλους εννέα νεκρούς κατέγραψαν οι ιρανικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη ανεβάζοντας στους 22 συνολικά τον αριθμό των θυμάτων από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ωρων.

Όπως ανακοίνωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση ορισμένοι εκ των νεκρών επιχείρησαν να κάνουν έφοδο σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να κλέψουν όπλα.

Συγκεκριμένα έξι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Καχνταριτζάν για να αρπάξουν, συμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, όπλα. 

Ένα 11χρονο αγόρι και ένας 20χρονος έπεσαν νεκροί στην πόλη Χομεϊνισάρ ενώ ένα μέλος της Επαναστατικής Φρουράς σκοτώθηκε στην πόλη Νατζαφαμπάντ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις έπεσαν νεκροί από κυνηγετική καραμπίνα, η χρήση της οποίας είναι διαδεδομένη στις ιρανικές επαρχίες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις πόλεις βρίσκονται στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν, περίπου 350 χλμ. νότια της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της χώρας είναι ο Χασάν Ροχανί ο οποίος και θεωρείται μετριοπαθής και καμία σχέση δεν έχει η προεδρία του με αυτήν του σκληροπυρηνικού (αλλά πολύ μεγάλου ηγέτη) Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Για πάνω από 4 δεκαετίες που το Ιράν πέρασε τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο τέτοιες βίαιες φιλόδοξες διαδηλώσεις δεν είχαν ξεσπάσει και γίνονται τώρα που η χώρα έχει αρχίσει να αποκτά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και επιχειρεί να κερδίσει από την συμφωνία που είχε συνάψει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα.

Μια συμφωνία την οποία επιχειρεί να ακυρώσει τώρα ο νυν πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια μεγάλη αφορμή. Μια βίαιη (αναγκαστική) καταστολή των δήθεν δυνάμεων της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» ή των «μαχητών της ελευθερίας» (κάποιων ποιητικό τίτλο θα βρει η Ουάσιγκτον να προσδώσει) θα είναι το ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Και έτσι εκ νέου εμπάργκο, εκ νέου κυρώσεις με τελικό στόχο μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν ώστε να εκπέσει το αντιαμερικανικό status quo αν και το Ιράν είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ακόμα και για τις ΗΠΑ.

Μία τέτοια επέμβαση θα ήταν πάρα πολύ φιλόδοξη. Σίγουρα την ζητάει το Ισραήλ το οποίο μόνο την Τεχεράνη φοβάται στην περιοχή. Το Ισραήλ πολύ θα ήθελε μια αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη και μια άμεση αποδυνάμωση του Ιράν αλλά αυτό είναι περισσότερο ευκταίο για το Τελ Αβίβ παρά εφικτό.

Άλλωστε η Ρωσία δεν θα άφηνε το Ιράν στην τύχη του για πολλούς λόγους:
  • Πρώτα απ΄όλα υπήρξαν σύμμαχοι στην Συρία και μαζί ακύρωσαν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
  • Δεύτερον η Rosneft εκμεταλλεύεται και πουλάει το ιρανικό πετρέλαιο για λογαρισμό της Τεχεράνης
  • Τρίτον όμως και πολύ σπουδαιότερο: Το Ιράν προστατεύει εκ του νότου την ρωσική επικράτεια, αποτελεί ανάχωμα και δεν επιτρέπει την ολική της περικύκλωση από τις δυνάμεις του «νυν κακού» στην σημερινή εποχή του νέου Ψυχρού Πολέμου όπου οι όροι έχουν αντιστραφεί.

Στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο είχαμε την χριστιανική Δύση εναντίον της άθεης, κομμουνιστική Σοβ.Ένωσης.

Τώρα όμως έχουμε την άθεη και παντελώς ανήθικη πλέον Δύση, με υπό συνειδησιακή κατάρρευση κοινωνίες, να στρέφεται εναντόν της ορθόδοξης Ρωσίας και όσων μαζί της αντιστέκονται στην λαίλαπα αυτού που ονομάζεται ως Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η Μόσχα δεν μπορεί και δεν δύναται να αφήσει το Ιράν στην μοίρα του.

Οι δε «Φρουροί της Επανάστασης» είναι πάρα πολύ ισχυροί.
Μια «εξέγερση» η οποία λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οικονομικά είναι πολύ καλύτερη από πριν.

Αποτέλεσμα εικόνας για protest iran
Ας πάει η συγκεκριμένη που ζητά "freedom for IRAN" με την συγκεκριμένη αμφίεση
μέχρι παραδίπλα, στην Σ. Αραβία - έστω για διακοπές - να δούμε κάτι... Έτσι, για να συνεννοηθούμε...

Να θυμίσουμε ότι το Ιράν, είναι η μόνη από τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής στην οποία η γυναίκα καταλαμβάνει όλα τα δημόσια αξιώματα, όπως και αυτό του υπουργού, ενώ θεωρητικά, εάν το επιλέξει αυτό ο ιρανικός λαός, μπορεί να γίνει και πρόεδρος της χώρας. Φυσικά υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας, αλλά παρόλα αυτά είναι από τις πιο χειραφετημένες μουσουλμάνες γυναίκες και χαίρουν σεβασμού και προστασίας από τους ιρανικούς νόμους.

Κι όμως η «εξέγερση» λαμβάνει χώρα εκεί και όχι σε άλλες χώρες όπως κάποιος θα περίμενε.

Αλλά το ίδιο δεν έγινε στην Συρία; 

Μια πλούσια χώρα, με θρησκευτική ελευθερία, με χειραφετημένες γυναίκες (όπου ντύνονταν όπως ήθελαν) με μεσαία τάξη, με οικονομική άνεση κατέληξαν να κάνουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ρημαδιό.

Γιατί; Διότι οι λόγοι των μεγάλων σφαγών της Ιστορίας δεν είναι ποτέ οικονομικοί, είναι γεωπολιτικοί και επιβάλλονται ΠΑΝΤΑ από αυτούς που δουλεύουν καλύτερα στο παρασκήνιο.

Όπως έλεγε και ο Ψευτοθόδωρος στην θρυλική ταινία «Ζητείται Ψεύτης» (που τον υποδύονταν ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος) «οι πολιτικοί είναι για να μιλάνε και οι ψηφοφόροι για να τους χειροκροτάνε» που σημαίνει ότι πάντα είναι εύκολο κάποιοι να ξεσηκωθούν αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες «ατάκες» και τα πολλά φράγκα που για τέτοιες δουλειές μια χαρά υπάρχουν και άφθονα. Άλλωστε παρόμοια κατάσταση ζήσαμε και εδώ με την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή.
Και αυτός είχε επιχειρήσει να συνεργαστεί με την...Μόσχα...
Τυχαίο; Δε νομίζω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.